Obsah

Bilance průjezdu konvoje NATO

 Ve dnech 29.3 2015 – 1.4 2015 projel územím České republiky konvoj spojeneckých vozidel NATO. Konvoj měl ukázat, že naši spojenci z USA na nás nezapomněli a v případě potřeby jsou schopni a ochotni nám pomoci. Konvoj 150 vozidel vyjížděl z pobaltských zemí přes Polsko, Českou republiku a svou misi ukončil na své domácí základně v Německu.

Role médií

Ještě v polovině března mě ani nenapadlo, že za pár dní se budu snažit organizovat a koordinovat akce na podporu průjezdu. Výše uvedené řádky jsem očekával jako zprávu z ČTK. Bez emocí, bez nějaké větší mediální pozornosti. Proč by také měl konvoj vytvářet nějaké emoce? Česká republika je přeci členem Severoatlantické aliance, průjezd schválila vláda ČR, souhlasil s ním prezident a to nejmenší, co můžeme pro naše spojence udělat je, že jim umožníme poklidný průjezd naší krajinou. Ostatně ani nálady proti členství v NATO jsem u spoluobčanů nezaznamenal. Stačí si vzpomenout, jak navštěvované a oblíbené jsou například Dny NATO.

Jak se ovšem blížilo datum průjezdu, začaly se zejména na sociálních sítích šířit zprávy o tom, že nějaký pan Vyvadil se svými posluhovači vytváří skupinu: NEPROJDOU. Cílem této skupiny mělo být nejlépe zablokovat nebo znepříjemnit průjezd konvoje. Co z mého hlediska ovšem bylo ještě nechutnější, než sama skupina Neprojdou, byl obrovský zájem médií, která dala prostor pro prezentaci a obhajobu názorů pana Vyvadila a která naprosto nesmyslně, hloupě a nezodpovědně připravovala tuto bublinu, ze které následně žila. Média se vůbec v celé této kauze chovala velmi nezodpovědně, nebrala v potaz, že tato kauza může podlamovat důvěryhodnost ČR vůči jejím zahraničním partnerům. Alibisticky se schovávala za tzv. vyváženost. Tedy obě strany musí dostat stejný prostor. Ovšem objektivita – tedy to, že příznivců konvoje bylo mnohonásobně více, než odpůrců, to už roli nehrálo. Hlavně, že měla své téma na několik dnů. (Mimochodem, víte o tom, že pan Vyvadil není v současné době poslancem, senátorem ani představitelem žádné významné organizace? Je pouze právník a řadový občan.)

Role občanů

Dne 19.3.2015, kdy to už skutečně dle médií vypadalo, že půlka republiky půjde plivat na spojenecký konvoj nebo se jej pokusí dokonce různými způsoby zastavit, mi napsal Pavel Šafr: Jakube, je čas, abyste použil veškeré možnosti k obraně našeho členství v NATO. Půjdete do toho? Hrozí otřesná ostuda. Pro ruská pátá kolona chce blokovat průjezd konvoje NATO. Budou to sledovat všechny světové televize. A my budeme za úplné proruské idioty. Hned jsme se do toho pustili a už druhý den probíhala první schůze, která dala základy HI FRIENDS v podobě výzvy: Bojkotujme bojkot a protestujme proti protestům, která byla uveřejněna na webu Svobodné Fórum. Na základě této výzvy se k nám připojili lidé z celé republiky, kteří vyjadřovali podporu nebo se chtěli zapojit. Podařilo se díky tomu navázat spojení se všemi potřebnými regiony a ustanovit regionální zástupce, kteří se nám přihlásili. Chtěl bych zde vyzdvihnout zejména jednoho člověka a to je pan Jaroslav Bezděk – organizátor Czechpointu ve Vyškově. Tento pán má 82 let a odvedl se svými kolegy obrovské množství práce při přípravě. Dokonce následně přijel na otočku až do Prahy na Ruzyň, kde nám předal transparenty, které měly obrovský úspěch. Přál bych každému mít tu možnost si s tímto pánem potřást rukou. I ostatní lidé napříč republikou byli naprosto fantastičtí a po dlouhé době jsem viděl čirou občanskou aktivitu, která mi v této republice tak schází. Veškeré přípravy Czechpoint HI Friends byly provedeny během pouhých 8-9 dní. Během nich se hlásilo stále více dobrovolníků, organizací a skupin, kteří spolupracovali na jediném cíli: nenechat se před Evropou zesměšnit několika individui a naopak vyjádřit podporu našim spojencům. Přidali se k nám například: Robert Pecka (Facebook Hi friends), David Gaydečka (koncert Hi friends), Jiřka Cihlář (Old Dragoon ride) a mnoho dalších akcí po celé republice. V těchto dnech jsme toho moc nenaspali, ale energii nám dodalo hned první veřejné shromáždění 28. 3. na Náměstí Míru v Praze. Náměstí jsme zcela zaplnili a byl to nádherný pohled i pocit. Následující dny se pak vezly na vlnách euforie, když jsme sledovali, jak nejprve na Moravě a následně i v dalších částech republiky lidi přišli pozdravit naše spojence, připravovali pro ně pohoštění a národ tak ukázal, že si dokáže těch, kteří jsou ochotni pro nás v případě ohrožení položit i svůj život, vážit. Odpůrců konvoje bylo poskromnu, většinou nebyli ani vidět. Velitel se raději ani moc neukazoval. Chtěl bych ještě jednou poděkovat všem občanům, kteří se do této akce zapojili, i když nebylo vždy ideální počasí a mohli se věnovat příjemnějším činnostem.

Co nám konvoj ukázal?

Paradoxně je třeba poděkovat panu Vyvadilovi, KSČM a dalším odpůrcům konvoje. Podařilo se jim totiž probudit spící většinu. Naštěstí tato většina nesdílí jejich hodnoty a pohled na svět. Sdílí pravý opak. Český občan ukázal, kam chce, aby směřovala budoucnost České republiky. Český občan dal jasně najevo, že v případě potřeby je schopen být občanem aktivním a vzkázal všem zemím i partnerům, že ČR rozhodně není pátou kolonou. Průjezd nás ovšem také poučil o jedné znepokojivé věci. Pokud jsme si to doteď neuvědomovali, jasně se ukázalo, jak obrovské zázemí zde má Kreml a jeho přisluhovači. Je třeba vzít na vědomí, že i po Sametové revoluci zde zůstalo cca 7 000 agentů KGB, kteří rozhodně v průběhu let nevyklidili své pozice. Český občan se také mohl na vlastní oči přesvědčit, jak oficiální ruská média informovala o průjezdu konvoje Českou republikou. Hlavní titulek: V Česku probíhají masové demonstrace proti průjezdu amerického konvoje. I nadále je tedy potřeba, abychom zůstali ostražití. Demokracie není zadarmo. Demokracie je nejnáročnějším uspořádáním, které může stát mít, jelikož pravá demokracie vyžaduje od občana aktivitu a angažovanost. Občane, probudil ses a to je dobře. Jen, prosím, neusínej.

Autor je organizátorem a koordinátorem Czechpoint Hi Friends.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.