Obsah

Petice na podporu manželství v poločase

Napsal Jana Jochová Trlicová

Léto pomalu končí, ale politické boje o podobu rodiny a manželství budou ještě s větší intenzitou na podzim pokračovat dál. Jde teď opravdu o hodně, téměř o vše – o podobu rodiny a o svobodu vychovávat děti veřejně podle konzervativních nebo i křesťanských zásad. Manželství je pro konzervativního člověka stejně jako pro většinu křesťanů možné pouze mezi mužem a ženou.

Bohužel, v mnoha zemích na západ od nás světské právo tuto skutečnost již otevřeně popírá. V našem Parlamentu se pravděpodobně brzy bude projednávat návrh, který chce, aby se tato instituce takzvaně otevřela všem, tedy i osobám stejného pohlaví. Pokud něco neuděláme, je reálné, že to bude schváleno. Rozložení sil ve Sněmovně spolu s intenzivní přesvědčovací a dokonale marketingově propracovanou kampaní spolku „Jsme fér“ tomu velmi nahrává. Pokud to projde a my budeme stále dětem vštěpovat klasickou a normální výchovu, že muži a ženy se od sebe nějak liší a pouze pro ně je vhodné manželství, dostaneme se brzy do konfliktu s někým, kdo nás dříve nebo později obviní z tzv. diskriminace.

Týká se to nejen rodičů ale i všech, kteří mají právo oddávat nebo jakkoli výchovně působí na děti a mládež. Ze zahraničí známe případy, kdy různí aktivisté nerespektují ani výhradu svědomí, když jim někdo odmítne vykonat nadstandardní službu – třeba upéct specifický dort pro homosexuální „svatbu“, přestože ji nemá v nabídce. Při odmítnutí svých požadavků toto dávají i ke světským soudům a pomalu tím likvidují všechny ostrovy nesouhlasu. Platné zákony jsou často na jejich straně, protože se totiž pomalu ale jistě v některých ohledech stávají spíše nástrojem aktivismu, než nástrojem hledání spravedlnosti. Pronásledování všech, kdo nesouhlasí s jediným správným názorem, ač to zní těžko uvěřitelně, se bohužel stává reálným scénářem Evropy i Ameriky 21. století.

U nás v České republice ale pořád můžeme něco dělat a tento trend alespoň pozdržet, ne-li přímo zastavit. Podepsat petici Na podporu manželství muže a ženy a neustále ji propagovat je stále důležité. V této chvíli (2.9.) jsme získali skoro 40 tisíc podpisů (aktualizováno: k 17.9. již přes 50 tisíc podpisů – pozn. red.), což je za dva a malý kousek měsíce docela hodně a málokteré petici se toto povede. Získali jsme tím i nárok na projednání ve Sněmovně, o kterém nyní jednáme... ale!

Potřebujeme stále Vaši pomoc – máme-li naše zákonodárce přesvědčit, potřebujeme alespoň 100 tisíc papírových podpisů a ani to možná nestačí.

Potřebujeme, aby každý z nás zkusil udělat ještě i trochu víc. Je nyní důležité oslovit naše politiky přímo, tedy nebát se a napsat poslancům, senátorům a také premiérovi této země, co chceme, a naopak nechceme, a třeba proč. Případně je žádat o setkání a osobně se jim snažit vysvětlit, proč tuhle věc považujeme za důležitou.

Adresy Poslanecké sněmovny, Úřadu vlády, Senátu jsou veřejně dostupné, a pokud je někdo neumí najít, rádi mu s tím pomůžeme. Na webových stránkách petice v rubrice Časté otázky je i malý návod, jak na to.

Každý z nás může udělat hodně, nepodceňujme své schopnosti a opravdu udělejme vše, co lze nyní udělat. Některé boje zkrátka není dobré prohrát, protože náprava daného stavu pak bude trvat celé generace.

Autorka je předsedkyní Aliance pro rodinu. Psáno pro Zpravodaj pražské arcidiecéze. Převzato se souhlasem autorky. Název redakční.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.