Obsah

Apropó, kdo je to ten Dan Drápal, co je to za zmetka?

Napsal Jan Kubalčík

Reportáž TV Prima, která celému televiznímu národu představila irácké křesťany, přišedší do České republiky péčí Nadačního fondu Generace 21, coby nevděčné nadutce, jistě není třeba nějak detailně představovat. V reakci na to, jak zmíněné představení zarezonovalo v naší veřejnosti, jsem se rozhodl udělat to málo co můžu a přátelům jsem rozeslal tento email:

Přátelé,

níže posílám vyjádření fondu Generace 21 k reportáži TV Prima, kterou mnozí z vás jistě viděli, nebo o ní už alespoň slyšeli... Přikládám také dva texty, které s celou věcí více méně souvisí. Zmíněné vyjádření jsem dostal od Dana Drápala, který je také autorem obou textů. Já za sebe můžu dodat, že Danovu slovu osobně velmi důvěřuju. I proto bych rád každého z vás zdvořile požádal o zvážení rozeslat toto sdělení dál do svého okolí. Děkuji.

S přáním pěkného večera

H.K.

Vyjádření Nadačního fondu Generace 21 k reportáži zpravodajství TV Prima ze dne 11.2.2016 o křesťanských uprchlících

Chtěli bychom uvést na pravou míru reportáž TV Prima z hlavního večerního zpravodajství ze dne 11.2.2016, v níž se jeden z uprchlíků údajně velmi kriticky vyjádřil o nabídnutém ubytování v Jihlavě. Dnes ráno jsme zjišťovali, k čemu skutečně došlo.

Náš projekt je založen na křesťanských hodnotách a lásce k bližnímu. Proto především všechny obyvatele České republiky prosíme o pochopení – neodsuzujte uprchlíky podle této reportáže. K naší omluvě a prosbě se připojují také všechny rodiny, které nyní na Okrouhlíku bydlí. „Jsme šťastni, že nám Česká republika dala šanci na nový život. Na Okrouhlíku se o nás starají laskaví lidé 24 hodin denně. S médii jsme vždy mluvili v dobré víře a chtěli jsme udělat to nejlepší, co bylo v dané chvíli možné. Prosíme o prominutí za případná nevhodná vyjádření a je nám velmi líto, že jsme bulvárnímu novináři dali příležitost takto překroutit realitu,“ říká k tomu George Batto.

Na druhou stranu, nic není černobílé. Abychom mohli porovnat, co bylo uprchlíky skutečně na kameru vyřčeno, a o čem Prima TV reportovala, požádali jsme televizi o poskytnutí hrubého materiálu – z reportáže není možné vyjádření uprchlíků dekódovat. Hrubý materiál nám reportér TV Prima Bohumil Roub odmítl poskytnout. Jeden z uprchlíků však má část rozhovoru, v níž se údajně mluví o „přemalovaném kravíně“ a „okamžitém odjezdu zpět do Iráku“, nahránu v mobilním telefonu. Z nahrávky jasně vyplývá, že uprchlíkovi Prima TV vložila do úst simultánní překlad, který je nepravdivý. Důvodem je pravděpodobně nesprávný překlad tlumočníka, který s redaktorem přijel. Správný přibližný překlad inkriminované pasáže zní:

„Přijeli jsme sem s otevřeným srdcem, abychom v této zemi žili. Během několika dnů našeho pobytu v České republice jsme se přesvědčili, že Češi jsou velmi milí lidé, kteří nás přijali a zabezpečili nám všechny naše potřeby. Doufám jen, že dostaneme vhodné bydlení. Zbytek věcí se postupně zabezpečí, protože jsme sem nepřijeli jíst a odpočívat, ale pracovat. Moji synové jsou zruční lidé, kteří se dokáží postarat o potřeby svých rodin. Pokud by nám ale bylo nabídnuto nevhodné místo na žití, pracovat bychom nemohli“.

Okamžitě po natáčení reportáže v Okrouhlíku jsme také redaktorovi TV Prima zaslali naše vyjádření, v němž jsme vše dodatečně jasně vysvětlili: uprchlík George Batto narážel na fakt, že jeho žena, stará paní, je nemocná, velmi špatně chodí, cestou do ČR měla zdravotní potíže, spadla na eskalátoru na letišti a zranila se. Protože jsme toto nevěděli, nedopatřením jsme jim nabídli byt v patře bez výtahu. Na to uprchlík (George) reagoval a vzhledem k celkovým okolnostem byl během doby, kdy zde byla TV Prima, rozrušený a emotivní – nic více, nic méně. Toto naše vysvětlení reportér TV Prima zcela ignoroval. Podobně jako toto zkreslil i další vyjádření uprchlíků v reportáži a reportáž jako celek. Tomu odpovídá i jeho vyjádření před místními charitativními pracovníky, kteří se mu také snažili vše vysvětlit hned na místě, a kterým řekl: „Jestli nepřivezu senzaci, nemusím už zítra chodit do práce“.

Nadační fond Generace 21 by chtěl ještě jednou požádat o pochopení a omluvit se českému státu, jeho občanům, politikům, krajům i městům, která projekt podporují.

