Obsah

Pět poznámek k situaci

O masakrech ve Francii teď mluví kde kdo. Kdybych nebyl přáteli vyzván, abych je okomentoval, asi bych se neodhodlal k psaní tohoto krátkého článku. Nechci opakovat řečené – pouze upozorním na několik výmluvných či pozoruhodných skutečností.

Poznámka první: K největšímu masakru došlo v koncertní síni Bataclan. Jakáže kapela to tam hrála? Eagles of Death – Orlové smrti? Hm. Zřejmě nemusíme smrt zvát příliš dlouho, aby přišla.

Maně jsem si vzpomněl na masakr, který způsobil Anders Breivik. Zabíjel mladé lidi, propagující bojkot Izraele a nepřímo podporující hnutí, jež se dopouštěla podobného obecného vraždění na izraelském území, jakého se dopustil Anders Breivik.

Nepíšu to s nějakým pocitem zadostiučinění ve stylu „dobře jim tak“. Jen si dovoluji tiše upozornit, že vzývání smrti opravdu nevede k životu.

Poznámka druhá: Evropští politici jsou šokováni. Nechápu proč. Po 11. září, po masakru v Madridu, po vraždění v Londýně, po vystřílení redakce Charlie Hebdo. Islamisté dělají to, co říkali, že dělat budou. Evropští politici nemají právo být šokováni. Byli přece dostatečně varováni a islamisté mnohokrát potvrdili, že jejich hrozby nejsou mluvením do větru. Nepotřebujeme politiky šokované, potřebujeme politiky uvážlivé a rozhodné.

Poznámka třetí: Není to ještě potvrzeno, ale je vysoce pravděpodobné, že jeden nebo dva z atentátníků přišli do Francie balkánskou cestou. Pokud se to potvrdí, omluví se někdo z těch, kdo s takovou jistotou tvrdili, že s migranty žádní islamisté nepřicházejí?

Aby bylo jasno – ani zdaleka netvrdím, že významnou část, ne-li dokonce většinu, migrantů přicházejících do Evropy tvoří islamisté. Dokonce jsem si téměř jist, že mezi těmito lidmi převažují ti, kdo mají islamistů plné zuby. Nicméně se dalo čekat, že do tak velkého proudu lidí se může zamíchat kde kdo. A co se asi děje s těmi, kteří přišli do Německa či do Švédska, byli zaregistrováni – a pak z táborů pro běžence zmizeli, přestože se tím připravují o vyplácení sociálních dávek? Ve Švédsku zmizela polovina nezletilých migrantů, kteří v létě do Švédska dorazili.

Smutnou a neblahou skutečností je, že nad desetitisíci migranty nemají německé tajné služby žádnou kontrolu. Tito lidé přišli do Německa nelegálně – to není dobrý vklad do budoucí integrace. A kdo asi sběrné tábory opustil? Ten, kdo se chce integrovat? A kdo v nich zůstal? Ti, kteří se chtějí přidat k islamistickým buňkám?

Poznámka čtvrtá: Vzpomenete si, proč nejsou Bulharsko a Rumunsko v Schengenském prostoru? Rád to připomenu: Protože prý nejsou připraveny chránit vnější hranice. Aha.

A konečně poznámka pátá: Čím méně bude v nějaké zemi vyznavačů islámu, tím méně v ní bude islamistů. Znovu opakuji, co už jsem psal vícekrát: To není otázka předsudků, to je otázka statistiky. Není to záležitost našich přání, je to záležitost zkušenosti. A vůbec tím není řečeno, že každý muslim je skrytý islamista.

Pan Juncker nevidí důvody ke změně kurzu. Obávám se, že je to recept na další masakr.

Převzato se souhlasem autora.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.