Obsah

Konečně osvobozující pravda

Napsal Roman Joch

Evropou obchází strašidlo… Ke svaté štvanici na toto strašidlo se spojily všechny mocnosti staré Evropy – papež i car, Metternich i… francouzští radikálové i němečtí policajti…

Ano, jak marxisté (a antimarxističtí fajnšmekři) vědí, to je úvodní odstavec Manifestu komunistické strany Karla Marxe a Friedricha Engelse z roku 1848. Na tento text jsem si vzpomněl ve chvíli, kdy prezident USA Donald Trump oznámil, že Amerika považuje za hlavní město Izraele Jeruzalém – a jednohlasně se zvedla vlna všeobecné nevole.

I klaun může mít pravdu

Palestinci, Írán, Arabové, Turecko i Rusko, Británie, Francie i Německo, „papež i car, Metternich i francouzští radikálové i němečtí policajti…“ Prostě všichni. Proti rozhodnutí Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele je celý svět. A celý svět se mýlí. A ten „klaun“ má pravdu. Já osobně Trumpa „nemusím“. Začal jsem jeho účet na Twitteru sledovat, jen abych věděl, co tweetuje. Teď už jeho příspěvky ani moc číst nechci, ale každé ráno, když si ke kávě zapnu počítač, na mě jeho tweety vyskočí – a po celý den mě pak bolí žaludek. Ale i rozbité hodiny dvakrát za den ukazují správný čas a i Donald Trump má dvakrát za dvanáctiměsíční cyklus pravdu.

Za prvé, Jeruzalém je hlavním městem Izraele. Kneset (parlament), úřad prezidenta, úřad premiéra, ministerstvo zahraničních věcí a další instituce jsou v Jeruzalémě (jeho západní části).

Za druhé, nevím o tom, že by jakékoli jiné zemi bylo bráněno určit si své hlavní město. Je hlavním městem Bolívie Sucre, nebo La Paz? Je hlavním městem Nizozemského království Amsterdam, nebo Haag? Nechme to na Bolivijcích a na Nizozemcích. A nechme taky na Izraelcích, ať si určí, které je hlavní město jejich země.

Jinými slovy, ukončeme už tu nechutnou diskriminaci jediné země na světě, která si prý nesmí vybrat své hlavní město! Každá země na světě si to smí určit, jenom Izrael ne?

Za třetí, je problémem, že Východní (palestinský) Jeruzalém je pod izraelskou správou? Pro výběr hlavního města nikoli. Byl jsem v Jeruzalémě třikrát, takže mohu dosvědčit, že všechny izraelské úřady jsou v Západním Jeruzalémě, tj. v Jeruzalémě, který byl izraelský i v období let 1949-67. Takže vždy na mezinárodně uznávaném izraelském území. O Východním Jeruzalému lze jednat, ale o tom, že Západní Jeruzalém je izraelský, nepochybuje nikdo. Tedy kromě teroristů, vrahů, islamistů, íránských ajatolláhů a západních pomatenců.

Východní Berlín byl hlavním městem DDR (neboli česky NDR) – a byl v tom problém? Nebyl. Kdyby SRN chtěla, mohl být jejím hlavním městem Západní Berlín (nechtěla; město totálně obklíčené nepřítelem není vhodnou lokalitou pro vládní úřady). Ale v principu, aby jedno město bylo hlavním městem dvou států, v tom žádný problém není.

Dvou států. Což nás přivádí k Palestincům. Jsou to potížisté, běhají za mezinárodním společenstvím a věčně si stěžují: „Izraelci nám zase ublížili, pomozte nám… „ A to aniž by zmínili, že rodinám teroristů vyplácejí penze, ročně celkově nějakých 300 milionů dolarů – z peněz daňových poplatníků mezinárodního společenství. Oni musejí pochopit, že samostatný stát mohou získat jedině dohodou s Izraelem, nikoli tím, že si jej na něm vyvzdorují. Říci tu samozřejmou a odzbrojující pravdu, že Jeruzalém je hlavním městem Izraele, jim k tomu pomůže. Pomůže jim, Palestincům, uznat realitu a smířit se s ní. To je vždy počátkem moudrosti.

Proti všem

Jednou z mých vášní je studovat projevy amerických prezidentů – a také jejich neoficiální verze a konflikty mezi ministerstvy, než byly ony projevy autorizovány a prezident je přednesl. Nezapomenutelným se stal projev Ronalda Reagana v červnu roku 1982 v britském parlamentu. Zejména odvážný byl výrok, který prorokoval pád komunismu: „Svoboda a demokracie odsunou komunismus na smetiště dějin… komunismus je bizarní kapitolou lidských dějin, jejíž poslední stránky právě nyní píšeme.“ Projev napsal Anthony Dolan, bylo mu 33 let a byl Reaganovým asistentem. Ronnie souhlasil – a jeho vlastní ministerstvo zahraničí se z projevu mohlo zbláznit, stejně tak se mohl zbláznit celý svět. Poté Anthony Dolan v březnu 1983 napsal Reaganův projev, ve kterém označil Sovětský svaz za „říši zla“. Gerontům v Kremlu se dramaticky přitížilo.

Nebo červen 1987, Reaganu Braniborské brány v Berlíně: „Pane Gorbačove, zbořte tuto zeď!“ Autor projevu? Peter Robinson, tehdy 30 let. Americké ministerstvo zahraničí zuřilo a třikrát tu větu z Reaganova projevu vyškrtlo. Třikrát ji tam Ronnie vrátil zpět. Bůh mu žehnej. Ronnie bez těchto projevů by nebyl Ronnie. To byl prostě on. Říci pravdu je důležitější než diplomatické zvyklosti, konvence a bláboly.

Někdy, abychom se v mezinárodních vztazích posunuli dál, je nutné prostě říci pravdu. Celou pravdu, nic než pravdu. „Říše zla.“ „Zbořte tuto zeď!“ Nebo i: „Jeruzalém je hlavním městem Izraele.“ Ať svět protestuje a šílí, časem si zvykne. A nahlédne, že (i tato) pravda je osvobozující.

Vyšlo v LN 5. 12. 2017. Se souhlasem autora převzato z www.obcinst.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.