Obsah

Ohlédnutí za krajskými a senátními volbami

Napsal Roman Joch

V letošních krajských volbách voliči etablovaných stran středu a pravice neviděli důvod, proč tyto strany volit. Proto vyhrála levice. Voliči pravice zůstali doma, anebo volili regionální uskupení. V krajských volbách 2012 volilo o 300 tisíc lidí méně než ve volbách 2008. Spojený komunisticko-socialistický hlas v roce 2008 byl 1,5 milionu voličů, v roce 2012 jen 1,1 milionu voličů. Tedy hlasy levici nepřibyly, to se jen „vypařily“ hlasy pravice. Socialisty v roce 2012 volilo o 400 tisíc voličů méně než v roce 2008, komunisté naopak získali v roce 2012 o 100 tisíc hlasů více než v roce 2008; ODS však získala v roce 2012 jen polovinu toho, co v roce 2008 (kdy volby prohrála).

Shrnutí: V krajských volbách 2012 se přelila část levicových voličů od socialistů ke komunistům a středo-praví voliči, nespokojeni s parlamentními stranami ODS a TOP 09 buď nevolili vůbec a zůstali doma, anebo hlasovali pro regionální uskupení. KDU-ČSL uhájila své.

Senátní volby nabízejí tři základní poučení:

(1) Vítězem senátních voleb 2012 je jednoznačně sociální demokracie. To však není překvapivé vzhledem k tomu, že český volič ve volbách do Senátu (a i do Evropského parlamentu) má tendenci „vyvažovat“, tedy hlasovat proti stranám stávající vlády a ve prospěch hlavní strany opoziční. Od roku 2006, tedy šest let a již druhé funkční období, zde máme středo-pravou vládu, koalici středo-pravicových stran, vedených ODS. A za toto období jsou to již třetí senátní volby, nelze se tedy divit, že je vyhrávala hlavní opoziční strana, tedy sociální demokracie.

Lze očekávat, že příští volby do Poslanecké sněmovny, ať už budou v řádném termínu na jaře 2014 anebo předčasné, vyhraje sociální demokracie, která i sestaví vládu (jedinou otázkou je, s kým). Tedy v příštím termínu senátních voleb, na podzim 2014, už budeme mít vládu sociální demokracie a proto lze čekat, že volby do Senátu začne vyhrávat příští opozice, tedy Senát v roce 2014 a letech následujících začne modrat, fialovět či nabývat jakékoli barvy v opozici vůči oranžové a rudé.

Otázkou jen je, jaký bude mít charakter pravice po volebním senátním debaklu letos a očekávaném debaklu ve volbách do Poslanecké sněmovny. Kdo bude representovat pravici.

(2) Pokud někdo měl pochyby o tom, zda Senát má svůj význam, tyto volby je jednoznačně vyřešily pro každého, kdo chce vidět. Totiž my máme v našem parlamentu jednu extremistickou stranu, stranu extremistické levice, a tou je KSČM. Tato strana výrazně uspěla v prvním kole senátních voleb. Kolo druhé však extremistické kandidáty spolehlivě odfiltrovalo. Senát coby hráz vůči extremismu funguje a bude fungovat i nadále.

(3) A v neposlední řadě se letos v senátních volbách ukázalo, že celorepublikově známá osobnost v druhém kole poráží stranické kandidáty, ať už jsou ze strany jakékoli. Ať už jsou to kandidáti doposud neidentifikovaní se žádnou stranou (Libor Michálek, Eliška Wagnerová, Tomio Okamura,), či kandidáti straničtí, leč všeobecně známí (Jaroslav Kubera, Jiří Čunek). Prostě v souboji známé osobnosti a stranického kandidáta, jehož znají jen jeho straničtí kolegové, vítězily celorepublikově známé osobnosti. Možné poučení pro příští senátní volby na podzim 2014? Ano.

A závěrečný postřeh: KDU-ČSL uhájila své.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.