Obsah

Legendární sovětský disident: Musíme postavit komunismus před soud

Napsal Celia Farber

V březnu udělaly americké The Epoch Times rozhovor s Vladimírem Bukovským, autorem knihy „Moskevský proces: Sovětské zločiny a spolupachatelství Západu“ (česky 2014) o jeho životě a práci.

The Epoch Times: Co si myslíte o „Russigate“, prošetřování toho, zda se náš prezident spolčil s Ruskem, s Putinem, aby vyhrál volby?

Vladimír Bukovský: Moje první reakce byla smích, protože většina vašich krajanů si to pravděpodobně neuvědomuje, ale Sovětský svaz byl vždy zapleten do voleb a manipulací, dokonce před tím, než byly vynalezeny počítače. Takže to není nic nového. Samozřejmě vždycky chtěli ovlivňovat americké volby, ale obvykle to bylo okrajové a směšné. Nejvíce patrný výsledek byl, když byl zvolen Ronald Reagan a Carter byl poražen – Sověti zmanipulovali Íránce, aby až do voleb nepropustili rukojmí. A dostali za to Ronalda Reagana. To ukazuje, jak krátký byl jejich úsudek v těchto sporech. Vždy byli dobří v machinacích, ale jejich znalost americké reality byla vždy velmi slabá. Neměli tušení, jak Amerika žije, jak se tam vládne, co bude převažovat, jaký bude výsledek té či oné akce. Kvůli marxismu vždy viděli koncept americké politiky jako obrovskou konspiraci, obrovské firmy, které mají každého v kapse a podobné věci. To byl operační koncept. Byl tak vzdálený realitě, že čehokoliv dosáhli v taktickém smyslu je porazilo strategicky.

ET: Dnešní americká levice, protože to je středisko útoku proti prezidentu Trumpovi, je velmi anti-ruská, rusofobní. Teď. Najednou.

VB: Ano. Fakt, že Rusko je dnes mnohem slabší, než býval Sovětský svaz, a tudíž méně nebezpečné, neovlivňuje americké mínění. Oni nyní považují toto nebezpečí za velmi vážné. A poprvé v historii vlastně uplatňují sankce a podobné věci, které jsme doufali, že uplatní hned po druhé světové válce, ale nikdy nebyly uplatněny. A teď uvalují všechny ty sankce, když je Rusko značně menší.

ET: Tolik vašeho pracovního života bylo snahou probudit Západ a ukázat, že komunismus je ohavnost. Říkají, že 55 procent „mileniálů“ ve Spojených státech je pyšných na to, že se označují jako socialisté. Jaká je v tom naděje?

VB: Velmi malá naděje. Mezi námi, nezapomeňte, že komunismus je stále silný v místech jako Čína, Vietnam a podobné země. A když se o těchto zemích mluví, zřídkakdy slyšíte cokoliv o komunismu. Jakoby Čína nebyla největší komunistická země na světě. Na nedávném sjezdu Komunistické strany v Číně oznámili čísla: 84 miliónů Číňanů jsou členové Komunistické strany. 84 miliónů. To je prostě absurdní. Takže komunismus roste a roste. Stále vše ovládají. Ta hrozba jako taková nepominula. Byly změny v zeměpise, ale komunismus nezmizel.

ET: Cítí se Spojené království, kde žijete, jako socialistická země?

VB: Podívejte se na politické složení. Druhá nejsilnější strana, aspirující na vítězství v příštích volbách, je vedena marxistou. V těchto dnech a v této době – marxista aby vedl Velkou Británii? To je absurdní. Ale všechny struktury jsou stále stejné. Socialismus, kterého dosáhli v poválečných letech je stále zde.

ET: Když odkazujete na EU jako na monstrum, co je na ní nejhorší? Co způsobuje, že Vám EU připadá jako monstrum?

VB: No, toto srovnání jsem udělal před 15 lety, když jsem mluvil v Britském parlamentu a stále je to na YouTube. A stále bych na tom neopravil ani jedno jediné písmeno. Vše, co jsem řekl, bylo a stále je správně. Předpovídal jsem, že jestli by kdy byla Británii dána šance na referendum, volila by pro vystoupení z EU. To bylo před 15 roky a ještě se to dokonce zhoršilo. Řízení z Bruselu, byrokratické postupy, jež činí život velmi obtížný, zesílily. Je silnější a silnější.

ET: Myslíte si, že Brexit bude někdy dokončen?

VB: Ne, to si nemyslím. Myslím si, že to přejde do jakési sabotáže. Budou předstírat, že provádějí Brexit, ale nebudou dělat nic. Ale mezitím budou možná další země následovat příklad Británie. Je tady Itálie, která zvažuje možnost odchodu z EU. A to bude velký poprask, obzvláště z toho důvodu, že Itálie je v eurozóně. Bude to pokračovat. Proces resistence vůči Evropské unii poroste.

ET: Zdá se, že ty nové prvky – mutace socialismu a komunismu – se šíří skrze média, nové technologie a BigTech.

VB: Ano. Také nezapomeňte, že mladší generace jsou politicky mnohem pasivnější. Zdají se být naprosto bez zájmu.

ET: Ano. A také existuje absolutní mánie z Nacistů, strach z toho být označen, nazýván Nacista. Žádný strach z toho být nazýván komunista nebo socialista. Další krok bude, že se to stane komplimentem.

VB: To je pravda.