Jan Talafant

ředitel NF G21

 

Jeden z mnou zmíněných textů, „Dobročinnost v prima časech“, je publikován také v tomto čísle KONZERVATIVNÍCH LISTŮ. Tím druhým byl článek „Láska k pravdě“, který má poněkud širší záběr.

Dostal jsem pár civilisovaných reakcí, za které jsem vděčný, neboť ukazují na to, že se zpráva dostala k řadě čtenářů a oslovila je natolik, že se rozhodli reagovat. Na takové e-maily jsem odepsal poněkud rozvitěji takto:

Vážený pane,

děkuji. Byť se na činnosti Nadačního fondu Generace 21 nijak aktivně nepodílím, jsem na ní osobně zainteresován a to hned dvojím způsobem.

Předně, bez jakékoli souvislosti s otázkou imigrace, jak se vyvinula během uplynulého roku, dlouhodobě tvrdím, že země Západu mají veškerými dostupnými prostředky podpořit a pomoci pronásledovaným křesťanům na Blízkém východě (resp. dle možnosti všude a všem křesťanům, kteří jsou pro svoji víru pronásledováni – a že jich není málo...). Součástí takové pomoci má být i nabídka přesídlení pro ty, kteří se tak rozhodnou – a to „ve velkém“ a přednostně. Cíle Nadačního fondu Generace 21 jstou tedy v naprostém souladu s mým vlastním přesvědčením a těch 152 irácných křesťanů je proto, stále doufám, pouhým nesmělým začátkem.

A za druhé, na představitele Nadačního fondu Generace 21 mám četné osobní vazby a osobně jim velmi důvěřuji. Mohu prakticky vyloučit, že by jim snad šlo o něco jiného, než o nezištnou pomoc (jak naznačuje paní Šichtařová), že snad záměrně uvádějí českou vládu, českou veřejnost, či kohokoli jiného v omyl... a že by postupovali v celém procesu jinak, než v té nejlepší víře. Přesto se samozřejmě může stát, že (viz článek Dana Drápala, ... který je napsán až po oné druhé reportáži TV Prima, kam přizvali ty další překladatele...) mezi přišedšími jsou/budou lidé, kteří projeví nějakou míru nevděku (přičemž je zde navíc důvodná pochybnost o korektnosti předmětné reportáže TV Prima...). Taktéž můžu prakticky vyloučit, že by se pokusili záměrně a vědomě zastrašit nějaké lékaře – maximálně mohlo dojít k nějakému politováníhodnému nedorozumění.

Chápu, že Vám na právě napsaných řádcích nenabízím víc, než osobní pohled na věc, ale oprávněná důvěra opřená o dlouhodobé vztahy, konsistenci a věrohodnost, je, po mém soudu, nakonec tou největší zárukou poctivosti snah.

Konečně dodám, že to, co jsem právě uvedl, vůbec neznamená, že se tito lidé nemohou mýlit, nebo že nemohou být sami nějakou třetí stranou uvedeni v omyl... Ale to už by bylo jiné téma.

S přáním pěkného dne a uctivě

Jan Kubalčík

Lze dodat, že článkem Dana Drápala, o kterém se zde hovoří, je opět a stále ten, který je publikován v tomto čísle KONZERVATIVNÍCH LISTŮ. Dále je možné doplnit – reagovat na četné výtky tohoto charakteru, že tito iráčtí křesťané doputovali do České republiky skutečně nikoli přímo z Iráku, ale z Libanonu, neboť bylo nezbytné, aby měli oficiální status uprchlíka. Ten, jako iráčané v utečeneckém táboře v iráckém Kurdistánu, neměli. A, v neposlední řadě, že jejich výběr byl a je ovlivněn nikoli výhradně Nadačním fondem Generace 21, ale také státem prostřednictvím průběhu bezpečnostních prověrek.

Ze všech zmíněných reakcí se však vymykala jedna, kterou nelze nenabídnout v plném znění. Cituji:

Pane Kubalčíku,

toto jsou obrovské nesmysly a Jan Talafant ať jde raději někam poctivě makat a vám se divím, že žádáte naše občany o přeposílání jeho výplodů o imigrantech. Shodou okolností jsme praktikující křesťané a jako penzisté pomáháme pokud nám to naše finanční situace dovoluje, ale jsme zásadně proti tomu, aby naše země přijímala jakékoliv cizince.

Pár cizinců jsme poznali a troufáme si říci, že tito lidé budou u nás navždy nepřijatelní a neschopní jakékoliv asimilace.

Doufáme, že ten Elefant a nebo Telefant jich má ve svém bytě nebo domě pár ubytováno a bude se o ně náležitě starat!!

Evropu a tím i naši repeubliku čekají dříve nebo později špatné konce.

Nechceme nikomu přát nic zlého, ale měli by ti přistěhovalci tomu chytrákovi znásilnit ženu, dceru a jemu nakopat do prdele. Možná, že by se ten inteligent Elefant konečně probudil.

V současné době je v naší zemi jenom jeden politik, který vidí do budoucna a to je pan prezident Zeman.

