Obsah

Arcibiskup Kurtz na okraj proticírkevních útoků v prezidentské kampani

Příliš mnoho politických projevů tohoto volebního roku ponižovalo ženy a marginalizovalo věřící lidi, řekl předseda Biskupské konference Spojených států. Arcibiskup Joseph Kurtz reagoval na kontroverze, které se vynořily kolem volební kampaně Donalda Trumpa a Hillary Clintonové.

Minulý týden (text byl zveřejněn 18. října 2016 - pozn. red.) pronikly na veřejnost emaily z volebního štábu demokratické kandidátky, v nichž se zmiňuje množství významných přívrženců konzervativní strany, kteří konvertovali ke katolicismu, s komentářem urážejícím dotyčné osobnosti i víru.

Tento okamžik je důležitý pro dějiny našeho národa. Vybízím každého z vás, abyste se zamysleli nad jedním z ustavujících principů naší republiky, kterým je náboženská svoboda,” řekl arcibiskup Kurtz. „Některá nedávná prohlášení mohou být vnímána jako zasahování do vnitřního života církve s dílem krátkodobého politického zisku. Je-li tomu tak, projeví se to negativně jak na komunitě věřících tak i na dobru naší země. Jako katolíci se držíme své víry, protože ta pochází od Ježíše a nikoli z konsenzu předepsaného současnými normami,” řekl šéf biskupské konference Spojených států a vybídl katolíky a všechny lidi dobré vůle, aby byli dobrými správci vzácných práv, které zdědili jako občané své země. „Od veřejných představitelů očekáváme také respekt k právu žít svou víru bez zásahů státu. Pokud komunity věřících toto právo ztratí, bude ztracena i sama idea toho, co znamená být Američan,” dodal arcibiskup Kurtz.

Se souhlasem převzato z Radia Vaticana (www.radiovaticana.cz).

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.