Obsah

Volky – nevolky

70 let od konce 2. světové války: O konci války a motorkářském gangu Noční vlci si ParlamentníListy.cz povídaly s předsedou Konzervativní strany v Brně Svatoplukem Kalužíkem. „Jejich znakem (Nočních vlků) je srp a kladivo. To je, jako by sem přijela skupina motorkářů s hákovými kříži. Propagují zločineckou organizaci. Policie by se měla úplně stejným způsobem jako k náckům chovat i k této smečce,“ domníval se.

Připomínáme si 70 let od konce války. Objevují se diskuse, zda u nás šlo o osvobození Rudou armádou, anebo jestli pouze jedna totalita vystřídala druhou. Jak vy to vidíte?
Je to trošku složitější otázka. V Lidovkách jsem se v jednom článku dozvěděl zajímavé a překvapivé údaje, kolik kdo toho osvobodil. 40 let masáže zanechalo stopy i ve mně, i když jsem naprosto pravicový. Nikdy jsem o těchto otázkách nepřemýšlel. Bylo jasné, že nás osvobodila Rudá armáda. Ono je to ale složitější. Zastavili se kousíček na Moravě, v Čechách prakticky nebyli vůbec. Pomineme-li příjezd rudoarmějců z Berlína. Samozřejmě větší tíhu války jako takové nesl Sovětský svaz, který ji začal. Je jasné, že se to potom nakonec změnilo v okupaci. Přikláním se k tomu, že nás zabrat chtěli. My jsme k tomu přispěli nemalým dílem, málem jsme se jim vnutili díky naší organizované levici a Klémovi.

Přispěla k tomu i tehdejší atmosféra, kdy lidé v roce 1945 asi Rudou armádu jako osvoboditele brali?
Brali, nebrali. Ty pověsti, které jsem slyšel... Hlavně tady na Moravě, kde táhla ta horší část, nikoli elitní vojska. Nebylo všechno až tak slavné, jak se to potom přikrášlilo. Únor 1948 také nebyl žádné vzedmutí pracujícího lidu. Ale je faktem, že komunisté vyhráli v Česku ve volbách. To se popřít nedá. Zavinili jsme si to z nemalé části sami. Beneš v tom sehrál neslavnou roli od té smlouvy se Sovětským svazem v roce 1943, přijetím Košického vládního programu – který se nepřijal v Košicích, ale v Moskvě. Od roku 1943 jsme byli prakticky jejich vazaly.

Takže roli prezidenta Beneše vidíte v tomto směru negativně. Příliš se přikláněl k Sovětskému svazu?
Samozřejmě. To už je dnes historicky dokázaná věc.

Klíčové pro další náš vývoj asi bylo, že se Američané tehdy zastavili v Plzni, i když v Praze mohli býti dříve než Sověti...
Dokonce tam i průzkumné americké jednotky byly, ale musely se stáhnout. Takovéto kdyby historické je sice pěkné, ale je to kdyby. Bylo to jednou domluvené. Paradoxně Sověti všechna území ze své demarkační linie osvobodili 14 dní až měsíc po válce. Čechy osvobozovali, respektive obsazovali dodatečně. Proč Američané nemohli do Prahy, jestli byli tak ukáznění, to nevím. Málokdo si ale uvědomuje, že kdyby nebylo Vlasovců, dopadlo by to s Prahou špatně.

V minulém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jste uvedl, že Stalin i Ludvík Svoboda vedli svoje vojáky jak na jatka, když to řeknu takto zkratkovitě...
Ano, to je velice zkráceně. Nechci si hrát na odborníka na druhou světovou válku. Ale spoustu operací, které Stalin vymyslel a rozhodl, sovětské vojenské vedení nechtělo. Musely se udělat za každou cenu. Takže v tomto smyslu, zkráceně řečeno, jsou to jatka. Podle hesla Nás mnógo.

