Obsah

Odhalení: agitátoři stranící Kremlu napojeni prostřednictvím Facebooku

Ve dnech po prezidentské volbě se tisíce lidí zúčastnili pochodu po New York City, zřejmě  řízeného skupinami sympatizujícími s Ruskem. Tyto skupiny využily sociální média a s úspěchem ovlivnily povolební politku. Účast na protestu proti Trumpovi, v New Yorku dne 12 listopadu 2016, přislíbili uživatelé Facebooku v počtu 16 000. Tuto akci organizovala skupina BlackMattersUS, napojená na Rusko, se záměrem jitřit rasové napětí. Upozornění na tuto akci sdílelo 61 000 uživatelů.

Po Trumpově volebním vítězství přišlo na manhattanské Union Square a pak dál ke komplexu Trump Tower až 10 000 protestujících. Rozhořčení mezi Demokraty, progresivisty a levičáky se stalo záminkou pro podporu demonstrace, již čtvrté takové akce od volby 8. listopadu. „Přidejte se v ulicích k nám! Dost bylo Trumpa a jeho fanatické agendy!" Tak se manifestace prezentovala na internetovém Facebooku. „Nejednotnost je tím důvodem, proč jsme teď propadli. I přes rozdílnost našich postojů se musíme sjednotit, abychom zastavili vládu NENÁVISTI v zemi.“

Podle RBC, jednoho ruského časopisu, uskupení BlackMattersUS má spojitost s Internet Research Agency (IRA), která zase má spojení na ruskou vládu. Facebook se podle vlastního zjištění ocitl pod ruským vlivema tento týden připustil, že za poslední dva roky shlédlo 126 milionů amerických uživatelů nahrávky pořízené nejspíš ruskými operátory. Přibližně 80 000 z nich vzniklo před prezidentskými volbami roku 2016 a bezprostředně po nich, většina z nich se týkala sociálních a politických témat s potenciálem rozeštvávat. Tato zpráva se objevila ještě před očekávaným senátním slyšením, kde se budou zpovídat Facebook, Twitter i Google.

Facebook tvrdí, že zmíněné nahrávky, vytvořené jistou prokremelskou společností, se mezi miliony dalších lidí rozšířily sdílením, komentáři a hodnoceními.

„Zahraniční vměšování, jehož jsme byli svědky, je hanebné a urážlivé, a vytvořilo pro naši firmu, naše podnikání a naši společnost nové bitevní pole,“ sdělil Colin Stretch z Generální rady Facebooku v prohlášení vydaném ještě před svým očekávaným středečním slyšením před senátním výborem pro záležitosti zpravodajských služeb. „Že cizí aktéři, skrytí za falešnými účty, zneužívali naši platformu i jiné internetové služby k pokusům zasévat rozmíšky a nesoulad – a těžce narušovat průběh našich voleb – to je útok na demokracii a zhanobení všech našich hodnot.“

Podle předpokladu by právníci Facebooku, Twitteru a Googlu měli vypovídat v úterý a ve středu.

Dále uvedl, že „tyto akce protiřečí poslání Facebooku formovat společnost a všemu, za čím stojíme; jsme odhodláni ke všemu, co je v našich silách, abychom mohli tuto novou hrozbu identifikovat.“

Facebook zjistil, že agentura IRA, navázaná na Kreml, nakoupila na této sociální síti 3 000 politických reklam a provozovala 470 účtů, zjevně ve snaze ovlivňovat Američany během volebního procesu v roce 2016. Mezitím bylo těchto 470 účtů smazáno, stejně jako účet BlackMatters, ačkoli Facebook oficiálně nepotvrdil důvod tohoto výmazu. Podle všeho Twitter rovněž smazal účet navázaný na BlackMatters. Facebook následně oznámil, že zavede prvky transparentnosti, v rámci kterých přiměje zadavatele volební reklamy verifikovat své identity u společnosti.

Kromě demonstrací v New Yorku skupina BlackMatters organizovala další protesty, ale žádný se nedočkal takové podpory jako protest ze dne 12. listopadu. Jiné akce organizované touto skupinou byly zjevně zaměřeny na rasovou problematiku a na smrt černochů při zásahu mužů zákona. Například na 3. prosince byl plánován protest proti Electoral College, tedy nepřímé volbě prostřenictvím sboru volitelů. V záhlaví stálo: „Jedna osoba, jeden hlas, jeden pochod," a pak následoval popis, podle něhož „Electoral College je systém zastaralý a nedemokratický, který nereflektuje naši dnešní společnost a je třeba ho bezodkladně změnit. Každému Američanu budiž zaručen jeho volební hlas!" Nelze určit, zda k plánované akci vůbec došlo.

Podle internetové mediální společnosti BuzzFeed někteří Američané nevědomě spolupracovali s BlackMatters, přičemž ani neveděli, že má napojení na Kreml. Jeden z organizátorů plánované akce sdělil společnosti BuzzFeed, že „myslel, že je to odnož hnutí Black Lives Matter" (hnutí obviňující bílou populaci z rasismu – pozn. red.).

Spero News editor Martin Barillas je bývalým diplomatem USA, který se také věnoval obhajobě demokracie a jako pozorovatel se účastnil voleb v Latinské Americe. Živí se též jako překladatel na volné noze.

Se souhlasem převzato ze Speroforum.com. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložil Jozef Zummer.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.