Obsah

Editorial

Vážení čtenáři,

věnujeme se soustavně nejméně třem tématům: událostem na východě Ukrajiny, islámu / islamismu a asociovanému terorismu a kulturní válce zuřící uvnitř Západu. Je to již rok, co jasně převažuje téma první a není tomu jinak ani v tomto čísle. Věřte prosím, že bychom si sami přáli, aby tomu mohlo být jinak. Nicméně, snažíme se nezanedbávat nejen obě ostatní zmíněná témata – dnes tedy zejména to třetí, prostřednictvím několika článků na téma „norského přístupu k ochraně dětí před jejich vlastními rodiči“ –, ale ani další dění. Z něj přinášíme např. slíbené ohlédnutí za Demokratickou iniciativou, jehož autorem je Dušan Stuchlík, polemiku z pera Karla Ledvinky s dalším z řady „skvělých nápadů“ jak vylepšit Ústavu České republiky, nebo taktéž polemický text Romana Jocha reagující ještě jednou na názory Václava Žáka (nicméně tím se vracíme zpět: jde o hodnocení ukrajinských událostí...).

Stále platí, že ti z vás, kteří mají nadále o KONZERVATIVNÍ LISTY zájem, nechť prosím uhradí předplatné ročníku2015. Ideálně a pohodlně lze předplatné objednat prostřednictvím tohoto formuláře, který přidělí variabilní symbol... Mnoho času nezbývá – první tištěné číslo ročníku 2015 začneme připravovat již brzy.

Doufáme, že vám toto číslo KONZERVATIVNÍCH LISTŮ poskytne kvalitní látku k přemýšlení pro počátek jara, který se snad již přibližuje...

Dále, jak velí tradice, nabízíme Editorial v uplynulých dnech vydaného VÝBĚRU Z HROZNŮ...

Tento VÝBĚR Z HROZNŮ je posledním, který náleží k ročníku 2014. Naši pozornost v něm dělíme přibližně rovným dílem mezi témata bezpečnostně-zahraniční a témata rodinná. Jak snadno nahlédnete, ocitají se pod tlakem tu prvního tu druhého druhu problémů samotné základy Západního společenství: tentokrát svoboda slova nebo presumpce neviny. Je stále patrnější pravdivost tvrzení, že možnost naší porážky je vždy vzdálena nejvýše jednu generaci. A stejně tak je neustále zřejmější, že způsobů, jak věci dělat chybně, je nepřeberné množství – zatímco těch, jak věci dělat náležitě, je na výběr jen několik málo. Chceme přispět k jejich hledání.

Chcete-li tištěné KONZERVATIVNÍ LISTY dostávat i nadále, předplaťte si prosím ročník 2015 (pokud se tak doposud nestalo). Na webové stránce www.konzervativnilisty.cz naleznete v sekci Předplatné jednoduchý formulář, po jehož vyplnění a odeslání obdržíte unikátní variabilní symbol. Tuto cestu nechť prosím volí i dosavadní předplatitelé – mmj. poslouží k aktualisaci kontaktů. Celkově nám uvedený formulář usnadňuje administraci – proto děkujeme, že jej využijete. Zejména však děkujeme za vaši čtenářskou přízeň, které si vážíme. Je-li to ve vašich možnostech, zhmotněte prosím tuto přízeň do finanční podpory – tedy do zmíněného předplatného. Jen pokud budou mít KONZERVATIVNÍ LISTY dostatek předplatitelů, budou stát na vlastních nohou, se všemi výhodami, které k tomu patří – tím máme na mysli zejména svobodu v diskusi, v pojmenovávání věcí pravými jmény... zkrátka svobodu v hledání pravdy.

Budeme rádi, pokud vám tento VÝBĚR Z HROZNŮ zpříjemní konec zimy i začátek jara. Ročník 2014 je uzavřen, ať žije ročník 2015!

Islám, islamismus, Islámský stát…

„Teroristé unesli islám…“ – slýcháme často, hlavně od západních neislámských politiků (ale i od umírněných islámských duchovních na Západě), když opět a opakovaně dojde k teroristickým útokům ze strany islámských radikálů.

Na světě je více než miliarda muslimů (je to druhé nejpočetnější náboženství hned po křesťanství) a vskutku většina z nich teroristé nejsou. Dává tudíž smysl konceptuálně rozlišovat mezi islámem a islamismem, který je politickým, radikálním islámem.

Americký expert na islám Daniel Pipes (syn historika a experta na Rusko Richarda Pipese) má za to, že islamismus, i když se považuje za původní islám, je vlastně novotvarem, fenoménem 20. století. Nemá oporu v dějinách islámu, ale je inspirován totalitarismem 20. století. Není islámským tradicionalismem, nýbrž modernismem.

