Obsah

Proč TOP09 zasluhuje podporu

Po zhodnocení programů, konkrétních kandidátů a jejich dosavadního konání je výběr strany, které vyjádřit svou podporu, pro konzervativního voliče úkol nelehký. Ostatně jako vždy. Letošní volby jsou však specifické kvůli hrozbě Andreje Babiše a jeho holdingu Agrofert provést výrazné změny v politickém dění podle jeho gusta.

AGROFERT na naší politické scéně

ANO je potřeba považovat za jednu z mnoha divizí Agrofertu, od úspěchu ve volbách 2013 značně přispívající k dobrým výsledkům celého holdingu a jeho dalšímu rozvoji. Velmi pravděpodobně v letošních volbách s náskokem zvítězí. Díky svým médiím (ať si kdo chce co chce říká, loajalita zaměstnanců k zaměstnavateli - v případě novinářů autocenzura – funguje) a kvůli množství finančních toků, které má pod kontrolou, disponuje nebývalým vlivem. Případný velký úspěch Andreje Babiše při zisku poslaneckých mandátů znamená extrémní nebezpečí pro další vážné zhoršení poměrů v České republice. Jde o člověka, který prohlašuje, že parlament je žvanírna, kde se nemaká. Byl od r. 1980 členem KSČ, figuroval pod krycím jménem Bureš nezávisle ve třech různých svazcích StB (jen naivka může předpokládat, že by byly neautentické). Byl schopným exponentem komunistického režimu, díky konexím z té doby se mu podařilo vybudovat koncern Agrofert, a nyní obsazuje i politické pozice, což se mu díky chování vlivných politických stran a jejich exponentů v době nedávné daří více než úspěšně.

Poslanci Agrofertu (pardon, vlastně ANO) jsou v podstatě v neustálém střetu zájmů. Pro nás je asi jeden z nejnázornějších případů jejich podpora nedávné (naštěstí zatím neúspěšné) snaze dramaticky rozšířit nárok na umělé oplodnění z veřejného zdravotního pojištění, což je jeden z finančně nových perspektivních oborů, kterým se Agrofert zamýšlí věnovat… I přes odpor sociálnědemokratického ministra zdravotnictví (sic!) se to s podporou ministrových vnitrostranických oponentů téměř podařilo!

Agrofert při své dosavadní expanzi proti konkurentům nebo oponentům používal zcela bezskurpulózní praktiky na hraně zákona, vydal korunové dluhopisy v hodnotě miliard, čerpal dotaci na Čapí hnízdo určenou pro malé a střední podniky, a celkový objem dotací pro celou společnost za dobu od vstupu ANO do parlamentu narostl enormně. Kdyby vyšlo na jevo, že něco obdobného „zařídil“ např. B. Sobotka, M. Kalousek, nebo jakýkoliv jiný politik, okamžitě by musel skončit. Určitě s politikou, dost možná i v kriminále. Babišova mediální a politická moc je ale tak dokonalá, že mu ani pro jiného smrtící aféry neublíží. Stačí mu vše bagatelizovat, tvrdit, že jde o vymyšlená obvinění nebo předvolební provokace namířené proti jeho osobě.

Jak Agrofertu čelit

TOP09 si uvědomuje nebezpečí, že Andreji Babiš může uchvátit obrovský podíl moci v zemi, a snaží se tomu čelit. Podpora této strany je v naší situaci to nejúčinnější, čím můžeme v těchto volbách přispět k dobré věci. Je to jediná parlamentní strana která „dlouhodobě, konsistentně a věrohodně deklaruje, že nebude na vládní úrovni spolupracovat s politickým hnutím ANO 2011, a její politické kroky tomu odpovídají“, jak je uvedeno ve společném prohlášení malých konzervativních stran coby hlavní důvod, proč podporují právě pro TOP09.

Důsledky letošních parlamentních voleb by mohly být vážné. Nepřispět za těchto okolností v letošních volbách ze všech sil k tomu, aby po nich Andrej Babiš měl moc pokud možno co nejmenší, by byla neodpustitelná nezodpovědnost.

Autor je členem Konzervativní strany.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.