Obsah

Politika a populismus

 

 

 

Nemají společné jen počáteční písmeno a vzájemně se silně ovlivňují. Populismus ve svých důsledcích vede k oslabení státu, stojí totiž moc neefektivně vynaložených peněz. Jsem moc rád, že tak velká část mých spoluobčanů považuje zrušení poplatků za pobyt v nemocnici za neuvážený. Přece strava, uklízení a praní prádla není součástí léčby a měl by se na něm pacient podílet. Tak Slovákům můžeme závidět nejen prezidenta, ale i 30% podíl na zdravotnictví. Ve světě je ale podstatně více. Jen ČR se dostala na úroveň středověkých lazaretů, které byly v dnešním slovníku hlavně pro bezdomovce. Nebyl by snad problém, aby to pro nezaměstnané a bezdomovce zůstalo.

Dalším populismem naší reprezentace jsou donekonečna omílané církevní restituce. K tomu jen následující:

Za ministra Dostála (ČSSD) byla výše finančních náhrad stanovena na 105 miliard Kč; Nečasova vláda musela tedy hodně tlačit na církve, aby se dostala na dnešní částku.

V Přerově podpoří dnes věřící svoji církev „desátkem“ jako by měli plat kolem 2000 Kč měsíčně. Budou tedy muset „desátek“ podstatně zvýšit, až dojde k odluce od státu, což je cíl restitucí, dnes to stačí stěží na chod kostelů.

Není to neustálé omílání restitucí, tak lákavé pro závist a národ navyklý krást, jen odváděním pozornosti od zásadních problémů – nezaměstnanost a bezpečnost, které před námi stojí?

A zde se dostáváme k tomu vážnému. Západ dík své populistické politice a neefektivní válce proti terorismu není schopen se Putinovi postavit jinak, než slovním vyhrožováním. Osvobozování utlačovaných soukmenovců  už bylo jednou na začátku světové války. My sice nemáme ještě soukmenovce v dostatečném počtu, ale volby ukazují, jak nám mohutní pátá kolona – Semelová bude přece dobrý předseda vlády nebo prezident.

Copak my, hůř jsou na tom na Ukrajině, Pobaltí a v Moldávii. Copak se dnes nedíváme na odtržení Severní Osetie od Gruzie, jako na generálku? A nákladný Obamův populismus nahání hrůzu Jižní Koreji a Japonsku. Obávají se, že nemohou počítat s pomocí USA proti napadení Čínou nebo KLDR. I u nás je dostatek zpráv o největší armádě světa co do počtu a o jejích supermoderních zbraních, které jsou dnes na vyšší úrovni než zbraně NATO (vždyť už roky nedáváme na armádu, k čemuž jsme se zavázali) a USA. A KLDR má nejvíce vojáků na počet obyvatel. Čína signalizuje tvrdší politiku v územních sporech. To znamená, že Čína vynakládá více peněz na nejmodernější zbraně a na větší vojenskou připravenost. V současné době požaduje na Japonsku souostroví Senkaku – pár malých neobydlených ostrovů mezi Formózou a Japonskem. Ale jako casus belli to stačí.

Psáno pro Nové Přerovsko, převzato se souhlasem autora.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.