Do totalitní formy vlil islámskou látku. Evropské totalitarismy byly dva: komunismus a nacismus. Komunismus – to bylo vlití socialistické látky do totalitní formy; socialismus může být demokratický (sociální demokracie), autoritářský (chávismus v Latinské Americe), nebo i totalitní (komunismus). Stejně tak nacismus – to bylo vlití nacionalistické látky do totalitní formy. Nacionalismus může být demokratický (gaullismus), autoritářský (frankismus) či totalitní (nacismus). A dle Pipese je islamismus vlití islámu do totalitní formy, čímž vzniká islamismus. Pipes vlastně říká: (A) islamismus je pro západní civilizaci nebezpečný stejně, jako byly nacismus a komunismus, a jako ony i on musí být zničen; (B) islamismus není totožný s islámem a v boji proti islamismu se musíme spojit s umírněnými muslimy.

Tato interpretace islamismu coby modernistického fenoménu je přesvědčivá, ale proti ní stojí fenomén wahhábismu či salafismu (tj. doslova návratu k předkům), jenž je příznačný pro Saudskou Arábii a většinu islamistických teroristů na Západě.

Proto Robert Spencer, jiný americký expert na islám, říká, že něco jako umírněný islám neexistuje. Islám je ze své podstaty radikální a netolerantní; co existuje, jsou umírnění muslimové (implikací Spencerovy teze pak je, že umírnění muslimové jsou vlastně nedokonalí a „neúplní“ muslimové).

Buď jak buď, ať už má pravdu Pipes či Spencer, my nemuslimové tady máme problém: křesťanský fundamentalista, jakkoli filosoficky nevzdělaný či teologicky naivní, když se „vrací k Ježíšovi“ či „k Bibli“, nalezne Ježíše, který neválčil, nikoho nezabil, naopak hlásal „…kdo z vás je bez viny, ať první hodí kamenem“. Islámský fundamentalista, který se „vrací k Mohamedovi“, však v Koránu nalezne Mohameda, který válčil, zabíjel a osobně popravoval zajatce. Říci, že současný tzv. Islámský stát je „neislámský“, je nevěrohodné; bojovníci Islámského státu nedělají nic, co by už v 7. století neuděl Mohamed; popravy zajatců, otrokářství i sexuální otrokyně, to vše u Mohameda bylo. Saudský wahhábismus přitom není moderní, ale tradiční nejméně od poloviny 18. století, tj. čtvrt tisíciletí.

Faktem je, že člověk musí v tomto nedokonalém světě brát spojence, kteří se mu nabízejí. Když umírnění muslimové – jako jsou např. vlády v Jordánsku či Maroku, nebo i ta v Indonésii (nezapomínejme, že nejlidnatější muslimská země světa, Indonésie, je relativně úspěšná a umírněná demokracie) – nám chtějí pomáhat v boji proti islamistům a islámským radikálům, bylo by chybou jejich pomoc odmítat.

A náš prezident Miloš Zeman vyzval k boji OSN proti tzv. Islámskému státu. Na Miloši Zemanovi je spousta odpudivých vlastností a v podstatě jen jediná pozitivní: jeho podpora státu Izrael a přátelství k němu. V tomto je Zeman solidní. A rovněž Islámský stát, pokud potřebuje něco, pak nelítostně zničit.

Na Zemanově návrhu, jemuž věcně lze vytknout jen máloco, však nejvíce zaráží jeho naivita. Představa, že OSN se shodne na něčem smysluplném, je mimo politickou realitu, ze světa iluzí a utopií. Dokonce ani všech pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN by se na tom zřejmě neshodlo, natož aby šlo vysláním svých jednotek do boje proti Islámskému státu příkladem. Rusko a Čína si s ním nikdy pálit prsty nebudou; nechají to na ostatních.

Zeman se rovněž mýlí, když tvrdí, že Izraeli od Islámského státu hrozí superholocaust. Ne, nehrozí; jakkoli je Islámský stát ohavný a nezaslouží nic jiného než nemilosrdně zničit, nemá kapacitu Izrael porazit. Izrael je schopen porazit konvenční armády jakékoli islámské země či kterékoli jejich kombinace. To, co je existenčním ohrožením Izraele – co mu skutečně hrozí superholocaustem – jsou jaderné zbraně v rukou Íránu.

To je hrozba, kterou Zeman nyní nezmínil. A tudíž žádný návod na její vyřešení ani nedal. Přitom Írán – pochopitelně nepřítel tzv. Islámského státu – si nepřeje jeho definitivní zničení, ale jen oslabení a územní „zapouzdření“. Z toho samého důvodu, proč si komunistická Čína přeje existenci Severní Koreje: vedle nich každý režim vypadá jako umírněný a rozumný.

Čína vedle Severní Koreje a Írán vedle Islámského státu působí jako oázy rozumnosti a umírněnosti. A přesně takto být vnímány chtějí.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.