Obsah

Albertov, 17.11.

Níže nalezne laskavý čtenář můj dopis adresovaný policejnímu prezidentu Tomáši Tuhému. Dopis s totožným zaměřením jsem adresoval i dalším institucím, např. Generální inspekci bezpečnostních sborů. V mezičase, tedy po odeslání dopisu a před jeho publikací v KONZERVATIVNÍCH LISTECH, sám policejní prezident gen. Tuhý přiznal, že Policie ČR při selekci osob vpouštěných do chráněného prostoru vycházela z pokynů pořadatele. O případně závadové osobě by však měl rozhodnout školený policista sám a nikoliv nějaký extrémista v roli pořadatele.

Dle názoru právníků je podstatné, kdo byl tím organizátorem a pořadatelem politické akce, t.j. kdo akci oznámíl, měl ji povolenou a měl by hradit i náklady za zábor ploch, dopravní opatření a úklid. Pokud organizátorem byla registrovaná politická strana nebo hnutí, může tedy Policii ČR žádat o zajištění veřejného pořádku. Sdělovací prostředky ale zmiňují, že pořadatelkou byla Jelena Vičanová za "skutečné přátele Ruska" - tento politický subjekt však není registrován u MV, nemá IČO a soudružka Jelena, byť ona sama IČO má, zase není politickým subjektem. Tedy je nasnadě otázka, komu vůbec příslušný úřad akci povolil a kdo žádal Policii ČR o ostrahu chráněného prostoru, zda někdo nepochybil při povolení mítingu a nebo zda tím pořadatelem nebyl nakonec SPO(Z), příp. Blok proti Islámu, Úsvit...  

Právníci jednoznačný názor nemají, ale z logiky věci je velmi podivné, aby Policii, jež má § 2 zákona sloužit veřejnosti, úkoloval nějaký privátní (k tomu ještě těm, kterým nebyl vstup umožněn, neznámý) subjekt. Zkusil snad někdy někdo jménem svým nebo i jménem neparlamentního politického subjektu žádat Policii ČR o pořadatelskou činnost na nějaké vlastní akci? Jak by to asi dopadlo?

...a nyní již avizovaný dopis:

 

brig. gen. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý

policejní prezident

 

Vážený pane generále,

obracím se na Vás, coby občan této země, ve věci postupu Policie ČR a dalších složek Ministerstva vnitra v souvislosti s událostmi 17.11. t.r. na pražském Albertově.

Nepřísluší mi hodnotit, zda bylo postupováno dle zákona 273/2008 Sb. O Policii ČR, pakliže mírumilovní zástupci studentů nebyli vpuštěni k uctění památky 17.11., zatímco reprezentanti někdy až militantních názorů tuto možnost dostali (k tomu by se měly vyjádřit dozorové orgány – GIBS, výbor pro bezpečnost PS), já se na Vás obracím ve věci počtů sil a techniky PČR použitých v případě soukromé akce.

Nechci zpochybňovat to, že PČR má právo a povinnost střežit chráněný prostor i zajišťovat ochranu ústavních činitelů, zejména v době zvýšeného bezpečnostního rizika, ale nabývám dojmu, že v tomto případě navíc ještě suplovala pořadatelskou službu, příslušející u akcí soukromého charakteru zejména privátním CBS.

I já trvám na zachování principů demokratické společnosti, odmítám islamizaci této země, chci fungující bezpečnostní složky státu chránící nás před nebezpečím terorismu, ale nezneužívám k presentaci těchto názorů prostředků z již tak deficitního státního rozpočtu ČR.

Činnost PČR je jasně definována zákonem a nemá snad zapotřebí zavdávat příčinu k tomu, aby v památný 17. listopad byla daňovými poplatníky srovnávána s SNB nebo dokonce LM.

Bylo by proto dobré, kdybyste se z titulu Vaší funkce, mohl zasloužit o prošetření, zda zde nedošlo k překročení pravomocí vyplývajících ze zákona o PČR tím, že policie nasadila prostředky v neadekvátní výši a nešlo dokonce o využití bezpečnostních složek státu ku prospěchu soukromých subjektů - pořadatelů politického meetingu.

Bylo by optimální, pokud by mohly být zveřejněny i náklady této akce, které zatížily rozpočet MV a PČR, resp. mohly být využity daleko efektivnějším způsobem ve prospěch všech občanů této země.

Mám za to, že stát by měl efektivně vynakládat prostředky na potírání skutečné trestné činnosti, aktuálně zabezpečit investice na dovybavení PČR, aby tato mohla skutečně čelit zvýšenému nebezpečí terorismu (taktické vesty, automatické dlouhé střelné zbraně, modernizace  techniky...).

Pokud se tedy prokáže, že na Albertově dne 17.11.2015 Policie ČR zajišťovala i jí nepříslušející činnosti - tj. nahrazovala organizátorům pořadatelskou službu, selektovala účastníky dle instrukcí objednatele, měly by tyto náklady PČR být vyčísleny a jejich úhrada požadována policií po pořadateli akce - tj. Jeleně Vičanové reprezentující subjekt Skuteční přátelé Ruska (pravděpodobně i s laskavým přispěním dalších, na akci participujících jako např. Vratislav Mynář – Kancelář prezidenta republiky, Martin Konvička – Blok proti Islámu a Marek Černoch - Úsvit – národní koalice, Martin Nejedlý – LUKOIL Aviation Czech…) a tyto prostředky pak byly reinvestovány do modernizace, vybavení a zefektivnění činností při  potírání skutečné kriminality ze strany PČR.

V Plzni dne 19.11.2015

Ing. Milan TAUSCH

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.