Obsah

Pokušení protekcionismu

Po roce v úřadu bych prezidenta Donalda Trumpa hodnotil takto: jeho politika je nadprůměrně úspěšná, rozhodně lepší, než jsem očekával (daňová reforma snižující daně, realismus v zahraniční politice, potvrzení významu NATO, přísnější sankce vůči Rusku, uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele atd.).

Osobnost prezidenta je však nevyrovnaná a dětinská. Takže otázkou pro mě bylo: jak osoba, již považuji za psychologicky nezpůsobilou být prezidentem, měla tak úspěšnou politiku? Odpověď: dobří ministři a poradci.

Jenže zdá se, že jeho limity se začínají projevovat stále více. Trump rozhodl, že uvalí cla na ocel a hliník dovážené ze zahraničí. Jde-li o protekcionismus, vždy byl konzistentní: hlásá ho už třicet let a hlásal ho i v kampani. Dodržuje tak svůj volební slib. To však nic nemění na tom, že to byl slib škodlivý jak pro ekonomiku americkou, tak i jiných zemí. A že protekcionismus je hloupý.

Jiná forma zdanění 

Cla a tarify jsou jen jinou formou zdanění; ve prospěch některých na úkor ostatních. Například cla na ocel ze zahraničí (nejvíce jí do USA nevyváží Čína a Evropa, nýbrž Kanada) pomůžou majitelům a zaměstnancům amerického ocelářského průmyslu, ale tím, že zdraží ocel, poškodí ta odvětví, jež ocel používají, tedy především stavaře a výrobce dopravních prostředků i strojů. A všechny spotřebitele.

V reakci na Trumpovo oznámení klesly akcie firem Caterpillar (výrobce bagrů a buldozerů), General Motors (automobilů) i Boeing (letadel). Boeingy budou nyní dražší, takže Trump clem na ocel udělí komparativní výhodu evropskému Airbusu. Inu, jde-li o výrobu letadel, „vskutku“ učiní Amerikou opět velikou… A zdražení oceli způsobí ve stavebnictví, že nové domy pro mladé rodiny budou dražší a méně dostupné. Stejně jako vše, co obsahuje ocel a hliník.

Trumpova úvaha je jednoduchá: má-li nějaká země v obchodu se Spojenými státy přebytek, dolary z USA do ní „odtékají“ a ta země nad USA „vyhrává“. Cla a tarify zajistí, že USA přestanou „prohrávat“. Nechápe, že když Američané kupují levnější zboží ze zahraničí, zůstává jim více dolarů pro sebe nebo na investice do toho, v čem je Amerika dobrá. Je to tedy pro ně výhodné. Ukažme si to na příkladu: předpokládejme, že by Česko těžilo ropu, ale méně, než potřebujeme. Takže stejně bychom ji museli dovážet. A dejme tomu, že litr benzinu by stál 20 korun. Pak nějakou „dobrou“ duši napadne pomoct našim těžařům před zahraniční konkurencí a na benzin ze zahraničí uvalí clo 50 procent. Takže jej budou u nás prodávat za 30 korun. A naši producenti toho využijí a rovněž budou svůj benzin prodávat za 30 korun. Jejich zisky budou enormní, ale my všichni za to zaplatíme rovněž enormně: benzin bude o polovinu dražší, tedy dražší budou i všechny výrobky, které ke své přepravě benzin potřebují, takže všechny. My všichni zchudneme, aby si nemnozí namastili kapsu (a ne ti „zlí“ v zahraničí, nýbrž ti „hodní“ doma).

Eskalace cel 

Embargo uvalujeme na země, jež chceme potrestat (Írán, Severní Korea); proto jim zakazujeme něco dovážet.

Cla na zboží ze zahraničí jsou tak vlastně potrestáním země vlastní, vlastních občanů. Trump tvrdí, že obchodní války jsou „dobré“. Blbost. Jsou špatné pro každého, kdo je vede. Na americká cla EU odpoví cly vlastními na vybrané zboží z USA; to sice poškodí občany naše, ale i americké. Trump zřejmě zareaguje eskalací cel dalších; a my i Američané budeme trpět víc. Kdyby tato eskalace pokračovala nekontrolovaně, mezinárodní obchod zkolabuje a nastane celosvětová hospodářská krize.

Ale přesto si myslím, že je dobře, aby v reakci na Trumpův krok evropská odplata nastala – aby voliči američtí i evropští trpěli, platili zbytečně víc za zboží, a tím se na několik generací vyléčili z pokušení protekcionismu.

Doufejme, že tento krok Trumpovi poradci vymluví, anebo ho alespoň přesvědčí, aby ho zmírnil. Ale to bude těžké, protože protekcionismus je jeho dlouho a pevně zastávaným postojem.

Jeden hloupý člověk tak poškodí Kanaďany, Evropany, ale především Američany. EU by se neměla věnovat genderovým blbostem, nýbrž v reakci na cla Trumpova a odvetná evropská by měla v USA zahájit rozsáhlou mediální a reklamní kampaň, která by americkým voličům sdělovala: Platíte nyní za zboží v obchodech víc?

To proto, že váš prezident Trump na naše zboží uvalil cla. A přicházíte o práci v továrnách, na jejichž zboží jsme uvalili cla my? To proto, že tím jen odpovídáme na cla, s nimiž začal váš prezident Trump. Za obojí poděkujte jemu.

Obchodní válka může být „dobrá“, pokud se nevymkne z rukou a lidé si z ní vezmou správné poučení: už žádné obchodní války a už žádná nová cla.

Vyšlo v LN 8. 3. 2018. Se souhlasem autora převzato z www.obcinst.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.