Obsah

Imigrace z pohledu klasického liberála

Migrace přes hranice je přirozeným jevem. Mnoho Čechů po staletí cestuje do cizích zemí, kde se snaží najít štěstí, mnoho cizinců přišlo hledat své štěstí do naší země. Když zapátráme ve svých rodokmenech, zjistíme, že mnoho z nás má předky, kteří k nám přicestovali z ciziny. Určitá míra migrace se dá považovat za přirozenou a obohacující. Pokud ale stát pokřivuje přirozené podmínky, může být migrace příliš malá nebo příliš velká.

Je to jako s mezinárodním obchodem. Když stát neomezuje obchod, můžou mít lidé z různých zemí z výměny zboží vzájemný prospěch. Když stát obchodu brání, nebo ho naopak dotacemi a garancemi uměle podporuje, je místo vzájemné výhodnosti jednomu upřena možnost vydělat si, nebo jiný získává prospěch na úkor daňových poplatníků. Podobně i státem podporovaná nebo omezovaná migrace může být na něčí úkor namísto toho, aby byla prospěšná. Příliš velká imigrace může mimo jiné vést i k růstu napětí ve společnosti.

Jaké jsou důvody nepřirozeně velké imigrace?

Sociální systém

Evropský systém sociálních dávek může lákat migranty, kteří budou chtít žít bez práce, ze sociálních dávek. Větším problémem jsou ale sociální dávky pro domácí obyvatelstvo – vedou k tomu, že lidé prostě v určitých profesích pracovat odmítají, a tím vyklízejí prostor migrantům. Jak uvádí historik a arabista Jiří Weigl (Newsletter IVK, leden 2015): „Je to evropský sociální stát, který umožňuje masám Evropanů dlouhodobě existovat na podporách v nezaměstnanosti a přenechávat miliony pracovních příležitostí imigrantům. Působí i popletené vize o tzv. vzdělanostní společnosti, v níž se prakticky celé populaci má dostat vysokoškolského vzdělání. Vedle degradace skutečného vzdělání mají takové kampaně jediný efekt – noví ‚vzdělanci‘ v oborech na trhu neuplatnitelných jsou odsouzeni k nezaměstnanosti, již si mohou díky štědrosti sociálního státu dovolit, zatímco nabídka reálných pracovních míst je uspokojována imigranty ochotnými pracovat.“

Pozitivní diskriminace

Imigranti mají nárok na jazykové a sociokulturní kurzy zdarma, informace o výhodách, na které mají imigranti nárok, jsou dokonce na webech vládních „integračních center“ publikovány v mongolštině či vietnamštině. Některé náklady, které by si imigrant normálně musel hradit, má k dispozici jako dar od českých daňových poplatníků.

Obchodní protekcionismus

Evropská unie brání prostřednictvím cel a dovozních kvót dovozu zboží ze zemí ležících za hranicemi EU. Lidem ze severní Afriky nebo východní Evropy je tak bráněno využít nízkých nákladů a vyrábět u sebe doma zboží na export do EU. Šance na zvýšení životní úrovně ve své domovině výrobou na export jsou tedy malé, a lidé z bídy utíkají do bohaté Evropy.

Válečné intervence

Západ ve snaze svrhnout diktátorské režimy uvrhl mnoho zemí do občanské války. V Libyi sice byl diktátor Kaddáfí svržen, výsledkem je ale chaos a občanská válka, růst vlivu islámských extremistů a vlna uprchlíků mířících do Evropy. Podpora syrských rebelů proti prezidentu Bašáru al-Asadovi vedla v Sýrii k růstu vlivu islámských extremistů, ke krvavé občanské válce a následně k vlně válečných uprchlíků do Evropy.

Je hloupost bránit se jakékoliv migraci. Je ale také hloupost přidělávat si zbytečné problémy vlastní chybnou politikou. Napříště se vyvarujme vojenských intervencí, které nemají jasný konec a které můžou vyvolat víc násilí a víc problémů, než kolik jich existovalo předtím. Uvolněme zahraniční obchod, aby lidé mohli zůstat žít a pracovat doma a aby je chudoba nevyháněla do Evropy. Reformujme sociální systém tak, aby zdravý člověk nemohl žít na úkor druhých ze sociálních dávek a nepohrdal prací.

 

Ing. Petr Mach, PhD, je předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) a poslancem Evropského parlamentu.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.