Obsah

Česká cesta výkupu pozemků očima občana

Prolog

Kdysi žil jeden mlynář. Vlastní pílí a dřinou si zvelebil koupený mlýn. Na stroje si půjčil a během následující války půjčku splatil. Lidem pomáhal i v oné temné době. Však také v kronice obce je mu přáno vše dobré, a aby na tyto lidské skutky zapomenuto nebylo. Netrvalo dlouho a mlýn mu sebrali. Po nějaké době přišel i o své polnosti. Snad jen ty dobré skutky ho zachránily od vězení nebo snad smrti, jako se to v té době stalo jiným. Zdálo se, že po dlouhé době přijde přece jen spravedlnost. Polnosti se vrátily rodině mlynáře zpět, a mlýn také. Sice ztratil svůj lesk a technologickou progresivitu, a také péče minulého zloděje logicky nestála za nic. A tak mlýn pozbyl šanci pokračovat. Mlynář již však u toho nebyl. Možná je to snad i lépe, neboť historie se, jak se zdá, opakuje a pozemkům hrozí opět osud nedobrovolné změny majitele ve formě vyvlastnění.

Jsme vlastníci nebo oběti?

Jako občan České republiky chápu potřebu liniových staveb. Co mě ale hodně mrzí, je onen povýšený až arogantní tón státní moci. Nebo jsem možná příliš útlocitný. Možná se nad sdělením: „Občane, máš pozemek, o který máme zájem. Chceme ho koupit, zašleme ti cenu. Pokud s cenou nebudeš souhlasit, tak pozemek vyvlastníme.” ani nepozastavíte. Mohli byste si ale povšimnout, že vám hned nasazují do hlavy onu nepříjemnou myšlenku vyvlastnění, myšlenku, která vás bude provázet po celou dobu trvání této „neodolatelné” nabídky. Její pachuť bude výraznější s každou další a marnou snahou o získání alespoň odpovídajícího finančního odškodnění. Všímáte si, že vás již vůbec nenapadne ani ona kacířská možnost, že byste prostě pozemek neprodali?

Ne každá zásilka vás potěší, některá vás i...

A je to tady, na poště si přebírám objemnou složku. Dostávám v ní předvyplněnou smlouvu a vypracovaný znalecký odhad dle aktualizace ve jménu 405/2012 Sb. Text vypadá patřičně odborně a neskutečně nudně. Ano, jsou to pouze holá fakta. Přestože mám technické vzdělání, postrádám nezbytný cit pro tento styl jazyka. Zajímalo by mě, jak jsou na tom ostatní občané.

Výsledkem znaleckého odhadu je však vypočítaná cena pozemku v hodnotě 7 Kč za m2. Ve smlouvě se pak dočtu také to, že stát je ke mně milostiv, a pokud podepíši připravenou smlouvu obratem, obdržím dvojnásobek ceny. Stát mi učinil nabídku, která se nedá odmítnout. Paradoxně, pokud bych pole pronajal státu, tak získám až 20 Kč za m2 za rok. Nezdá se vám to alespoň trochu zvláštní?

Co když osobně více než penězům věříte prostě jen svojí investici, zde půdě (kterou navíc můžete pronajmout)? Já věřím, že cena v budoucnu poroste. Rozhodně nebude klesat, zatímco reálná hodnota získaných prostředků je přinejmenším nejistá. A v neposlední řadě, v lepším případě vám zůstane jeden menší pozemek (gratuluji vám), v horším případě pak můžete chytit onoho peška v podobě více rozdrobených a menších pozemků. Možná najdete další a další argumenty. Přesto, nechci zdržovat výkup pozemků a jsem smířen s tímto faktem. Jako většina vlastníků bych ale rád získal odpovídající kompenzaci. Návrh, který jsme od státu s bratrem obdrželi, je hluboko pod úrovní výkupních cen v minulosti v našem okolí. Proto jej odesíláme zpět s tím, že rozhodně nechceme zdržovat výstavbu, ale že s navrženou cenou nesouhlasíme a navrhujeme jinou, pochopitelně vyšší.

Jak nám vzniknul web

Říkáte si: a zde pohádka končí. Možná ano, ale ne v naší krásné zemi. Náš návrh je zamítnut. Jsme s bratrem pobouřeni. Uvědomuji si svojí nicotnost v soukolí, v oné mašinérii státních zásahů, zákonů, regulací. Budeme se muset z onoho svíravého pocitu křivdy vykřičet. Zakládáme s bratrem web www.vyvlastneni-pozemku.cz. Přiznávám, že jsem vůbec netušil, co jsem si tímto krokem nadrobil. Pokud jste dočetli až sem, napište mi prosím, kolik si myslíte, že jsem tomuto řekněme projektu věnoval času?

Web je jedna věc, ale co na něj? Snažíme se o publikování dle nás zajímavých informací k tomuto případu. Mohou to být výkupní ceny pozemků v minulosti v naší lokalitě. Nebo naopak ceny, za které stát prodává pozemky občanům. Jsou to navzájem porovnatelné skutečnosti. Vyplakáváme si naše srdíčka a mezitím se snažíme pochopit zákony a platné právní úpravy. Tvrdím, je to opravdu těžký oříšek a to nejen pro nás laiky, ale i pro odbornou veřejnost. Zdá se vám to také divné? Prosím, jak říkají poddaní jejího veličenstva: „Deep dive”.

