Obsah

Analýza, zn. nezávislá

Tak Rusko a NATO se prý připravují na vzájemnou vojenskou konfrontaci (Rusko i Západ se připravují na možný konflikt, tvrdí analytici, iDnes.cz, 13.8.2015). Tvrzení je výsledkem analýzy think-tanku European Leadership Network.

 

Kromě několika evropských státníků ve výslužbě je do práce této instituce zapojen také bývalý ruský ministr zahraničí Igor Ivanov, bývalý náčelník ruské rozvědky SVR (dříve První hlavní správa KGB) Vjačeslav Trubnikov, nebo Jan Kavan, bývalý předseda Valného shromáždění OSN, exministr zahraničí České republiky ve vládě Miloše Zemana, tak řečený Kato, známý svým dotazováním se, jak že se to vystupuje z NATO (jak se to rýmuje...).

Tuto zprávu lze zpracovat nejméně trojím způsobem. První je k nalezení v úvodníku Ondřeje Neffa „Dudova kritika“ (Neviditelný pes, 14.8.2015). Za všechny citujme jednu větu: „Můj ty smutku a zármutku, to je ale objev!

To je ale jen část pravdy... ano, jistá míra banálnosti z toho čiší – a přesto se výsledkům této analýzy dostalo značné publicity. Jistě, zaštiťují to slavná jména. Dobrá. Ale, to je tedy za druhé, pokud už máme přikládat význam dokumentu, jehož spoluautorem je ruská rozvědka (nebo si vážně myslíte, že její bývalý šéf je tam sám za sebe?), je třeba se ptát, čím presentované výsledky prospívají Kremlu.

A, to je za třetí, nejméně jedna možnost by tady byla: oblíbená, ozkoušená a v praxi fungující teorie rovnocennosti, maskovaná snahou o vyváženost. V úvodu zmíněném textu se dočteme: „Analytici ... ve své zprávě vyzývají obě strany, aby přijaly opatření...“, resp. je citován Ian Karns, ředitel think-tanku: „Každá ze stran vnímá vojenská cvičení jako provokaci a posiluje vzájemnou nedůvěru.“ (Zvýrazněno J.K.) Ani slovo o tom, že armády NATO se pokoušejí mmj. cvičením (jak také jinak?) kompenzovat náskok, který v řadě ohledů ruská armáda má (viz např. „Zákonodárci také poukázali na nedostatečnou obrannou schopnost Severoatlantické aliance. Té by podle nich trvalo rozmístění 150 tisíc vojáků šest měsíců, zatímco Rusku jen 72 hodin.“, Britští politici chtějí pro armádu víc peněz. Kvůli Rusku a islamistům, iHned.cz, 24.3.2015). Ani slovo, že Ruská federace je agresorem.

Dobrá práce, Igore, Vjačeslave, Honzo...!

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.