Obsah

Cena města Prostějova

V Prostějově došlo po loňských komunálních volbách k tomu, že KSČM se stala součástí rady. Důsledky na sebe nedaly dlouho čekat a jsou popsány níže, v prohlášení, kterým zejména z právě uvedeného důvodu vrací Cenu města Prostějova kapela Létající rabín a v dopise, kterým totéž činí paní Jan Zikmundová. Oba dokumenty přinášíme zejména jako varování. A jak všem členům hudebního tělesa, tak paní Zikmundové tímto děkujeme za odpovědné občanské jednání.

Redakce

V Prostějově dne 22. května 2015

Vážení spoluobčané,

jako výraz ostrého nesouhlasu se současným vedením našeho města vracíme Cenu města Prostějova (dále jen Cena) a činíme toto prohlášení:

Jsme přesvědčeni, že politická sféra nemá být nijak oddělena od občanské společnosti – naopak, politika má být nástrojem občanské společnosti k řádné správě veřejných záležitostí. Proto účastí ve volbách pro veřejnost nic nekončí, ale vždy spíše mnohé začíná. Otázku, zda zvolení zastupitelé konají ve skutečném zájmu svých voličů, je v případě nutnosti třeba nastolovat každodenně, nikoli pouze jednou za čtyři roky u volebních uren.

Hlavním důvodem, proč Cenu vracíme, je protest proti účasti Komunistické strany Čech a Moravy ve vedení města Prostějova, potažmo odpor vůči nevyhnutelným důsledkům této účasti. Rozhodnutí dnešních radních uzavřít s KSČM koalici vnímáme jako příslovečné chytání se stébla – neschopná reprezentace města se snaží udržet u moci za každou cenu, dílem ze setrvačnosti, dílem ze strachu. Z těchto důvodů tedy bylo nakonec prolomeno letité tabu a k vládě byli přizváni komunisté. Tato skutečnost je ale nepřijatelná – KSČM je přímou pokračovatelkou zločinecké Komunistické strany Československa.

Co se týče ostatních důsledků, uveďme pro příklad alespoň několik z nich: Těsně po shromáždění k výročí listopadu 89 strhli opakovaně městští strážníci ze sochy T. G. Masaryka fotografie Václava Havla a kritické nápisy (přičemž o rok dříve při prosincovém výročí Havlovy smrti fotografie nikomu nevadily). Opět vidíme šíření zhoubného konformismu a patolízalství, když ředitel Muzea zakáže koncert proti rudé radnici v řádně pronajaté kavárně ve Špalíčku, aby nakonec kavárníky z prostoru vypověděl úplně. Vedení města stále pokračuje v nemístných praktikách, když jako zřizovatel nevybíravým způsobem a ze skandálních důvodů vyvíjí tlak na ředitele svých organizací (např. kauza dotací pro budovu školy na Husově náměstí) nebo si dlouhodobě vybírá pro důležité posty osoby poddajné a poslušné v tom špatném slova smyslu. Posledně jmenované skutečnosti nás ale trápí dlouhodobě a známe je nejen z doby před listopadem 89, ale bohužel i z doby polistopadové. Nicméně, je správné a potřebné vystoupit proti takovému jednání. A na tom nic nemění ani skutečnost, že tato politická reprezentace byla zvolena ve svobodných volbách.

Samotné udělení Ceny města Prostějova mohlo naznačovat, že oceněný patří mezi elitu. Pokud si však máme uchovat možnost se k elitě počítat, musíme v dnešních podmínkách toto ocenění naopak vrátit. Lidé, kteří jsou v současnosti ve vedení města, nejsou autoritou a nemají tedy morální právo kohokoli oceňovat. Při přebírání Ceny jsme to vnímali jinak. Cenu nám však udělovali mnozí z těch, ve kterých jsme se nyní tak zklamali. Náš tehdejší přístup se tedy ukázal být chybný. Dnes tuto svoji chybu přiznáváme a napravujeme.

členové kapely Létající rabín

 

Vážení členové Zastupitelstva města Prostějova,

podle vzoru pro mne příkladného činu mladých členů skupiny Létající rabín vracím i já Cenu města Prostějova, která mi byla udělena v roce 2010. Připojuji se k jejich prohlášení, a to zejména k jeho závěrečné pasáži. Cituji: „Lidé, kteří jsou v současnosti ve vedení města, nejsou autoritou a nemají tedy morální právo kohokoli oceňovat. Při přebírání Ceny jsme to vnímali jinak. Cenu nám však udělovali mnozí z těch, ve kterých jsme se nyní tak zklamali. Náš tehdejší přístup se tedy ukázal být chybný. Dnes tuto svoji chybu přiznáváme a napravujeme.“

I já jsem tehdy udělala chybu, když jsem Cenu vůbec přijala. S postupem času jsem si též zpochybnila obecnou váhu a význam tohoto ocenění. A tak v souladu s mým vlastním svědomím cítím nutnost svou chybu napravit, a proto se Ceny zříkám.

Mgr. Jana Zikmundová

 

Přílohy: diplom, věcná cena (skleněná plaketa)

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.