Obsah

Aktuální číslo

Orgány sociálně-právní ochrany dětí chybují především v práci s rodinou

Napsal David Floryk

Podle nedávno zveřejněné zprávy prošetřovala Kancelář veřejného ochránce práv za poslední dva roky 142 stížností na práci orgánů sociálně-právní ochrany dětí a v 77 případech zjistila pochybení (54 %) ze strany OSPOD. Ve všech případech orgány svá pochybení uznaly a v rámci možností chyby napravily.

Nejčastějším nedostatkem byla nečinnost úřadu (22 %) a zanedbání práce s rodinou (21 %). Šlo o případy, kdy se úřad nesnažil rodiče přimět k řešení vzájemných konfliktů, nenařídil jim využití odborné pomoci, nedostatečně je informoval o dalších krocích nebo je nezapojoval do vytváření individuálního plánu ochrany dítěte. 

Mezi další významná a opakující se pochybení patří nevyčerpání všech možností sociální před přistoupením k nejtvrdšímu opatření – odebrání dítěte z rodiny a jeho umístění do ústavní péče (11 %). Obvykle se jednalo o nekontaktování členů širší rodiny, zda by o dítě nemohli sami pečovat. 

Dále bylo zjištěno překročení pravomocí (10 %), například omezení styku s rodiči, aniž by o tom rozhodl soud.

O odebrání dítěte z péče nebo omezení styků s rodinou mohou rozhodnout pouze soudy, ty se však opírají o podklady, které jim poskytne OSPOD. Bohužel byly zjištěny případy (7 %), kdy byly soudu poskytnuty nepřesné, neúplné nebo vyloženě zavádějící informace. 

Posledním, ale velmi podstatným, nedostatkem pak je ponechání dětí v ústavech po zbytečně dlouhou dobu nebo neodůvodněné rozdělení sourozenců (6 %), ke kterému obvykle dochází spíše z administrativních důvodů, jako je například omezená kapacita zařízení nebo pěstounů. V šetřených případech úřady rozdělení nezabránily, ani následně nevyvinuly aktivitu k opětovnému sloučení sourozenců.

Nemonitorujeme práci orgánů sociálně-právní ochrany dětí v celé republice, známe pouze tu část jejich práce, kdy se na nás obracejí rodiče nebo jiné osoby zodpovědné za výchovu a nejsou s něčím spokojené,“ komentovala zveřejněnou zprávu vedoucí oddělení rodiny, zdravotnictví a práce kanceláře ombudsmanky Petra Šuplerová.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) se hodlá podněty zabývat, usiluje také o navýšení počtu sociálních pracovníků. „Pochybení považujeme za závažná, ale týká se to deseti procent celkových případů,“ dodala ministryně s tím, že značná část případů je tedy bez problémů.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.