Obsah

Prezident má národ sjednocovat?

Prezident má národ sjednocovat, slyšíme shora i zdola... Ano? Sjednocovat národ? A proč, ve jménu čeho? A hlavně – jak, jakými prostředky, jakými ideami?

Vždyť ani prezidentský salónek pražského Top hotelu, v tu chvíli nejdůležitější místo republiky, nebyl – naštěstí! – včera jednotný! „Ne, o vládě se nejednalo,“ hájil se momentální šéf sociální demokracie Milan Chovanec, když byl dotázán, co znamená, že v tomto salónku seděl spolu s Tomiem Okamurou, „jen jsme se pozdravili a mlčky sledovali sčítání hlasů...“ A, ač netázán, hned dodal, že to by dokázal každý, přijít až v 16.45: on že přišel hned po 14. hodině. Ach jo! Porvěte se o to, hoši, kdo udělá Miloši Zemanovi lepší kissing up.

Sjednocovat národ? Velice si rozmýšlím, s kým bych se měl sjednocovat. Rozhodně se nemíním sjednocovat s Milošem Zemanem a jeho Nejedlými a Mynáři a sovětskými a čínskými poradci.

Vždyť koalice lidí, kteří podpořili Jiřího Drahoše, byla i tak velmi široká, k jeho podpoře jsem se spojil s lidmi, se kterými bych se za jiných okolností nespojoval, kdybych neviděl jako hlavní úkol nedopustit dalších pět let hrubosti, arogance a služby cizím, totalitním velmocem.

Spojovat národ?

Tentýž národ, který při mobilizaci 1938 předvedl jednotu a skvělou organizaci – a o půl roku později se vzdal nepříteli bez boje? Národ, který v roce 1946 ve volbách, kdy měl ještě na výběr, volil komunisty a pak už čtyřicet let neměl na výběr. Národ, který zaplnil Václavské náměstí při nacisty organizované tryzně za Reinharda Heydricha i každý rok při komunistickém Prvním máji a pak při protestu proti totalitě, kdy státní hymnu spolu zazpívali zpěvák vyhnaný režimem do emigrace i zpěvák, který od téhož režimu přijímal ta nejvyšší vyznamenání udělovaná umělcům.

Jednota národa u nás přichází ve svobodě v těch nejhorších situacích, kdy jde o jeho bytí a o nebytí – a potom v nesvobodě, kdykoli na nás trochu někdo dupne. Prosím Boha, aby nenastala žádná jednota, ani ta první, ani ta druhá.

Se souhlasem autora převzato ze sklenenykostel.net.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.