Obsah

Alespoň něco…

Jednoznačným vítězem voleb je Andrej Babiš, Tomio Okamura a Piráti. Od prvních dvou můžeme čekat jen to nejhorší, u Pirátů si nechme malinkou naději, že náš příjemně překvapí. ČSSD je ve stavu klinické smrti – pravdu měli ti, kdo varovali v roce 2013, že se jí její přitakávání Velké protikorupční revoluci nevyplatí a že vlna populismu se nezastaví u ODS. Ta se po čtyřech letech vzpamatovala a je nyní nejen vůdčí silou pravice, ale i celé demokratické politické scény. Nebo alespoň toho co z ní zbylo…

TOP09 může zapomenout na svůj sen o tom, že se stane hegemonem na pravici a může se soustředit na klidné dožití svého pravděpodobně posledního volebního období. Snad dožije klidně a nepřekvapí nás za čtyři roky nějakým křečovitým pokusem o zmrtvýchvstání typu Unie svobody v roce 2006… Sázka na hodnotový posun doleva a takřka kompletní vyškrtání konzervativně zaměřených politiků z kandidátky se TOP-ce zjevně nevyplatila i když je otázkou, zda by v opačném případě byl výsledek opravdu lepší.

Starostové a nezávislí všechny překvapili a do sněmovny se dostali. Klobouk dolů před jejich nasazením. Teď budou mít šanci dokázat, že jsou opravdovou pollitickou stranou a ne jen zájmovým sdružením s jediným společným jmenovatelem s názvem “rozpočtové určení daně”.

Lidovci výrazně ztratili, což může vést k vnitrostranickému pnutí v obvyklém duchu “do včerejška všichni za předsedou, dneska všichni proti němu”. Vypadli nejviditelnější zastánci liberálního křídla Ivan Gabal a Daniel Herman (u něj ale není vyloučeno, že zůstane v politice nějakým způsobem přítomen skrz předsedu hnutí ANO Andreje Babiše). I u lidovců je sice lákavé – leč předčasné – hodnotit jejich volební výsledek jako trest voličů za to, že jejich hájení konzervativních hodnot bylo spíše vágní (školský zákon, rodinná koncepce).

Totální kolaps zelených je dobrou zprávou. Stejně jako to, že se do sněmovny nedostalo moc progresivistů z kandidátky ČSSD. Babiš tu nebude věčně a po něm žádný babišismus nezůstane (stejně jako po Zemanovi nezůstane zaplať pán Bůh žádný zemanismus). Babiš nemá ideologii, nemá názory… Má jen konkrétní, ryze sobecké, zájmy. Progresivismus se svými falešnými modlami skupinových práv, genderové ideologie a politické korektnosti je ale propracovanou ideologií, která nezáleží na jednom (či více) osobách. Těmito volbami ale dostal tvrdou ránu. Alespoň něco…

Se souhlasem autora převzato z www.obcinst.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.