ET: Alexandra Ocasio-Cortez kandidovala jako socialistka. Máme Berniho Sanderse kandidujícího na prezidenta, který strávil líbánky v Sovětském svazu…

VB: Ano.

ET: Jaké to je, když „Moskevský proces“ vychází v angličtině? Jaká je odezva?

VB: Je to trochu pozdě. Bylo to napsáno před 25 lety. Politicky je to trošku pozdě.

ET: Nesouhlasím. Myslím, že to bude bomba. Je to perfektně načasované vzhledem k tomu, co ve světě vychází na světlo. Knize už se dostává obrovské odezvy.

VB: Je to dobrá odezva. Ale domnívám se, že pouze mezi odborníky bude opravdová, protože ta knížka je velmi výjimečná, velmi technická, obsahuje spoustu dokumentů – není to jednoduché čtení. Ovlivní hlavně odborníky.

ET: Je to pro vydavatele nebezpečná kniha v dnešním světě?

VB: Jelikož jde o malé vydavatelství, oni se jí nebojí. Koneckonců, stále máte svůj první dodatek ústavy a podobné věci. Nebojí se opozice.

ET: Co si myslíte, že je ta nejkontroverznější věc ve Vaší knize, která způsobila, že byla potlačována nebo bylo mařeno její vydávání před 25 lety?

VB: Reakce byla nejsilnější ve spojitosti s určitými lidmi, ne s dokumenty. Ty se mnou neměly co do činění, jsou to dokumenty politbyra, já jsem je nevymyslel. Nicméně určitá jména spojována s pro-sovětskými kampaněmi a aktivitami, to bylo pro mnoho lidí šokující.

ET: Jména jako Francis Ford Coppola?

VB: Například. Někteří známí v průmyslu nebo v politice a najednou – toto otvírá oči a ukazuje druhou, stinnou stranu politiky. Hodně lidí tím bylo šokováno.

ET: Vyprávění o tom, jak Epstein (Jason Epstein, dlouholetý redaktor největšího světového vydavatele Random House, v USA – pozn. red.) nakládal s rukopisem, ve snaze odstranit části textu – to se zdá celkem ostudné. Proč jste se dostal do této situace?

VB: Jednal s nimi francouzský vydavatel (když byla kniha prvně vydána), já jsem se na ně neobrátil. Moji francouzští vydavatelé to nabídli Random House. Nebyli připraveni na takový druh opozice. Já už jsem připravený byl. Předtím už jsem měl nějakou zkušenost s Random House, takže jsem věděl, že nebudou uznalí, ale můj francouzský vydavatel neměl tušení, co čekat. Je to velmi typické pro vydavatelství ve Spojených státech. Chovají se ke knihám, jako někdo zapojený do propagandy: „Toto je užitečná kniha.“ „Toto není užitečná kniha.“

ET: Naléhajíce se na tu část lidské mysli, která již ví, co si má myslet, zaměřujíce se na to, konejšíce, a vylučujíce překvapení.

VB: Ano.

ET: Věci, které se v současnosti dějí, všude vztek a zloba ve jménu politické korektnosti, cenzura, odnímání možnosti promluvit, vymazávání projevů lidí – jsou toto všechno nové formy té stejné staré bestie?

VB: Otázkou je: Jak nové? Když se podíváte zpět na třicátá léta, „Brave New World“ (Konec civilizace), představuje více méně tento obraz. Tyto věci již byly nastaveny. Ale nestaly se všeobecnou znalostí. Lidé nečekali, že se to stane.

ET: Na levici je zde bráno jako článek víry to, že Putin ovládá Trumpa, že hacknul emaily DNC (Democratic National Committee) a tak dále a tak dále. Co byste řekl člověku, který tomu věří?

VB: To vůbec nedává smysl (směje se). Lidé si neuvědomují, že jejich prezident je ve svých pravomocech velmi omezen. Mluví o tom Otcové zakladatelé. Prezident je omezen legislativou, Kongresem, jak chcete. Není v jeho moci změnit směřování země tak moc, jak naznačují. Prezident je pouze výkonný vedoucí, to je vše. Mezi námi, myšlenka, že odpočátku nějak spolupracoval s Moskvou, je absurdní. Myslím tím, že si dělá své věci s jistým omezeným chápáním Ruska. Ale nazývat jej agentem Moskvy je směšné. Můžete ho mít nebo nemít rádi. Jde pevně za svým, není moc sebekritický a tak dále, ale naznačovat, že je agentem Moskvy je zcela absurdní.

ET: Zvítězil jste nad svými nepřáteli neobyčejným způsobem. Jak jste to udělal? Jak jste přežil, duševně?

VB: Myslím, že vše závisí na síle vašeho charakteru. Pokud je dost silný, stane se silnějším. Pokud je slabší, může se zhroutit. Takže já nejsem jediný, kdo, abych tak řekl, touto situací získal. Znám docela hodně lidí, kteří se stali ještě silnějšími.

ET: Můžete se teď ohlédnout za tím vším a čerpat sílu a dokonce možná radost z toho, co jste prožil a čeho jste byl svědkem?

VB: Ale ano. Samozřejmě ano.

ET: To je dobře.

VB: (Směje se)

Se souhlasem převzato z TheEpochTimes.com. Celý text k disposici na EpochTimes.cz. Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory Epoch Times. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložila Mgr. Lenka Hádrová.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.