Podotýkám, že jsme mu naše hlasy ve volbách nedali, ale v současné době stojíme plně za jeho názory!!!!!!!!!

Apropó, kdo je to ten Dan Drápal, co je to za zmetka? Co doposud dokázal? Kde pracuje? Jakou má rodinu?

Fuj, je nám z toho na zvracení.

Občané ČR

Zvýrazněné slovo je takto uvedeno v originále, který jsem obdržel. Zpráva přišla v úterý 16.2.2016 v 19:25 z adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Jinak to jistě není třeba nijak komentovat. Je však na místě si znovu připomenout, že obavy vyjádřené např. zde nejsou bezdůvodné, že ona (sama o sobě jistě žádoucí) resistence vůči potenciálním snahám islamizovat země Západu je v řadě případů pouhou zástěrkou pro zatvrzelý odpor k pomoci komukoli, byť by nám byl bratrem nejbližším... jen aby ani kousek z našeho pohodlí neubyl. Ale na zvracení mi z toho není – přepadá mě spíše smutek. Co dělat? Současně trpělivě vysvětlovat a přesvědčovat – i razantně podporovat a prosazovat příchod dalších pronásledovaných křesťanů oponentům, těm civilizovaným i těm ostatním, navzdory.

P.S.: Z webové stránky Nadačního fondu Generace 21 přebírám toto aktuálnější vyjádření z 13. 2. 2016:

Prohlášení Nadačního fondu Generace 21 k pokračující protiuprchlické kampani TV Prima

– Především opakujeme sdělení z našeho prvního vyjádření, že se omlouváme za nevhodná slova, která byla vyslovena. Nebyla však v žádném případě vyslovena v síle, dikci, ani souvislostech, jak je prezentovala TV Prima.

– V první reportáži TV Prima použila nepravdivý synchronní překlad – tento fakt dosud nevysvětlila. Vynechala z přímé řeči pozitiva a naopak přidala negativa. Fakt, že nyní zveřejnila jinou, dosud neznámou část nahrávky, z níž v reportáži synchronní překlad doplnila, na tom nic nemění. Navíc v dnešní reportáži použila nepravdivá tvrzení – Nadační fond Generace 21 nikdy neřekl, že popírá vyřčená slova – u rozhovoru jsme nebyli a proto jsme TV Prima požádali o nahlédnutí do hrubého materiálu. S omezenou znalostí, kterou jsme měli, jsme pouze upozornil na rozpor mezi synchronním překladem a originálem v původní reportáži, a ten platí. Slovní spojení zaznělo jinde – vložit jej do úst člověku v synchronním překladu, kde to neříká je nepřípustné. Navíc, dle vyjádření George Batto se slova o stáji nevztahovala k jihlavským bytům, byla míněna obecně. Reportér však tyto dvě věci spojil a hrubě tak poškodil náš vztah k městu i projekt jako takový.

– Významnou částí sdělení pana Batta a rozhovorů uprchlíků s redaktorem byla vyjádření vděčnosti za pohostinnost a laskavost lidí v ČR, místo toho se reportáž plně soustředila na několik nešťastných slovních vyjádření, která vyzněla negativně. Reportér, který se na místě tvářil jako přítel, tak hrubě zneužil důvěru lidí, kteří mají orientální mentalitu a nulové zkušenosti s médii.

– Fakt, že křesťané jsou v Iráku vzdělaná část populace, a tedy lidé, kteří byli před vyhnáním z domovů dobře zabezpečeni, opakujeme od začátku, stejně jako fakt, že právě proto se mohou začlenit do české společnosti. Přivážíme je proto, že jim v zemi jejich původu jde o život, ne proto, že chodí v hadrech. Židé v nacistickém Německu byli podobně vzdělaní a majetní, než je odvezli do koncentračních táborů. Navíc jsme také jasně oznámili, odkud přicházejí a je veřejně známé, že první skupina se již před delším časem dostala z Iráku do Bejrútu. Zde žila v relativně lepších podmínkách, navíc se statutem uprchlíků UNHCR. Tito lidé ale nejsou ekonomičtí uprchlíci, v případě návratu z Libanonu, kde našli pouze dočasné útočiště, do Iráku, by byli v ohrožení života. Reportáž z toho udělala senzaci, která senzací není. Na cestu do ČR nyní čekají další lidé z uprchlických táborů v Iráku.

Skutečně nechápeme, co TV Prima v této zjitřené společenské atmosféře vede k dalšímu rozdmýchávání xenofobních nálad a ničení lidských osudů. Dnešní reportáž TV Prima chápeme jako zcela jasnou pomstu subjektu, který si dovolil zpochybnit korektnost jejich zpravodajství, a jako snahu projekt na záchranu 153 křesťanů zničit. Politikou Nadačního fondu Generace 21 je nicméně od samého počátku otevřenost a budeme v tom pokračovat navzdory této špatné zkušenosti s jedním bulvárním médiem.

Děkujeme všem podporovatelům a partnerům, kteří nám vyjádřili důvěru i v této nepříjemné situaci.

Tým Nadačního fondu Generace 21

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.