Obsah

Minimální mzda

Vláda zvýšila minimální mzdu z 9 200,- na 9 900,- Kč. Co vlastně institut minimální mzdy znamená?

Vláda jím vzkazuje každému, kdo nemá schopnosti, aby si „na sebe“ svou prací dokázal vydělat dostatečně vysokou částku (nyní to bude cca 700 Kč za osmihodinový pracovní den – kromě hrubé mzdy je třeba ještě vydělat si na odvody a na dobu dovolené), že je nezaměstnatelný, a že by se měl smířit s životem na sociálních dávkách. Vláda jím vzkazuje každé firmě, že nemá vytvářet pracovní místa, kde si na sebe zaměstnanec nevydělá alespoň 700 Kč čistého zisku denně, protože by se tím přiváděla do ztráty a k následnému bankrotu (a v blízké budoucnosti to bude 800 Kč – viz dále v textu).

Proč to dělají

Základní důvody pro zvyšování minimální mzdy jsou podle mě dva. Je to jednak tlak na zvyšování mezd obecně prosazovaný odbory. Když stát donutil přidat 7,6 % těm s nejnižší kvalifikací, bude nutné přidat i těm, co mají mzdy vyšší – bylo by velmi nespravedlivé a nemotivační, aby dostali přidáno jen ti s minimální mzdou. Druhý důvod je tlak na další zvyšování daní (minimální odvody jsou navázány na minimální mzdu).

Ti, kteří nám tč. vládnou, věří v sociálně-demokratický model prospěšnosti vysokých mezd (zvýšíme mzdy, v důsledku toho se rozjede ekonomika, tím se zvýší výběr daní, díky tomu budeme mít na dávky pro ty, kteří budou díky vysokým mzdám nezaměstnatelní, a proto budou všichni spokojení a budou nás volit). O problémových důsledcích, které neúměrné zvyšování mezd přináší, je i přes otřesné zkušenosti z Řecka asi nepřesvědčíme. Lze očekávat, že minimální mzda bude nadále prudce růst. Dle programového prohlášení má být ve výši 40% průměrné mzdy, nyní po zvýšení je na 36% průměru. 4 procentní body ze základu 36% znamenají nutnost zvýšení minimální mzdy o dalších 11%. Vzhledem k tomu, že průměrná mzda a mzda minimální jsou na sebe navázány a průměrná mzda půjde nahoru i sama od sebe, měla by minimální mzda do konce volebního období vzrůst ještě o dalších 15%. To již bude mít velmi závažné dopady.

Návrh na alespoň malé snížení škodlivých dopadů

Podle mého názoru by stačilo poměrně málo, aby se snížil nejhorší negativní účinek minimální mzdy: totiž snižování pracovně-sociální uplatnitelnosti těch, kteří si na sebe nevydělají tolik, aby jim zaměstnavatel mohl platit minimální mzdu, a při tom jsou ochotni pracovat i za mzdu nižší. Ať stát umožní alespoň v prvních dvou letech zaměstnání na zkoušku zaměstnat zaměstnance s nižší, než minimální mzdou. S předpokladem, že nabere zkušenosti, zvedne si kvalifikaci, a po dvou letech si už na sebe dokáže vydělat tolik, aby byl zaměstnatelný za mzdu minimální, případně i vyšší. Bez tohoto opatření bude s dalším zvyšováním minimální mzdy část nejchudších trvale odsouzena k doživotní nezaměstnanosti, i když by byli ochotni zkusit začít pracovat za mzdu nižší. Dosáhne se tím toho, že programové prohlášení nynější vlády bude splněno, a škody způsobené jeho splněním nebudou tak velké.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.