Obsah

Gesto laciné demonstrace

Přes naše území budou projíždět američtí vojáci, když se budou vracet z Pobaltí na svou základnu v Německu. A mnohým našim spoluobčanům se to nelíbí a budou proti tomu protestovat.

Mně se taky nelíbí, jak budou američtí vojáci přes naše území projíždět. Nelíbí se mi, že budou projíždět z východu na západ; přál bych si totiž, aby projížděli, v mnohem větším počtu, opačným směrem, tedy ze západu na východ.

Americké vojenské základny v Německu jsou dnes anachronismem. Anachronismem z dob studené války. Tehdy bylo Západní Německo frontovou zemí – tj. zemí na hranici s nepřítelem - a přítomnost amerických vojáků měla odstrašovat sovětský útok z území na východ od železné opony.

Nyní jsou frontovými zeměmi, tedy zeměmi na hranici s mocností jim a nám nepřátelskou, Polsko a země pobaltské, tedy Estonsko, Lotyšsko a Litva. A dává tudíž mnohem větší smysl, aby se základny amerických jednotek – a ostatních zemí NATO, tedy i České republiky - nacházely na jejich území.

Kvůli odstrašení jakéhokoli pokušení kremelských vládců pokusit se proti těmto zemím o „maskirovku“, tedy o hybridní válku. Jinými slovy, na průjezdu amerických vojáků přes naše území do Německa mi nejvíce vadí, že se do Německa vracejí. V Německu už nejsou zapotřebí, zatímco v Pobaltí je jejich role pro ochranu míru a bezpečí v Evropě žádoucí.

Je jasné, že ti, kdo budou proti nim protestovat, tak budou činit z důvodů velice odlišných od tohoto mého. A to z důvodů, že si nepřejí, aby američtí vojáci v Evropě vůbec byli. Vždyť přeci bez jejich přítomnosti by Vladimir Vladimirovič Putin mohl v Evropě nastolovat svůj nový světový řád založený na nostalgii po komunismu a neblahých dobách sovětských mnohem snadněji!

Přítomnost amerických vojáků a armád ostatních zemí NATO mu v tom brání. Proto je milovníci Putina nenávidí. Oni sami nejsou proti armádám všem a za mír, oni jsou za armády i války ty, které slouží Putinovi. Jejich demonstrace proti průjezdu amerických vojáků jsou jen čistým pokrytectvím.

Samozřejmě, těmito demonstracemi proti americkým vojákům projíždějícím přes naše území jim budou vlastně skládat tu největší poklonu. Budou totiž proti nim demonstrovat svobodně, bezpečně, bez represe. Američtí vojáci – na rozdíl od příslušníků armád, jež po našem území rajtovaly v letech 1939 a 1968 – ty demonstranty, demonstranty proti sobě, olovem nepokropí.

Když obnažíme kořen věcí, zjistíme, že naše členství v NATO a americké ozbrojené síly jsou v posledku definitivním, nejzazším garantem našich svobod. Kdyby přišlo na lámání chleba, svobodu, včetně svobody demonstrovat proti americkým vojákům, v Evropě garantují američtí vojáci. Lidé, kteří budou proti americkým vojákům demonstrovat, si to, doufejme, hezky užijí. Snad bude krásné počasí.

Ale jejich požitek bude požitkem onanie: laciným, sebestředným, egoistickým, prázdným. Nic nebudou riskovat, život, svobodu, majetek, ani zdraví. Bude to jen prázdné gesto „udělání si“ dobře…

Jo, kdyby to zkusili proti těm armádám v letech 1939 či 1968, to by bylo jiné kafe. Něco mi však říká, že ti dnešní „hrdinní“ demonstranti by v oněch letech byli zalezlí doma. Zalezlí doma pod peřinou a mlčeli by. Drželi by hubu a krok.

Nebo by ty armády tehdejší rovnou vítali. To tak odpovídá jejich morálnímu a politickému profilu.

 

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Převzato se souhlasem autora.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.