Obsah

Čemu elity u Trumpa nerozumí

Napsal Newt Gingrich

Je to už téměř 14 měsíců, co se prezident Trump ujal funkce, ale média ani washingtonský establishment pětačtyřicátého prezidenta našeho národa stále ještě nechápou. Dál kritizují, překrucují, zpochybňují a ignorují jeho akce a skutky, ale neprojevují téměř žádnou snahu porozumět, co a jakým způsobem vlastně dělá.

To je schéma elit od doby, kdy Trump poprvé oznámil svoji kandidaturu pro Bílý dům, a to mě také v minulém roce přimělo napsat knihu Jak porozumět Trumpovi, podle New York Times bestseler č.1, který tento týden vyšel v brožovaném vydání.

Když prezident Trump zrušil účast USA na Transpacifickém partnerství i na Pařížské smlouvě, elity nedokázaly pochopit, jak by odmítnutí těchto špatných smluv mohlo být něčím dobrým pro Američany. Vždyť přeci některé z elit Washingtonu byly u toho, když se tyto záležitosti rodily – což pro liberální média znamenalo, že zmíněné záležitosti jsou určitě přínosné.

Když prezident Trump zavedl v zájmu ochrany průmyslu USA, který přicházel zkrátka, přímá obchodní omezení na některé zahraniční produkty, včetně solárních panelů, oceli a hliníku, elity reflexivně zpochybnily jeho prozíravost politickou, obchodní i co se zahraničních vztahů týče. Vypadá to, že nikdo se nezdržoval úvahou, že desítkami let úspěchů v mezinárodním byznysu Trump nejspíš nabyl poučeného názoru a pohledu na svět, který je jednoduše opačný, než jejich vlastní.

Jak už jsme viděli, prezident Trump provedl změny ve svém kabinetu a administrativě, což elity Washingtonu a národních médiích neváhaly označit jako povážlivou nestabilitu v Bílém domě. Co na tom, že nejlepší lídři byznysu a manažeři dělávají důrazná personální opatření v zájmu zlepšení svých dlouhodobých organizačních iniciativ a zadání.

Jak se zdá, elity prostě odmítají vnímat Trumpovo prezidentství jinými brýlemi než tradičními washingtonskými – navzdory skutečnosti, že prezident Trump nikdy nebyl součástí tradičního establishmentu (a od nějž vlastně představuje odklon). Tento zmatečný, nepatřičný analytický přístup je ještě zhoršován skutečností, že zmíněné elity se pak pokoušejí užívat washingtonské hantýrky k charakterizování prezidenta a k výpadům vůči němu.

Podle jejich mínění prezident Trump nezapadá do poválečného mezinárodního rámce, v němž jsou USA chápány jako jediná reálná supervelmoc, která je s to být oporou všem svým spojencům, ba dokonce i některým svým protivníkům. Proto tyto elity mají prezidenta Trumpa za izolacionistu.

Tradičním republikánským stoupencům volného obchodu Trump nesedí kvůli jeho požadavku, že z obchodních ujednání musí profitovat i Američané. A podle těchto elit je Trump zcela jistě protekcionista.

Prezident nenastoupil do úřadu s nějakým týmem politiků a detailně zaměřených poradců, kteří by ho provázeli desetiletími jeho politické kariéry, z čehož elity najisto vyvozují, že Trumpova administrativa je nezkušená.

Konečně, prezident Trump se nerozpakuje podniknout rozhodnou akci, jakmile si o něčem udělal svou představu a pro elity z toho plyne, že je nestálý.

Mnozí Američané slyší tato washingtonská slova (izolacionista, protekcionista, nezkušený, nestálý), ovšem nepozorují žádný jejich vztah k prezidentovi nebo k jeho administrativě.

Mnozí Američané po léta sledovali, jak se zavírají továrny a americká prosperita se v důsledku nezdravých mezinárodních ujednání a nefér obchodních aktivit vytrácí. Dnes pokládají rozhodnutí prezidenta Trumpa odstoupit od Transpacifického partnerství (TPP) a od Pařížských dohod za nezbytná, ba notně zpožděná. Z jejich pohledu se prezident činí, aby skoncoval s aktivitami, které pomáhaly jiným zemím na účet úspěchů USA – tak, jak by to prováděl jakýkoli jiný výkonný obchodník.

Podobně vnímají prezidenta podnikajícího kroky bránící jiným zemím v podvodném obchodování. Je to známka, že hájí zájmy naší země v zahraničí. Také toto dobří obchodní lídři dělají.

Když prezident Trump nahradil jednoho člena svého týmu člověkem lépe ladícím s jeho vizí, v očích většiny Američanů jednal jako typický cílevědomý výkonný činitel.

V knize Jak porozumět Trumpovi odhaluji, že Trump porazil média a washingtonské elity hlavně proto, že tito prostě ho odmítali brát jako kandidáta. Dále se hluboce mýlili ohledně voleb v roce 2016, protože nedokázali postřehnout, že americký národ se dožaduje něčeho jiného, než je představa prezidenta, jak má vypadat podle tradiční washingtonské elity.

Zdá se, že představitelé této elity moji knihu nečetli, nebo si nevzali její poučení k srdci, neboť se nezměnili ani v nejmenším. Stále Trumpovi nerozumějí.

Autor je bývalým předsedou Sněmovny representantů Kongresu USA (1995 – 1999). Je autorem nového románu „Duplicity“ a společně se svou manželkou Callistou Gingrichovou napsal „Rediscovering God in America: Reflections on the Role of Faith in Our Nation's History and Future“ (Objevme znovu v Americe Boha. Úvahy o roli víry v našem národě v minulosti a v budoucnosti, vydalo nakladatelství Center Street 17. května 2016). Zde jeho webová stránka. Se souhlasem převzato ze Speroforum.com. Komentář publikován 16. března 2018. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložil Jozef Zummer.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.