Obsah

Tragédi naší doby

Napsal Svatopluk Kalužík

Co napsat k volbám, které za pár dnů proběhnout? Skoro vše rozumné i nerozumné již bylo napsáno. Snad nejvtipnější je VOLEBNÍ DENÍČEK pro rok 2017 autora Michael Hagen Bedřich ze·4. října 2017 publikovaný na Xichtoknize. Tak co dodat?

Možná mně to, jako matematikovi, nejbližší, tedy něco o volební matematice – přesněji, o volebních počtech.

Ony se ty volební průzkumy zase až tak příliš neliší, procento sem, procento tam.

Pro mne je nejzajímavější počet volebních stran 31, to je skoro neuvěřitelné, přibližně 23 volebních stran má zbytečných cca 210 000 Kč, no, neuvěřitelné a to ještě nepočítám nějaké pokusy o volební kampaň...

Než, zkusme počítat dále. Nemalá část z nich bude mít volební zisk hluboko pod 1%, tudíž jejich přínos pro budoucí parlamentní strany je zanedbatelný, jak se však dívat na ty strany, které se pohybují okolo tří procent? Ony jsou to převážně strany, jako např. Zelení, kterým se již dlouho říká melouni – navrch zelení, uvnitř rudí, takže když vlastně většina jejich procent připadne levici, je to jako by je volili rovnou a dokonce něco málo připadne i pravici, takže – v podstatě se nic neděje.

Smutnější jsou však ti, kteří se (alespoň) tváří pravicově a přitom převážná část jejich hlasů připadne levici. Jak je jinak nazvat, než tragédy své doby. Zejména to platí o STANU, kerému bylo málo účast spolu s TOP v parlamentu a teď připomínají dávnou pohádku o dědečkovi, který měnil, měnil, až vyměnil.

Existuje však ještě jedna skupina, v podstatě tvořená TOP09, velmi ohrožená a pohybující se těsně okolo 5%. Přiznám se, že by mne dost mrzelo, kdyby se třeba do parlamentu nedostali se ziskem 4.99 %. Zejména by mi tam chyběl momentálně nejschopnější poslanec M. Kalousek. Ano, nejschopnější, alespoň podle jeho nepřátel, vždyť co všechno prosadil, zavinil, rozkradl a nic mu nedokázali, nikdo nebyl schopen těm jeho zločinům zabránit, nikdo nenavrhl nic lepšího, aby nás před ním ochránil a podobně... No není, jak se dnes mládež vyjadřuje, přímo boží? A ještě je s ním sranda! Ale vážněji: opravdu by mne těch 4.99 % hlasů slušných lidí, připadlých převážně levici, velmi mrzelo.

A proto já určitě, řada mých přátel a doufám, že řada dalších, které ani neznám, to, třeba i s výhradami, tentokrát „hodí“ TOPce, ono se nic moc rozumnějšího, Bohu žel, nedá udělat!

Autor je předsedou Městského sdružení Konzervativní strany Brno.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.