Obsah

Porozumět Americe

Ano, myslí se Spojeným státům americkým... Jako prakticky v každém čísle KONZERVATIVNÍCH LISTŮ přinášíme vhledy Romana Jocha do politického dění v USA – tentokrát jsou tedy logicky zařazeny do tohoto Tématu měsíce. Pohled je rozšířen historickým srovnáním situace, se kterou se v rámci výkonu svého mandátu potýká president Trump, a té, se kterou měl co do činění president Lincoln.

Velmi cenným je pohled Aleše Drápala – pohled vědce z nikoli humanitního oboru (matematika) opřený o bezprostřední zkušenost s reflektovaným prostředím.

Konečně je tu další, již šestá část seriálu Jana Cholínského o dějinách kulturní revoluce na Západě – podobně jako část minulá je i tato prakticky orientovaná na Spojené státy. Co pak může přispět k titulnímu porozumění Americe je zejména srovnání se dvěma texty Trevora Loudona o historii a struktuře socialistických a komunistických skupin v USA. V příštím webovém čísle KONZERVATIVNÍCH LISTŮ přineseme ještě jeden čánek téhož autora, který pohled těchto dvou rozšíří.

***

Na příkladu slavné tenistky Martiny Navrátilové (která celkem pochopitelně vyjádřila názor, že transsexuální sportovkyně jsou přirozeně zvýhodněny před ženami a soutěž tak prostě není fér..., a spolek podporující LGBT sportovce ji za to vyloučil ze svých řad...) je pěkně vidět, jak rychle nám ta doba uhání vpřed. Včerejší revolucionáři jsou zítřejšími zpátečníky. Kdyby nešlo o lidskou přirozenost, logiku a svobodu, byla by to pro nás, konzervativce, docela zábavná podívaná. Pro nějaký pocit zadostiučinění však mnoho místa není.

Nemusí to totiž dlouho trvat a tak či onak veřejně činní lidé (přinejmenším ti v produktivním věku...) budou k exponovaným tématům jen a jen mlčet – v hrůze, že se nedokáží úplně přesně zorientovat v tom, co je zrovna v tom kterém okamžiku ta Momentální Jediná Pravda, nějaký ten dav je ukřičí, budou mít z ostudy kabát a zničenou kariéru. Komu by to stálo za to, že? Výsledkem bude zcela plochá veřejná debata, ve které se budou prosťáčci stylizovat do rolí objevitelů a s přemoudřelými výrazy v obličeji plácat triviality na banální a/nebo zcela obskurní témata. To v konzervativním undergroundu to bude asi vypadat o poznání plodněji... Ale třeba to tak daleko nedojde. Že k tomu nicméně rychle směřujeme a výhonky už docela často vídáme, o tom pochyb není.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.