Obsah

Aktuální číslo

Izrael je země Arabů i Židů, pro Izrael bych zemřel, tvrdí osvícený Arab

Napsal Lukáš Lhoťan

„Jsem Arab a jsem muslim. Miluji svou zemi a jsem pro ni ochoten zemřít. Proč sloužím v její armádě? Nemusím to dělat, ale chci to dělat, protože má země je speciálním místem. Na rozdíl od jiných je svobodnou, různorodou a kypící životem,“ říká v pětiminutovém záznamu na Youtube Mohamad Kabiya.

Kabiya ve videu poté pokračuje a popisuje, že země, jež nejsou tak svobodné a různorodé jako ta jeho, vyzývají k zničení jeho vlasti. Zdůrazňuje, že v momentě, kdy se jeho země vzdá zbraní, tak bude zničená. A o jakou zemi se jedná? „Mou zemí je Izrael,“ odpovídá Kabiya.

Kabiya poté popisuje svůj život a život své rodiny. Popisuje, jako se jeho rodina rozhodovala během arabského útoku na nově vzniklý stát Izrael v roce 1948, že odejde ze svého rodiště do bezpečí okolních arabských zemí, ale jejich židovští sousedé je přemluvili, aby zůstali. „To je naše země – Arabů i Židů,“ řekli tehdy Židé jeho prarodičům a oni se rozhodli zůstat, popisuje Kabiya. Kabiya dále popisuje, jak během svého dospívání přemýšlel o konfliktu mezi Palestinci a Izraelci, kdy Izraelci v reakci na vlnu sebevražedných atentátů ze strany Palestinců na izraelské civilní cíle zahájili invazi na palestinská území s cílem zlikvidovat zdroje terorismu. Kabiya popisuje, jak si kladl otázku: Na čí straně má stát? Izraelců, nebo Palestinců? A je možné být Arabem a současně i Izraelcem?

Jeho přemýšlení ovlivnili i jeho sousedé z jeho rodné beduínské vsi, kteří si dobrovolně oblékli izraelskou uniformu a sloužili v izraelské armádě, protože v Izraeli je vojenská služba povinná pouze pro Židy a Arabové ji mají dobrovolnou. Jak popisuje dále Kabiya, tak se těchto sousedů ptal, proč slouží v izraelské armádě, a oni mu odpověděli, že jejich domovem je Izrael a jejich domov čelí útokům, a tak se ho vydali bránit. Když Kabiya odešel na středoškolská studia do Nazaretu, studoval mezi Araby, kteří sice žili v Izraeli, ale považovali se za Palestince a nenáviděli Židy. Popisuje, že nemohli pochopit, proč on Židy v nenávisti nemá.

Kabiya se jim snažil odporovat a poukazoval na to, že Arabové v Izraeli mají více svobody než v okolních zemích; nereagovali však a jen ho nazývali zrádcem. Když pak pokračoval ve studiu na univerzitě, byl šokován, když viděl demonstrující arabské studenty podporující islámské teroristické hnutí Hamás. Nedokázal pochopit, proč si ti studenti neuvědomují, že teroristům je jedno, koho zabijí, hlavně že budou zabíjet v Izraeli, a mohou tak zabít i je…

Tato zkušenost s kolegy studenty ho vedla k rozhodnutí vstoupit do izraelské armády. Po výcviku byl přidělen k leteckým silám a začal se svými spolubojovníky v rámci izraelské armády poskytovat pomoc obětem občanské války v Sýrii, dětem z pásma Gazy a také Izraelcům bez ohledu na jejich národnost a náboženství. Kabiya v závěru popisuje, že právě studuje univerzitu v Haifě, kde je zhruba 50 % studentů Arabů, a mnohokrát viděl při jejich protestech vlajky Palestiny. Jak ale říká, v Izraeli to mohou dělat, protože je to svobodná země a nezáleží na tom, jestli jste Žid nebo Arab, prostě jste svobodní. „Co více potřebujete vědět? Jsem Mohamad Kabiya,“ ukončuje svůj proslov.

Video je součástí kampaně snažící se ukázat Araby i v jiném světle než pouze jako lidi nenávidící Izrael. Naopak video ukazuje tvář izraelských Arabů, která přesně zapadá do mediálních aktivit izraelského ministerstva zahraničí, které se snaží zdůraznit multikulturní, mezináboženskou podobu státu Izrael a ukazuje, že jsou muslimové, kteří nejsou plni nenávisti k Židům, ale naopak s nimi spolupracují na obraně společného domova.

Se souhlasem autora převzato z www.reflex.cz. Video, o kterém je řeč závěru textu, je k disposici u originálu článku.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.