Obsah

Jízda s Donaldem

Napsal Roman Joch

Prezident USA si prvních sto dní ve funkci vedl dobře v zahraniční politice, hůře v domácí.

Je to arbitrární, tedy svévolná hranice, hodnotit státníka, ať už prezidenta či premiéra, právě po sto dnech v úřadu. Ale je to zvyklost, která se respektuje. Jaký byl výkon současného amerického prezidenta v době od nástupu do úřadu? Budu jej klasifikovat českou (československou) stupnicí, v níž jednička je známka nejlepší a pětka nejhorší. Navrhuji klasifikaci jeho výkonu rozdělit do čtyř okruhů: (1) Politika zahraniční. (2) Politika domácí. (3) Skandály. (4) Způsob komunikace s veřejností.

Jedna minus

Politika zahraniční: svou nevyzpytatelností a nepředvídatelností zmátl své odpůrce, nepřátele a protivníky. Získal si jejich respekt – říkají si: Co asi udělá? Nenapadne ho snad nás napadnout? Není špatné, když se bojí. A svým raketovým útokem na syrské letiště po opakovaném použití chemických zbraní ze strany režimu Bašára Asada přešel od slov k činům. (Ten útok oznámil čínskému diktátorovi Si Ťin-pchingovi u večeře při čokoládovém zákusku). Jedním raketovým útokem zasáhl čtyři cíle.

První a nejdůležitější: vynutil tabuizaci použití chemických zbraní, což je morální a správné a v dlouhodobé perspektivě životy zachraňující. Toho jeho předchůdce, v zahraniční politice slabý Barack Obama, schopen nebyl.

Druhý: ujistil Evropany – tedy nás –, že není izolacionistou.

Třetí: není ani nutně proruský; když zaútočil na Putinova klienta, což naštvalo Putinovu mediální pátou kolonu ve všech médiích světa.

Čtvrtý: vyslal signál do světa a sjednal si respekt na Blízkém východě, ale nejen tam. Íránští ajatolláhové, čínský diktátor Si a šílený Kim, který deptá Severní Koreu, to vyhodnocují a analyzují. Na zdi vidí nápis: „Mene tekel...“ A říkají si: „...kdy přijde řada na mě?“

Takže za zahraniční politiku dávám Trumpovi známku jedna mínus. Mimochodem, víte, jak se mu říká na arabských (protiasadovských) sociálních sítích? „Abu Ivanka al-Amríki“, Otec Ivanky, Američan.

Tři plus

Za politiku domácí? Soudy mu zrušily dva dekrety zakazující občanům několika většinově islámských zemí vstup do USA. Kvůli technickým detailům, kterým se mohl vyhnout. Minus pro něho. Taky v Kongresu neprosadil na první pokus zrušení Obamovy zdravotní péče (tzv. Obamacare), jež sliboval. Ale pozor! Nikoli proto, že jeho návrh byl příliš radikální, pravicový, nýbrž proto, že byl pravicový málo. Kongresmani z radikálního pravicového (tj. libertariánského) křídla strany řekli, že se nesmíří s ničím menším než s totálním zrušením Obamacare; a Trump coby centrista navrhl ji nikoli zrušit, nýbrž jen pozměnit. Narazil tudíž ve vlastní straně.

Na straně druhé se mu povedlo prosadit jako soudce Nejvyššího soudu USA svého kandidáta – Neila Gorsuche, což ovlivní americkou politiku na desetiletí. Úspěch nejdůležitější.

Takže známka? Tři plus.

Čtyřka

Skandály? Více než dost. První bezpečnostní poradce generál Flynn byl přinucen rezignovat po pětadvaceti dnech v úřadu, což se v dějinách USA ještě nestalo. Prezidentův mluvčí Sean Spicer je vtipem internetu. Mnohokrát zaslouženě, málokrát nezaslouženě.

Známka: čtyřka. A to jsem velkorysý.

Jednička, nebo pětka

Za poslední, komunikace: jeho tweety ve dvě v noci nebo v pět ráno. Co za člověka má potřebu tweetovat v takhle pozdní noční nebo brzké ranní hodině? Ale víte co? Možná, jenom možná to bude úspěšné. Možná se mu povede nad hlavami MSM („mainstream media“) – médií hlavního proudu přes své neortodoxní tweety navázat tak pevné pouto se svými voliči, že mu všechny skandály a selhání odpustí a v roce 2020 jej triumfálně opět zvolí znovu. Anebo to bude totální debakl. Takže zatím je příliš brzo hodnotit, ale vidím to jako buď, anebo. Buď jednička, totální komunikační úspěch; anebo pětka, absolutní krach.

Každopádně ten Trump, to je ale „jízda“. A pro analytika a publicistu žně.

Text byl publikován v Lidových novinách. Převzato se souhlasem autora.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.