Obsah

Aktuální číslo

Polský soud se zastal ruského otce, jeho děti zpět do švédské muslimské adopce nevydá

Napsal Lukáš Lhoťan

Před několika měsíci vyšel na webu Reflexu článek o ruském otci, kterému švédské úřady odebraly děti a daly je na výchovu k muslimské rodině. Otec své děti unesl a byl zadržen v Polsku. Švédské úřady požádaly o zpětné vydání dětí do Švédska. Celou věci se zabýval polský soud, který v těchto dnech rozhodl, že ruského otce s dětmi Švédům nevydá. Polský soud navíc označil jednání švédských úřadů za porušení lidských práv ruského otce.

„Evropský zatýkací rozkaz vydaný v tomto případě porušuje svobody a práva člověka a občana,“ řekl soudce Dariusz Łubowski v odůvodnění rozsudku. Polský soud dále kritizoval jednání švédských úřadů, které odebraly děti ruskému manželskému páru kvůli nemoci matky a zároveň bránily svými rozhodnutími v možnosti vykonávat rodičovská práva otci dětí.

Na základě odborných vyšetření bylo zjištěno, že všechny tři děti se s otcem cítí být psychicky silně spojené a v bezpečí, kdežto jejich odebráním a umístěním do muslimské rodiny vyvolaly švédské úřady u děti psychické problémy. „Děti byly umístěny do kulturně, nábožensky a mentálně zcela cizí náhradní rodiny, ve které se necítily bezpečně,“ konstatoval polský soudce a dodal, že švédské úřady svým jednáním vědomě dětem ubližovaly.

Celá kauza a probíhající soud byly v Polsku bedlivě sledovány médií, neboť se nejedná o první případ střetu polských úřadů s úřady států ze Skandinávie. Nejčastěji se ovšem polské úřady zastávají rodičů vystavených omezování lidských práv ze strany norských státních orgánů sociální péče. Nejznámější kauzou je případ Norky Silji Garmové, které norský úřad Barnevernet chtěl odebrat druhé dítě. Norka uprchla do Polska, které jí poskytlo politický azyl.

Se souhlasem autora prevzato z www.reflex.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.