Obsah

Miloš Zeman, nejlepší český prezident... pro Moskvu

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentování. Lze si v obecnosti říci, že šlo o úspěšné dva a půl roky? Je dobře, že prezidentem se stal zrovna Zeman a ne Karel Schwarzenberg? Co by dnes bylo v Česku jinak?

Stačí, když se podíváme, koho si zvolil do svého týmu za své nejbližší spolupracovníky,

Ovčáček je bývalý redaktor Haló novin vedených předlistopadovým komunistickým kádrem Kojzarem, člověka, který nemá a asi nikdy ani mít nebude bezpečnostní prověrku, udělal Zeman kancléřem a tak bych mohl pokračovat. Kde tam můžu vidět úspěch? Na druhou stranu – mohlo by to být ještě horší.

 

Myslíte, že by bylo lépe, kdyby byl vítězem prezidentských voleb Karel Schwarzenberg?

Přesto že o něm někteří mluví jako o spícím starci apod., je opak pravdou. Je to vzdělaný, inteligentní a noblesní člověk, kdo si to nemyslí, toho nepřesvědčí, kdo soudně uvažuje, toho není třeba přesvědčovat. Určitě by bylo lepší mít dnes za prezidenta jeho.

 

Miloš Zeman velmi aktivně vstupuje do české zahraniční politiky. Kritizoval sankce proti Rusku, navštívil Moskvu, jel do Číny a přitom se často rozchází se zahraničně politickou koncepcí vlády. Je to dobře?

Dělat obecně z prezidenta jen kladeče věnců není šťastné, prezident má právo mít své názory jako každý jiný. Ovšem slušelo by se, aby jeho názory byly přiměřené a v souladu s vládou. To že se rozchází s vládní koncepcí, byť je to vláda socialistická, vnímám jako trapné. Je to podivný nonsens a příliš tomu nerozumím. Vyloučit se ani nedají teorie, které toto jednání dávají do souvislosti s vazbami na Rusko, Lukoil apod. Ta shoda je dost nápadná. Podle Zemanových skutků na to lze usuzovat, Rusové by si zřejmě na českém prezidentském postu nemohli přát nikoho lepšího. O něčem také svědčí jeho výrok, že se v Číně učil, jak správně řídit stát. Jenom je divné, že své bonmoty, které byly dříve někdy i zábavné, nahrazuje takovými trapnostmi.

 

Prezident odmítá přijímání muslimských uprchlíků a varuje před tzv. Islámským státem, což jsou témata oslovující celou veřejnost. Řekl také, že místo pomoci českým dětem dáváme peníze uprchlíkům. Je to podle vás reálný argument nebo spíš populistická zkratka?

To považuji za podpásovou argumentaci, na děti stát dává dost a má na to rozpočet. To co řekl Zeman je citové vydírání a naprosto nefér výrok. Jiná věc je, že je třeba bavit se o tom, jak přistupovat k uprchlíkům, to, jak Miloš Zeman témata spojil, je ale podlé a nechutné.

 

Do politického folklóru Zeman vstoupil svými slavnými a posledními Hovory z Lán, kde použil několik extrémních vulgarit. Pomohlo toto extempore Zemanovi, nebo si jím uškodil?

Možná je to tím, že mají pravdu ti, co říkají, že Zeman je neřízená střela a jedná impulzivně a nevyzpytatelně. Zároveň je nepochybné, že je to inteligentní člověk, a pak je otázka, jak k tomu mohlo dojít. Je možné, že to byla snaha takovým extempore odvést pozornost od jiných věcí, které Zeman chtěl dostat ze zorného úhlu veřejnosti.

 

Prezident zaujal i prohlášením o tom, že kouření od určitého věku neškodí, a celkem bez problému přiznal, že vypije denně poměrně dost alkoholu. Jak vidíte tyto výroky?