Obsah je jedna věc, ale za zásadní jsem považoval sdílení informací a nápadů mezi námi vlastníky. Prostě, každý rád hledá nějaký pevný možná lépe výchozí středobod. Nebo prostě jen pocit, že nejste ve vašem „maléru” sami.

Otevřené dopisy aneb boj s větrnými mlýny

Člověk si připadá jako takový rytíř Don Quijote de la Mancha. Přesto, má tu možnost, tak proč jí nevyužít. Jsem snad realista, ale ony byť možná naivní otevřené dopisy beru jako takový svůj osobní test vůči politikům a politickým stranám. Ne každý nám odpověděl. Některé odpovědi jsou alibistické, některé zcela bez zájmu. Některé vnímám pozitivně v rovině osobní slušnosti politika.

Stručné poselství odpovědí je následující: Zákon (občas zazní možnost změny zákona nebo jeho úplné zrušení) se musí dodržovat. V případě nesouhlasu využijte opravné prostředky. Zákon je motivován snahou omezit vliv spekulantů.

Všimněte si, na obhajobu zákona se veřejně a to i od premiéra hodně často uvádí právě ona poslední věta. Myslíte si, že je možné nebo se v zákonných úpravách definuje pojem spekulant či spekulativní prodej pozemků? Znáte nějakou statistiku o tom, jaký podíl činí ony spekulativní prodeje? Já nic takového neznám. Na můj oficiální dotaz stále ministerstvo dopravy neodpovědělo. Mohu tak předpokládat, že nic takového ani neexistuje a ono tvrzení je pouze populistickou a alibistickou snahou od problému utéct.

Odpověď z ministerstva dopravy nám zasílá případem pověřený pan náměstek. Odpověď nestojí za komentář. Zajímavý je však rozhodně následující fakt. Obdržená odpověď na náš otevřený dopis je zcela totožná s odpovědí na druhý a zcela jiný otevřený dopis starosty obce Mezno (pravda je, že starosta je pak na konci odpovědi vyzván, aby se snažil situaci lépe vysvětlit svým občanům). Vidíte zde onen sladký plod, který nám přineslo sdílení informací v našem případu? Cítíte v použité stejné odpovědi hluboký nezájem? Já ano. Můj návrh by zněl, místo agendy x lidí použijme stroj, který po přijetí stížnosti od občana odešle vzorovou odpověď. Nač se pak balamutit.

Vlastní odhad ceny pozemků by nám měl ukázat cestu

Znalec vypracoval znalecký posudek ceny za naše pozemky ve výši 75 Kč za m2. Stát nám prostřednictvím státní organizace zaslal odhad ve výši 7 Kč za m2. Každý si stojí za svou pravdou a jako jediné správné řešení prosazuje to svoje. Jak je vůbec možné, že se dají vypracovat tak cenově odlišné posudky? Proč proboha tímto stavem musí trpět občan? Kdo konečně přijme onu zodpovědnost? Dočkáme se takových právních úprav, aby byl možný jeden výklad? Aby byla pravidla pochopitelná, aby byla všeobecně známá, aby byla jednoduchá, aby byla vynutitelná, aby byla stabilní?

Na naší první společné schůzce se sešlo okolo čtyřiceti vlastníků, včetně zástupců dvou obcí. I ty protestují proti stávající úpravě. Je vidět beznaděj, skepse a na druhou stranu neskutečné a nefalšované – slušně řečeno – naštvání.


Epilog

Jsme tak v situaci, kdy vlastníci pozemků nemají zájem o zdržování a, podotýkám, jsou ochotni svoje dlouhodobě vlastněná pole odprodat (situace v naší lokalitě). Paradoxně ona právní úprava, která měla urychlit výkupy pozemků, přinesla od vlastníků nevídanou reakci. Výkupy pozemků prostě stojí. Zdá se, že ono zdržení výstavby možná bude znamenat větší ztrátu, než v případě, kdyby stát jednal s vlastníky jako s partnery. Kdyby neoznačoval vlastníky pozemků jako spekulanty. Kdyby konečně platil zdravý rozum.

Autor, narozen v minulém tisíciletí jako Husákovo dítě, završil studijní léta na ČVUT Fel, katedře počítačů. V současné době pracuje pro globální společnost na pozici Country IT Manager a kromě jiného je angažován v plánu centralizace IT v deseti zemích středoevropského regionu. Je ženatý a počet dětí se zastavil na číslovce tři. V osobním volnu běhá (orientační běh, půl maraton) a když neběhá tak zrovna jí. Zalíbení našel také ve fotografii.

P.S.:

Petice proti neadekvátně nízkým výkupním cenám pozemků, zákon 405/2012

My níže podepsaní občané žádáme ústavní činitele, aby urychleně změnili zákon číslo 405/2012 a to zejména z následujících důvodů:

• metodika ocenění pozemků je pro dlouhodobé vlastníky nepřijatelná a ponižující
• došlo paradoxně ke zpomalení výkupů pozemků pro liniové stavby
• vlastníci pozemků nejsou partnerem, od počátku jednání je vyhrožováno vyvlastněním pozemků
• domníváme se, že se muže jednat o protiústavní zákon, neboť̌ vlastníci pozemků jednají v časové tísni a za krajně nevýhodných podmínek
• není oceněna délka vlastnictví, zákon se obecně obhajuje tvrzením, že se jedná o obranu proti spekulativnímu prodeji, což je nesmyslné a krajně urážlivé
• není zohledněna snaha vlastníků pozemků o rychlé jednání

Lze podepsat zde.



 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.