Obsah

A co Brno?

Tato krátká povolební úvaha věnovaná výsledku voleb do obecních zastupitelstev v Brně nebude jen o jedné z volebních stran, jak by se mohlo na první pohled zdát. („A co Brno?“ byl název jedné ze stran kandidujících v právě uplynulých komunálních volbách v Brně – pozn. red.) Titulek je zcela vážně myšlenou otázkou.

Zopakujme v podstatě známé závěry: ČSSD ztratilo jednu ze svých bašt, pravděpodobně díky osmiletému „vládnutí“ páně exprimátora, ODS pokračovala ve svém sestupu, pravděpodobně díky své dlouholeté brněnské „tradici“ završené nenominací svého současného (dosavadního) náměstka primátora Roberta Kotziana, komunisté v podstatě trvale v Brně klesají, TOP 09 nikdy zvláště nebodovala. Takže z „velkých“ stran posílili jen lidovci, kteří byli ovšem v posledním období mimo Radu města Brna.

Na druhé straně ve volbách zvítězilo údajně nestranické ANO 2011, druhé bylo Žít Brno s podporou pirátů a ve vítězné koalici jsou ještě Zelení, které můžeme s trochou nadsázky rovněž přiřadit spíše k hnutím.

Těžko učinit nějaký kategorický závěr, nabízejí se však dvě spolusouvisející možnosti. Jednak, že klasické strany, které „vládly“ Brnu, zejména pak ODS a ČSSD, se v očích voličů zprofanovaly, současně však, že se voliči neuchýlili k dalším klasickým stranám, ale zejména k méně čitelným hnutím, slibujícím – a teď jsme u „jadérka“ problému – slibujícím COOO???

No tradičně, všechno bude lepší, nakonec, my starší dobře pamatujeme slavné „lepší zítřky“, „zítra se bude tančit všude“ a podobně, včetně „v zemi, kde zítra znamená již včera“ (a jak glosoval kdosi známý – realističtější je „v zemi, kde již včera projedli, co vyrobí zítra“).

A jak to udělají? No uvidíme. ANO získá moře peněz správným managementem v akciovkách vlastněných městem Brnem – například v DPMB. No, ne že by se tam určitě nedalo ušetřit, avšak současně Zelení chtějí snížit jízdné téměř na polovinu. Opět, ne že by to nebylo pro občany příjemné, ale že by rezervy v DPMB byly až tak velké? Podobně vlakové nádraží, přesněji otázka, co s ním bude: Žít Brno slibovalo referendum, případně rekonstrukci stávajícího nádraží, jiné, zejména ANO a KDU-ČSL se spíše podřídí Ministerstvu dopravy. A tak bychom mohli pokračovat. Pochopitelně nemá smysl tady a teď nabízet z těchto protikladných požadavků východiska – to je práce vítězů sdružených v nové koalici. Pokud však nepředvedou něco skutečně mimořádného, pak těch ústupků od krásných hesel a slibů bude značné množství... pravděpodobně takové, že z programů, se kterými tyto strany ve volbách zvítězily, nezůstane téměř kámen na kameni.

Vraťme se tedy k titulku „A co Brno?“ Dá se očekávat, že po drobných radostech typu „zaplať pánbu, že už tam není/nejsou...“ přijde vystřízlivění, rozčarování, ne-li něco horšího. Snad ale nic takového, co přišlo po Velké francouzské, Velké říjnové či po Vítězném únoru.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.