Mám hospodu a je fakt, že nezastávám puritánské názory a přehnané obavy z alkoholu nevidím příliš reálně. Kdyby byla Zemanova největší chyba to, že si občas dá skleničku alkoholu, bylo by to dobré.

 

Vymezuje se vůči intelektuálům, nejmenuje profesory,...

Byl jsem na rozpacích, když Zeman poprvé odmítl jmenovat profesorem Martina C. Putnu, kterého jsem příliš neznal a nevěděl jsem, jestli na Zemanově postoji něco není. Začal jsem se o to zajímat a dnes se za ty pochybnosti Martinu C. Putnovi musím omluvit, zvlášť po přečtení jeho knihy Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity. Zeman mě tak vlastně dal podnět, abych získal nové informace. Na druhou stranu je v univerzitním prostředí zakonzervována spousta starých kádrů a nemám k tomuto sektoru žádný bezmezný obdiv. Pokud jde o nejmenování některých dalších profesorů, nevidím to tak jednoznačně, byli snad zapleteni s StB a komunisty. Jak se říká, na každém šprochu je pravdy trochu. I tak je ale otázka, jestli by měla hlava státu volit takový postup, akademická svoboda by se měla ctít.

 

Mělo by dojít k úpravě prezidentských pravomocí?

Já jsem na socialistický systém zákazů a příkazů alergický, nezdá se mi to zapotřebí, jsou prostě věci, které se nedělají a nemusí být zrovna kodifikovány v zákonech. Národ by se měl spíš více zamyslet, než bude příště volit prezidenta.

 

Ke komu má podle vás na současné politické scéně nejblíže. Premiér Sobotka to asi nebude…

Nejblíž má Zeman asi ke Klausovi, i když paradoxně mají odlišné názory na Evropskou unii, ale naopak si velmi rozumí v tom, jak se přichylují k ruskému dubisku. A budu velmi zvědavý, jestli Václava Klause nebude někdo přemlouvat, aby za dva a půl roku kandidoval proti Miloši Zemanovi. To by tu blízkost obou politiků asi dost narušilo. Jinak může mít Zeman také blízko k Andreji Babišovi, to může být docela racionální spojenectví.

 

Mají Zemanovi "koně" v ČSSD Hašek a spol. šanci k návratu na výsluní? Nebo v ČSSD najde jiné spojence?

Jak to dopadne s Haškem a spol. ukáží krajské volby. Pokud uspěje a obhájí svou posici v kraji, bude bezpochyby aspirovat dál. Není však vyloučeno, že svou posici ztratí.

 

Dá se odhadnout, co nás ještě ve zbylém prezidentském čase Miloše Zemana čeká?

Nedá se vyloučit nic, nemyslím si ale, že by nastala nějaká výrazná změna, excesů bylo dost a bezpochyby přijdou další, Zeman v tom dodržuje zhruba půlroční interval. Jaká aférka nebo co řekne se odhadnout přesně nedá.

 

Měl by Miloš Zeman v roce 2018 znovu kandidovat?

Já bych mu to neradil, ale vyloučit se to nedá. Myslím, že je to spíš dost pravděpodobné.

 

Co prezident Miloš Zeman dle vás zanechá českému národu, jakou stopu svým prezidentstvím nechá?

O Zemanově odkazu bych si vzhledem k velké pravděpodobnosti, že bude prezidentem ještě víc než sedm let, netroufal mluvit. Problém je v tom, že se tady nerýsuje osobnost, která by Zemanovi mohla konkurovat a porazit jej. Zeman už svou podporu má a jeho soupeři budou bojovat hlavně mezi sebou. Pokud bude o post prezidenta bojovat skoro třicet let po Listopadu s Klausem, bude to dost divné. A bude to odpovídat starému vtipu – na otázku, jestli je v Československu kult osobnosti, odpověď zněla: kult ano, ale osobnost žádná.

 

Se souhlasem respondenta převzato ze serveru Parlamentnilisty.cz.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.