A zmiňoval jste Duklu. Přiznám se, že i mně vždycky vrtalo hlavou, proč museli naši vojáci bojovat zrovna na tomto místě, v průsmyku, kde na ně čekali Němci. Takže ztráty byly obrovské...
Dokonce sovětské vedení Svobodovi řeklo „éto váše dělo“. Když tam mermomocí chcete...

Takže Duklu prosazoval přímo Ludvík Svoboda?
Ano. To nebylo rozkazem, že musíte dobýt Duklu. On si ji vydupal. Řekli mu – My to sice ve strategii nemáme, ale tak si tam útočte, když to trošku přeženu. Nejsem samozřejmě historik, ale takhle jsem si to přečetl a slyšel od lidí, kteří se tomuto období věnují. Chtěl si dobýt kousek československého území. V tomto smyslu je tam hnal na jatka, na zastřílené pozice, kulometná hnízda. Unavené jednotky, které se tam přesunuly na poslední chvilku. Prý to tam bylo kruté.

Vrátím se do současnosti. Zeptám se na ruské motorkáře Noční vlky, kteří chtějí projet i Českem. Co si o jejich akci myslíte. Je to provokace?
Rozhodně. Ani se tím sami netají. Oslava vítězství je jen záminka. Jasně prohlásili, co chtějí dělat, kvůli čemu jedou, co to je za organizaci. Ovšem bohužel se u nás vyvinula skupina lidí, podle mě z části placených, kteří rozšiřují věci jako symetrie nesymetrie, vojenské jednotky tady jet mohou a motorkáři ne. To jsou podle mého naprosto trapné řeči. Je jasné, že jsou to provokatéři. A že jsou dokonce ještě tak hloupí a nevyřídí si víza, jenom potvrzuje jejich úroveň.

Myslíte, že nějak ohrožují naši bezpečnost?
Podle toho, jak to myslíte. Samozřejmě nehrozí, že by nás okupovali. Ale že budou dělat provokace a zakázané činy. Naše policie je velice přísná a má seznamy, co všechno jsou symboly nacismu. Nemá symetrický pojem pro symboly komunismu. Stejně zločinné ideologie. Jejich znakem je srp a kladivo. To je, jako by sem přijela skupina motorkářů s hákovými kříži. O tom by pak nebyla diskuse. Mimo to povezou i jiné prapory a hesla. Budou propagovat zločineckou organizaci.

Byl byste pro to, aby jim české úřady nepovolily průjezd, jak to udělali Poláci?
Nevím, proč by měli mít nějaká zrychlená řízení pro získání víz. Ale já bych byl klidně pro to, aby se provokační akce otevřeně zakazovaly, a ne pod záminkou administrativních aktů. Máme se vyjadřovat jasně. Nechceme je tady. Jsem pro to, abychom mluvili jasnou a srozumitelnou řečí. Takovéto provokace tady nechceme. Ale ono to stejně nějak zapadne. S výjimkou nějakých osamělých vlků, kteří sem pojedou. Ale zase – když se ohlásí nějaká akce stran, jež mají blízko k nacismu (ne že bych se jich chtěl zastávat), naše policie má manévry, hlídá sokolovnu, kde něco zpívají. V takovém případě jsou připraveni velmi dobře. Policie by se měla úplně stejným způsobem jako k náckům chovat i k této smečce. Zvýšenou ostrahou, dozorem, okamžitými pokutami, vykázáním. Pokud se stane, že dostanou víza, pojedou a nebudou dělat výtržnosti, tak dobře. Ale zvýšená ostraha je na místě. Jako u nacistických hnutí.

Rozhovor vyšel pod názvem „Noční vlci mají ve znaku srp a kladivo. Propagují zločineckou organizaci. Je to, jako kdyby k nám přijeli motorkáři s hákovými kříži, myslí si pravičák z Brna“ na serveru Parlamentnilisty.cz.Převzato se souhlasem respondenta.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.