Obsah

Dopis biskupu Radkovskému

Vážený pane biskupe, 

chtěl bych se tímto připojit k řadě gratulantů a blahopřát Vám k udělení státního vyznamenání. Při této příležitosti si dovolím reagovat na Vaše podle mne velmi smířlivá slova vůči exponentům bývalého režimu na straně jedné a k vyhraněným výrokům k roli Evropy a USA v aktuální migrační krizi na straně druhé.

Abych byl konkrétní, není mi známo,že by prezidentem oceněný ministr komunistické vlády Toman někdy projevil lítost nad tím, že sloužil zločinnému režimu. Naopak, v knize věnované úspěchům soc.zemědělství, (vyšla před 3 roky) opěvuje tzv. kolektivizaci venkova. O tom,co tato násilím provázená akce přinesla tisícům sedláků a jejich rodin předpokládám, že něco víte. Navíc ani v poválečném Německu nebyli vyznamenáváni bývalí nacisté, přestože někteří z nich se dali na dobrou cestu. 

Přiznám se, že dost dobře nerozumím Vašim slovům, (ČRo, 30.10.), že se již nemáme zabývat tím, kdo byl agentem StB a členem KSČ před r. 1989. To tedy máme zapomenout na všechny zločiny a tvářit se, že se nic nestalo? Jak k tomu přijdou ti, kteří byli vězněni, okradeni, vystěhováni, vyhozeni z práce, ti, kteří nesměli studovat, včetně těch, kteří na rozdíl od svých trýznitelů přežívají s nízkým důchodem a zdravotními následky nelidského zacházení? 

Pokud jde o současnou migrační krizi a Vaše vyjádření z téhož dne, myslím si, že ji nelze dávat do souvislosti s americkým zásahem v Iráku v r. 2003. Ostatně nebyli to USA, nýbrž krvavý diktátor Asad (dlouholetý sovětský a ruský chráněnec), kdo uvrhl Sýrii do občanské války a způsobil masový exodus obyvatel z této země. Domnívám se, že také v hodnocení příčin a následků Arabského jara je nutná střízlivá analýza skutečných událostí. Nebyla to Evropa ani USA, nýbrž obyvatelé těchto zemí, které spojil odpor k tamním autoritativním vládcům. To, že tato revoluce nastolila demokracii pouze v jediné z těchto zemí (Tunisko), na výše zmíněných faktech nic nemůže změnit. 

Přeji Vám Pokoj a dobro 

František Mouka 

nezávislý publicista 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.