Obsah

Jeff Sessions odchází

Napsal Roman Joch

Po volbách uprostřed volebního období prezidenta – tzv. Midterm elections – jež dopadly remízou, Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions podal demisi.

Ve volbách tohoto typu strana opoziční vůči prezidentovi obvykle hodně posiluje; uprostřed druhého volebního období prezidenta získává většinu v obou komorách Kongresu (1998, 2006, 2014), uprostřed jeho volebního období prvního v komoře minimálně jedné (1994, 2010, 2018). Takto před osmi lety prezident Obama přišel o většinu ve Sněmovně reprezentantů a demokraté ztratili křesla i v Senátu, byť většinu si udrželi.

Letos obdobně republikáni ztratili většinu ve Sněmovně, ale zato svou většinu v Senátu ještě posílili. Proto ty volby lze označit za remízu; každá strana může být s něčím spokojená.

Hned po volbách však rezignoval ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Proč? Již delší dobu se netěšil Trumpově důvěře. A mnozí spekulovali, že je jen otázkou času, kdy jej Trump propustí. Aby tomu předešel, Sessions rezignoval sám. Proč s ním byl Trump nespokojen? Protože Sessions se choval velice profesionálně a eticky, což Trump vnímal jako neloajalitu vůči sobě.

Do voleb 2016 byl Sessions standardní, konzervativní politik z amerického Jihu, senátor za stát Alabama. Zastával konzervativní postoje na všechny politické otázky, byl však nejostřejším kritikem nelegální imigrace v Senátu – pokud šlo o politický odpor vůči nelegální imigraci, byl tím největším jestřábem. A byl prvním významným celoamerickým politikem, který Trumpa v primárkách 2015-16 podpořil, právě kvůli Trumpovým protiimigračním postojům. Byl to vůbec první seriozní politik, který Trumpa podpořil. Trump mu vděčil za mnohé. A proto poté, co byl Trump zvolen, stal se Jeff Sessions ministrem spravedlnosti (v USA je to ministerstvo, ve kterém jsou sloučeny dva naše rezorty: vnitro i spravedlnost, Sessions dohlížel i na federální vyšetřovací složky, FBI).

Když byl však ustaven speciální vyšetřovatel Robert Mueller, bývalý a respektovaný ředitel FBI, aby vyšetřil podezření, zda Trump a jeho prezidentská kampaň nespolupracovali s cizí mocností, Ruskem, Sessions coby součást té kampaně z důvodů konfliktu zájmů prohlásil, že do Muellerova vyšetřování nebude zasahovat, tj. nebude si přát být o něm průběžně informován a samozřejmě speciálního vyšetřovatele Muellera nechá dělat jeho práci a neodvolá, na což jako ministr spravedlnosti má právo. Trump se naštval. Považoval to za neloajalitu Sessionse vůči sobě, protože by chtěl, aby Sessions Muellera odvolal, kdyby si to on, Trump přál.

A už od léta 2017 ve svých tweetech naznačoval, že je se Sessionsem nespokojen a že ho možná odvolá… Kdyby to udělal, aby následně nový ministr spravedlnosti Muellera odvolal, byla by to z hlediska Trumpovy reputace katastrofa. Ale to si Trump neuvědomuje; myslí si, že když se mu nelíbí, co Mueller dělá, má být odvolán. Jinými slovy, Trump vnímá loajalitu jako jednosměrku: očekává, že jeho podřízení budou loajální vůči němu, ale on nemusí být loajální vůči nikomu.

Když Sessions rezignoval, Trump jmenoval jeho nástupcem, tj. úřadujícím ministrem spravedlnosti, dosavadního šéfa Sessionsovy kanceláře, Matthew Whitakera. Problém je, že pokud ministr rezignuje, jeho náměstek se novým ministrem stát může, ale Whitaker náměstkem nebyl. Zřejmě tedy, aby byl ministrem platným, potřebuje schválení Senátu. A to nemusí být jednoduché, protože i mnozí republikáni si přejí, aby Mueller nebyl odvolán, ale vše vyšetřil, ať pravda vyjde napovrch, padni komu padni.

A Sessions? Odešel se ctí. I ti, kdo nesouhlasí s jeho politickými názory, musejí uznat, že jako ministr spravedlnosti se choval profesionálně, eticky – a úspěšně. Za jeho působení v úřadu kriminalita násilná a drogová byly opět na ústupu, neboť to, spolu s potlačením ilegální imigrace, byly jeho priority. Stejně jako ochrana náboženské svobody a svobody svědomí před frivolními žalobami ze strany netolerantních skupin.

Sessions odchází se ctí; budeme to moci nakonec říci i o Trumpovi? Uvidíme.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.