Obsah

Instituce, které šéfuje eurokomisařka Jourová, spolupracuje s antisemitskou islámskou komisí

Před dvěma týdny jsem na tomto webu zveřejnil článek o tom, že Islámská komise pro lidská práva (IHRC) tvrdí, že zdrojem bělošské nadvlády v Evropě je obdiv k židům. V souvislosti s touto komisí se objevila další kontroverze – IHCR se podílí na programu podporovaném institucí Evropské unie. Institucí mající za cíl boj s islamofobií. Institucí, jejíž komisařkou je česká politička z hnutí ANO Věra Jourová.

Generální ředitelství pro spravedlnost a spotřebitele, to je celý název výše zmíněné instituce, jež měla spolupracovat s IHRC. Podle tiskové zprávy IHRC se koncem září v sídle Evropského parlamentu uskutečnila konference o nástrojích pro boj proti islamofobii. Tento projekt vedla University of Leeds z Velké Británie a podílejí se na něm mnohé univerzity a další vzdělávací instituce z různých evropských zemí. Například i Institut sociologických studií při Karlově univerzitě.

Český zástupce z Karlovy univerzity Karel Čada je v tiskové zprávě IHRC citován takto: „Češi převážně považují islám za neslučitelný s českou kulturou a vnímají ho jako bezpečnostní riziko. Tyto postoje lze připsat na vrub nedostatku přímých zkušeností v kombinaci s nepravdivými zprávami o situaci v západoevropských zemích. Je třeba posílit zastoupení hlasů, které považují islám za normální a přirozenou součást demokratických společností. Debatovat kriticky znamená přinášet různé názory na islám a podporovat plastičtější a odstupňované názory, které by mohly chránit českou společnost před zjednodušující islamofobní rétorikou.“

Hájení teroristů a očerňování jejich obětí

Hlubší analýza aktivit IHRC ukazuje, že se tato islámská skupina snaží o prosazování politiky namířené proti Státu Izrael, a to ve všech směrech. Tato islámská lobby prosazuje odsouzení Státu Izrael jako státu postaveného na rasismu. V rámci tohoto postoje například kritizuje přijetí definice antisemitismu britskou Labouristickou stranou. V rámci protiizraelských kampaní spoluorganizuje IHRC takzvaný al-Quds den (Den Jeruzaléma), což je celosvětová každoroční veřejná manifestace inspirovaná ájatolláhem Chomejním, vůdcem islámské revoluce z Íránu. Během akce se často objevují vlajky libanonského teroristického hnutí Hizballáh. Během manifestace v roce 2018 také jeden z účastníků vyzýval ke zničeni Státu Izrael, jak informoval The Jewish Chronicle.

To ale není zdaleka vše. Policie také vyšetřovala projev ředitele IHRC Nazima Alího, který měl říci, že za tragickým požárem výškové budovy Grenfell Tower v Londýně z roku 2017 stojí sionisté. Nakonec ovšem britské úřady rozhodly, že neexistuje dost podkladů pro odsouzení Alího, a stíhání zastavily. Alí to označil za vítězství propalestinských skupin ve Velké Británii. Naopak předseda Kampaně proti antisemitismu reagoval prohlášením, že britské úřady se tímto rozhodnutím dopustily zrady britských židů a vyvolávají dojem, že se snaží židům bránit v tom, aby se bránili před antisemitismem.

Mezi další kontroverzní aktivity komise IHRC patří obhajování islámského extremisty a podporovatele terorismu abú Hamzy al-Masrího, který je údajně obětí dvojitých standardů britského práva diskriminujících muslimy. Dále tato islámská komise usilovala o propuštění islámského extremisty Umara Abd ar-Rahmána (známého jako slepý šejch), odsouzeného za podporu teroristických útoků proti civilním a vojenským cílům v USA.

Cílem kritiky ze strany IHRC se stal například i propagátor přizpůsobení islámu evropské společnosti Madžíd Nawáz, který byl označen za islamofoba. A to není vše: Dva měsíce po vyvraždění redakce francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo udělila Islámská komise tomuto časopisu – a tedy i zavražděným novinářům – titul nejislamofobnějšího média onoho roku.

Lidským právům navzdory

Eric Heinze, profesor práva z Queen Mary University of London, v časopise Harvard Human Rights Journal obvinil IHRC z neobjektivního přístupu k lidským právům: „Celkově vzato, čím represívnější je Islámský stát a čím oficiálněji šíří proislámské doktríny či instituce, tím méně pravděpodobně to Komise pro lidská práva v islámu bude kritizovat. Tento přístup narušuje jakýkoli koncept spravedlnosti v uplatňování lidských práv.“ Jak je tedy zřejmé, je islámská komise IHRC kontroverzní organizací, jež v mnoha ohledech umožňuje postupnou legitimizaci některých antisemitských postojů pod pláštíkem boje proti izraelské okupaci palestinských území.

Považuji za velmi smutné, že islámská organizace umožňující a obhajující propagaci antisemitských názorů je zároveň i účastníkem kulatého stolu Evropské unie o protimuslimské nenávisti. Za velice nebezpečné považuji osobně i skutečnost, že orgány Evropské unie chtějí kriminalizovat kritiku či odpor k islámu, ale zároveň pomáhají šířit nenávist a antisemitismus nejen mezi evropskými muslimy, ale v celé evropské společnosti. A to, že se na tom všem podílí Karlova univerzita a vše zastřešuje a spolufinancuje jeden z nejvyšších orgánů Evropské unie, považuji za alarmující.

Publikováno 6. února 2019. Se souhlasem autora převzato z www.reflex.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.