Obsah

Donáška novin

Napsal Karel Ledvinka

Nejprve si dovoluji vyprávět příběh: Jeden můj dobrý známý má rád pizzu. V jedné roznáškové prodejně si objednal a předem zaplatil každodenní dovoz této teplé pochutiny na 07.30 hodin k snídani s výjimkou neděle. Poslední dobou však, bez jakéhokoliv varování, mu dodavatel přiváží denně pizzu až v 11.30; sobotní dodávku přiváží až v pondělí v 11.00.

Na reklamaci, podpořenou argumentem, že snídá o 3 hodiny dříve a na sobotní pizzu dodanou v pondělí v poledne a ještě studenou nemá chuť, dodavatel odpovídá tím, že jde o problémy celospolečenské, neboť mu zkrátka chybí lidi. Že ale od 1.1. příštího roku si dodavatel sehnal jiného distributora, takže snad se situace výrazně zlepší. Můj přítel se na moji maličkost obrátil s dotazem: Co mám dělat? Moje odpověď tehdy zněla, pravda trochu ironicky: Nejez pizzu, chtěj zpátky všechny peníze, případně si najdi jiného dodavatele. On na to reagoval: Když mě ta jejich pizza opravdu chutná

Konec příběhu.

Jaké bylo moje překvapení, když poslední 2 měsíce mám tytéž problémy s předplacenou Mladou frontou DNES. Přes různé urgence se mi nikdo ani neomluvil, pouze uveřejnil, že od 1.1.2018 se mu, místo zcela neschopného státního podniku s monopolním postavením Česká pošta podařilo zajistit jiného distributora. A tak mi nyní nezbývá nic jiného, než se ptát sám sebe: Je ta MF DNES opravdu tak dobrá, abych si ji i po více než 50 letech stále předplácel a četl? Asi ne!...

A dále se sám sebe ptám: Co na to asi říká šéfredaktor? A co na to asi říká majitel? Domnívám se, že jde o 30% voličů opěvovaného podnikatele a politika – Andreje Babiše, který chce řídit stát jako své firmy. Jako MF DNES?

Možná, že se do doby, kdy byly politické střety idejí nahrazeny pouhým bojem o moc a morálka z politiky zcela mizí, nehodím. Ale jako dlouhodobě se angažující člověk se přece musím ozvat.

Ve Vysokém Mýtě, 18.12.2017

Autor je ekonom a politik, v 90 letech poslanec a místopředseda PSP ČR, dnes jako nestraník člen Smírčího soudu Konzervativní strany.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.