Obsah

Jak manipulatori.cz manipulují

Napsal Matyáš Zrno

Web manipulatori.cz se zaměřuje odkrývání hoaxů a lživých zpráv na internetu. Alespoň to o sobě tvrdí. Pokud něco tvrdíte, nemusí to být ovšem pravda, i kdyby jste se z výšin své morální převahy („odhalujeme hoaxy, jsme nezávislí…“) tak tvářili. I manipulatori.cz mohou manipulovat. A to stejně průhledně jako to dělají ti, které (často po zásluze) pranýřují.

Jak sem se to dozvěděl? Na vlastní kůži. Na Fóru 24 jsem v rubrice Pravý břeh zveřejnil článek Svět podle Amnesty. Věnuju se v něm výroční zprávě, která dle mého (a nejen mého názoru) poněkud disproroporčně míří na západní země a v rozporu s původním posláním AI se zaměřuje i na nová tzv. skupinová práva (práva žen, LGBT atd.). Díky tomu jsem se ocitl  na stránkách manipulátorů, protože jsem o zprávě napsal „zřejmě největší manipulaci“. Takže se na to podívejme.

Autor  Jan Cemper mi vytýká, že “ve skutečnosti však zpráva AI řeší lidská práva komplexně a nevyzdvihuje jeden problém nad druhý. Obrázek z protestů žen v USA je jen ilustrační a v samotné zprávě jí není věnováno více prostoru, než jiným tématům.“ Dále, že se pletu, že by se AI nevěnovala LGBT právům v Čečensku. A taky, že prý cituji cosi ze strany 13 a vymýšlím si slova, která v textu nejsou. Plus, že prý v v celém textu není nikde v jedné větě zmíněn Trump, Putin a Duterte.“

Ovšem, jak jsem psal ve svém textu,  „v detailní části čtyřsetstránkové zprávy, kterou si můžete stáhnout v PDF, tohle všechno sice zmíněno je, jenže většina lidí (i novinářů) čte jen úvod  na webových stránkách. A tam se dozvíte spíš jiné věci.“ A pak pokračuji v popisu onoho úvodu včetně toho, jaká je ilustrační fotografie. Kdyby si Jan Cemper  zašel alespoň na úvodní semestr žurnalistiky, dozvěděl by se tam jednu převratnou věc. Obrázek vydá za celý text. Titulek vydá za celý text. Úvod vydá za celý text. Jinými slovy – to, co je podstatné, je to, co se dozvíte co nejdříve. Prvním kouknutím, letmým přehlédnutím textu. A to ví každý, kdo chce ve svém sdělení takříkajíc něco “vypíchnout“. A Amnesty chtěla něco vypíchnout. Proto zprávu zveřejnila v USA, proto je úvod plný přesně těch věcí, na které jsem upozornil. A proto vybrali takovou fotografii, jakou vybrali. Kdyby pan Cemper někdy pracoval v nějakých opravdových novinách, věděl by, kolik času se věnuje právě výběru fotografie a v životě by nenapsal, že nějaká fotografie je „jen ilustrační“.

Pokud jsme si tedy vyjasnili, proč je úvod, fotografie i tutulek důležitý, tak zbytek oněch výtek nedává smysl. Vše, co jsem citoval, v onom klíčovém úvodu ke zprávě samozřejmě je. Jestli hledáte na manipulátorech někoho, z koho udělat ukázkového manipulátora, doporučuji hledat jinde. V médiích pracuji dvacet let a člověk se třeba vedoucím rubriky v Respektu (svého času), Lidových novinách (svého času) nestane úplně zbůhdarma. Minimálně umíme skloňovat, takže se nám nestane, že kritizovaného člověka v úvodu špatně vyskloňujeme (naznačuji tím, že druhý pád slova Zrno se skloňuje Zrna a ne Zrny…).

Každopádně jinak gratuluji ke snaze „vytvořit otevřenou neideologickou platformu pro relevantní a faktickou diskuzi.“ Jan Cemper (bývalý anarchista, mluvčí Occupy Prague a člen Strany zelených) je toho samozřejmě tou nejlepší zárukou. Škoda, mohl to být dobrý projekt.

P.S. Jedné chyby jsem se přece dopustil. Donald Trump  nemá největší počet žen v kabinetu ze všech amerických prezidentů. Donaldu Trumpovi, americkým ženám i čtenářům se tímto omlouvám.

P.S. II  Původně uvedená informace, že Jan Cemper v mládí squatoval, je dle  jeho ujištění mylná, a proto byla 7.3. 2018 ve 13:33 z textu vyškrtnuta.

Se souhlasem autora převzato z www.obcinst.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.