Obsah

Co poradit premiérovi po Paříži 13. 11. 2015?

Pane premiére,

po teroristických útocích v Paříži 13. listopadu lze žádoucí opatření zařadit do tří kategorií:

(A)Domácí bezpečnost.

(B)Mezinárodní boj proti terorismu.

(C)Opatření na území Evropské unie.

Domácí bezpečnost

Česká muslimská komunita je podrobně monitorována vnitřní bezpečnostní službou, ta má mezi ní spoustu spolupracovníků. Ale získávat spolupracovníky od stávajících členů komunity nestačí; nutné je i vytvořit její členy nové. Čeští občané ovládající blízkovýchodní jazyky (arabštinu, kurdštinu, turečtinu, perštinu, urdštinu) by měli strávit pod novou identitou nějaký čas v zahraničí a pak se coby „cizinci“ vrátit a coby „muslimové“ připojit k naší české muslimské komunitě. Informace od informátorů tak mohou být lépe kontrolovány vlastními lidmi.

Mezinárodní boj proti terorismu

Navýšit a zintenzivnit dodávky českých zbraní kurdským milicím, které proti tzv. Islámskému státu bojují. V tomto ohledu zintenzivnit spolupráci s Izraelem, jehož bezpečnostní pracovníci v Kurdistánu působí.

Zintenzivnit spolupráci s Jordánskem a v jeho utečeneckých táborech mezi mladými syrskými uprchlíky učinit nábor bojovníků proti Islámskému státu a poskytnout jim výcvik a zbraně pod velením jordánských důstojníků.

Usnadnit udělování azylu syrským ženám, dětem a starcům, pokud se jejich mladí mužští příbuzní budou ochotni nechat vycvičit a vyzbrojit pro boj proti Islámskému státu.

Opatření na území EU

Učinit vše pro zachování Schengenu, jednoho z největších výdobytků členství v EU. Místo obnovy kontrol na hranicích zavést namátkové kontroly všude uvnitř EU na dálnicích. Pokud teroristé budou vědět, že kontroly jsou na hraničních přechodech, budou zbraně a výbušniny pašovat přes „zelenou“ hranici; naopak, ad hoc kontroly na dálnicích uvnitř zemí (zastavení provozu na dálnici, odstavení všech aut na odstavné parkoviště a kontrola dokladů všech cestujících) učiní záchyt osob podezřelých z terorismu mnohem efektivnějším.

Prosadit dohodu o sdílení databáz osob podezřelých z terorismu či islámského radikalismu mezi všemi členskými zeměmi EU a EFTA.

...a stále platí

To jsou bezprostřední doporučení po teroristickém útoku v Paříži. Pro jejich úspěšnost však stále trvá úkol dlouhodobý: zastavit migrační vlnu do Evropy a vracet uprchlíky do bezpečných zón na Blízkém východě a v severní Africe, které by západní síly spolu s místními spojenci měly vytvořit a udržovat.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.