Obsah

Editorial

Vážení čtenáři,

toto číslo KONZERVATIVNÍCH LISTŮ je takovým prodloužením toho minulého. Jako je diskutovaná, jen v omezené míře uskutečněná jízda gangu Nočních vlků snahou o prodloužení Dragoon Ride. Znovu se ohlížíme za konvojem, dostáváme se k vlkům – a to v rámci Tématu měsíce, ve kterém opět nechybí další ze strategických úvah J. R. Nyquista.

Ke slovenskému referendu o rodině tentokrát píše Jiří Fuchs. Jeho článku jsou tématicky blízké dva texty z amerického prostředí. Dan Drápal ve svém textu dokresluje příkladem rozmach čínské hospodářské expanze, kterou jsme již několikrát komentovali v bezpečnostních souvislostech. Roman Joch na pozadí recenze prosvětluje některá zákoutí amerického konzervatismu. Pavel Špaček, opět na konkrétním příkladu, implicitně reflektuje problematičnost převádění větších pravomocí na obce – potenciálně žádoucího, ale velmi rizikového kroku.

Tématem, které v tomto čísle zcela neprávem pomíjíme, je migrace – přesněji imigrace do Evropy. Fakta jistě není třeba opakovat: situace na námořní hranici Itálie je stále kritičtější; umírají stovky lidí – a brzy jich dost možná budou umírat tisíce. Pravdu mají ti, kteří vyzývají po odstranění příčin – neboť vypořádávat se s důsledky je potenciálně nemožné. Situace, kdy Evropa prochází demografickou implozí a Blízký východ se severní Afrikou kombinací velkého počtu lidí a politické nestability, je na úrovni důsledků neřešitelná. Vydá-li se několik set milionů lidí na pochod (či plavbu), nikdo a nic je nezastaví – celý systém zafunguje „fyzikálně“: přicházející zkrátka vyplní vakuum. Naděje spočívá jen v tom, že Západ co nejdříve opustí kulturu smrti a současně nalezne způsob, jak povzbudit společenství mimo Evropu tak, aby jejich členové nebyli tak silně motivováni k odchodu. Dopusťme se kontroverzní myšlenky: pokud by nebylo jiné řešení, než nějaká obdoba (neo)kolonialismu, Západ by se tomu neměl bránit – měl by odložit ideologické brýle a zkrátka hledat věcná řešení. V minulosti mnohokrát ukázal, že je toho schopen a že se dokáže obrodit i pomáhat svému okolí, které o to projeví zájem. Této otázce se bude ve větší míře věnovat tištěný VÝBĚR Z HROZNŮ.

Stále platí, že ti z vás, kteří mají nadále o KONZERVATIVNÍ LISTY zájem, nechť prosím uhradí předplatné ročníku 2015. Ideálně a pohodlně lze předplatné objednat prostřednictvím tohoto formuláře, který přidělí variabilní symbol... Je to poslední možnost – první tištěné číslo ročníku 2015 se již připravuje.

Příjemné čtení, hezké májové dny.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.