Obsah

Otevřený dopis věrnému Sorosovu spojenci Guymu Verhofstadtovi

Napsal Zoltán Kovács

Po dopise maďarského premiéra Viktora Orbána předsedovi Evropské kopise Jean-Claude Junckerovi přinášíme další dokument – otevřený dopis mluvčího maďaské vlády Zoltána Kovácse předsedovi politické skupiny Evropského parlamentu Aliance liberálů a demokratů pro Evropu Guymu Verhofstadtovi, na základě kterého lze posoudit argumenty „druhé strany“, kterým se v našich mainstreamových médiích příliš prostoru nedostává.

Redakce

9. 11. 2017

Vážený pane Verhofstadte,

v rušné evropské debatě na téma řešení migrační krize jsem zaznamenal  dva vzájemně soupeřící a zásadně odlišné přístupy. Na jedné straně postoj maďarské vlády, která proti migračnímu tlaku prosazuje bezpečnostní politiku s přísně střeženými hranicemi a usiluje o demokratickou veřejnou diskusi. Opačný, promigrační přístup představuje George Soros se svou sítí nevládních organizací, spojenců a příznivců a jehož cílem je spíše smést diskusi ze stolu, potlačit oponenty a nebrat ohled na vůli občanů.

Nedávno jste na Facebooku s křikem požadoval, aby EU zakázala maďarskou národní konzultaci o plánu podporujícím migraci. Tento plán sepsaný samotným Sorosem podporují organizace, které tento miliardář financuje a prosazuje je na jistých fórech v Evropské unii.

Píšete, že „útočit na osobu pana Sorose je nechutné“; nikdy totiž nevynecháte příležitost dělat z věcí trochu senzační drama. „Připomíná mi to nejhorší časy evropských dějin. EU musí zajistit, aby bylo jasno, že takové kampaně jsou neslučitelné s našimi společnými evropskými hodnotami. A také poslanecká skupina EPP (Evropské lidové strany – pozn. překl.) v Evropském parlamentu se musí konečně jasně vyjádřit, zda schvaluje tuto politiku Viktora Orbána a sesterské strany EPP v Maďarsku.“ Píšete, že obsahem národní konzultace jsou „naprosté lži“.

Maďarský socialistický poslanec v Evropském parlamentě István Ujhelyi odhalil, že jste otázku maďarské konzultace nastolil na konferenci předsedů Evropského parlamentu, kde se scházejí předsedové evropských parlamentních skupin a předseda Evropského parlamentu.

Ve skutečnosti konzultační kampaň neobsahuje nic, co by vám mělo připomínat „nejhorší časy evropských dějin“. Jak zdůraznili významní příslušníci židovského společenství, včetně ministerského předsedy Netanjahua, není kritika Sorosova agresivního proimigračního postoje žádným projevem antisemitismu.

Zdá se, vážený pane, že vám nejvíce vadí něco docela jiného.

Vaše jméno září na předním místě interního seznamu, který pronikl na veřejnost ze Sorosovy sítě a který uvádí jména věrných spojenců podporujících v Evropském parlamentě záležitosti, za nimiž stojí Soros.

Podpořil jste v Evropském parlamentě rozhodnutí, jejichž cílem je prosadit povinné přerozdělovací kvóty, uvalit na nepoddajné členské státy vysoké pokuty a úlohu v přesídlovacím procesu svěřit nevládním organizacím.

Když Maďarsko uspořádalo referendum, zda může EU přemístit migranty na státní území bez souhlasu národního parlamentu, byl jste to právě vy, kdo Maďary ostentativně vyzval, aby hlasovali pro.

Nyní tvrdíte, že je to lež, že takový plán nikdy neexistoval. To je nehoráznost a – podle slov parlamentního státního tajemníka v premiérově úřadu vlády Csaby Dömötöra – přímo „facka do tváře“. Při národní konzultaci v Maďarsku se každá otázka opírá o doslovné citace z George Sorose či jiných příslušných materiálů. Přesvědčte se sám: překlad je už déle než měsíc k dispozici.

Váš postoj, jak poznamenal Dömötör, „postrádá veškerý respekt“ a je popřením svobody projevu a ohledu na vůli lidu. Každý občan Maďarska – a Evropy – by měl mít právo na tyto „zcela iracionální a riskantní přesídlovací plány“ vyjádřit svůj názor.

Kdybyste, vy a ostatní Sorosovi věrní spojenci, ctili demokratické hodnoty, toto právo byste hájili a snažili byste se lidem dokázat, že si své postavení zasloužíte. Místo toho se snižujete k tomuto podlému chování.

To by nás myslím nemělo překvapovat. Právě lidé jako vy, kteří podporují toto Sorosovo proimigrační stanovisko a jeho ideologickou agendu, patří k těm, kdo by rádi přemístili migranty na území svrchovaných států, aniž by brali sebemenší ohled na vůli občanů.

V upřímnosti váš

dr. Zoltán Kovács,

mluvčí vlády

 

Zdroj. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložila Ivana Kultová.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.