Obsah

Aktuální číslo

Editorial

Napsal Vox Occidentis

Milí čtenáři,

mnohé podstatné události uplynulých týdnů, ke kterým došlo na domáci politické scéně, jsou podchyceny v rámci Tématu měsíce. Pochopitelně se ještě ohlížíme za volbami do Evropského parlamentu. K tomu něco málo z dění v USA a z fronty kulturního střetu mezi námi a totalitarizující novou levicí, čili socialisty.

***

Pavel Svoboda publikoval v Katolickém týdeníku č. 24/2019, v příloze Perspektivy text „Kam dál Evropo?“. V něm mimo jiné uvádí: „Mírová spolupráce a solidarita je křesťanskou hodnotou, nikoli nacionalistický izolacionismus. Křesťanství je proto s nacionalismem neslučitelné, jak opakovaně upozorňuje nejen papež František. Nacionalistický přístup proto z křesťanských řešení na úrovni EU často vylučuje nejen extrémní pravici, ale i klausovsky smýšlející členy konzervativní frakce (EKR).“ O neslučitelnosti nacionalismu s křesťanstvím nemáme pochyb, ale nemůžeme uvěřit vlastním očím, že pan Svoboda z něj, byť nepřímo, obviňuje také polskou vládní stranu Právo a Spravedlnost (PiS). Přimlouvali bychom se za zdrženlivost – vypadá podezřele, když z České republiky chceme školit Poláky v tom, co je křesťanství...

Je tu ale i vstřícnější interpretace. Třeba tím pan Svoboda nemyslí, že všichni členové EKR jsou stiženi nacionalismem a tudíž jsou vyloučeni z křesťanských řešení. Třeba myslí, že jen ti členové EKR, kteří smýšlejí klausovsky... a to jistě nejsou všichni... Naopak – ono jich tam moc takových nebude. Tudíž, mohlo by to znamenat, že zde přece jen existuje nějaká možnost, že Evropská lidová strana s EKR naváže spolupráci (místo aby skládala „koalici“ s liberály či dokonce zelenými...). Nezapomínejme, že i když pan Svoboda v nedávných volbách do EP svůj mandát neobhájil, je to znalec poměrů.

***

I pan Babiš si zaslouží, aby byl kritizován férově. Jak obsahem, tak formou. Jedná se nám o text „Babiš žádá víc peněz z EU. Komise by měla pochopit, že my potřebujeme na investice, říká“ (Echo24.cz, 18. června 2019). On už to v redakci Echa24 asi někdo reflektoval, neboť původně titulek obshoval pasáž „Je dobré, aby Komise pochopila, že my potřebujeme peníze“. Přitom v textu samotném čteme: „Je dobré, aby Evropská komise pochopila, že my potřebujeme peníze hlavně na investice“. A to je skutečně poněkud jiná káva. Jsme rádi, že si tyto bulvarizační tendence Echo24 hlídá a když se náhodou stane, tak zjedná nápravu.

***

I slepé kuře zrno najde. I Radim Uzel může sem tam napsat nějakou rozumnou větu. Podařilo se mu to v textu „Škodlivost kampaní“ (Neviditelný pes, 3. května 2019). Ovšem, s kritikou klimatického blouznění a MeToo spojil také kritiku odporu proti zavádění potratové tablety...

Půvabná je např. tato pasáž: „Je dobré si tuto situaci znovu připomenout zejména proto, že v důsledku této církví organizované kampaně došlo k pozdržení registrace RU 486 v České republice o 12 let a mezitím nás předběhly téměř všechny evropské země. Kolik žen bylo nutno proto podstoupit ‚klasický‘ potrat se všemi možnými škodlivými zdravotnickými riziky! Všechny závažné zdravotnické komplikace jdou nepochybně na účet této neblahé kampaně.“ Takže on tedy má „klasický“ potrat škodlivá zdravotnická rizika? Dochází k závažným zdravotnickým komplikacím? No to jsme rádi, že to od autora slyšíme, to nebývá každý den... Zapamatujeme si.

V závěru se autor otírá o církev via oblíbené téma sexuálních skandálů. Byť zůstává částečně věcný, mýlil by se ten, kdo by se domníval, že si odpustí nějaký ten plivanec, nějaké to kopnutí. Nezbývá než vřele doporučit slova Benedikta XVI. k tomuto tématu.

Celkově je tedy článek pana Uzla takový... no, namíchaný. A jak pravil Chesterton: „Ctnost a celá pravda jsou spojenci, stejně jako polopravda a neřest.“ Nicméně, i ze Šavla se stal Pavel. Ono může stačit „málo“. Ostatně by to nebylo zdaleka poprvé ani v moderních dějinách – vzpomeňme třeba Chucka Colsona. Tak panu doktorovi držme palce.

***

Krásné léto! A budou-li vedra (a ona asi budou), tak třeba někde ve stínu v chládku oceníte nějaký ten článeček z KONZERVATIVNÍCH LISTŮ.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.