Obsah

Chlupy jako pes

Jen tomu neříkejte „studená válka“! Vždyť situace je úplně, ale úplně jiná – hlavně dnešní Rusko není Sovětský svaz a pan Putin není ani Lenin, ani Stalin. Říkají to i američtí komunisté, tak to přece musí být pravda.

Že ruské bombardéry létají těsně k hranicím vzdušného prostoru zemí NATO a ruské ponorky dělají totéž s výsostnými vodami, to vše se stejnou či větší frekvencí než před rokem 1990, že aktivita kremelských špionů je nebývalá (u nás o tom svědčí i zprávy BIS), že v moskevském „blízkém pohraničí“ si nemůže být nikdo ničím jist, že Kreml využívá islámský terorismus jako svůj nástroj proti Západu (na to jsme již v KONZERVATIVNÍCH LISTECH upozorňovali), že Moskva neváhá ani vraždit na území západních zemí... to vše je jen zdání a stále platí: hlavně tomu neříkejte „studená válka“!

Navíc, nelze přece něco tvrdit bez pádných důkazů! Presumpce neviny – samozřejmě. In dubio pro reo. Mezinárodní vztahy, a o ty nám v této chvíli jde, však nejsou trestněprávní kauzou. V nich daleko spíše platí, že když má něco chlupy jako pes, ocas jako pes a štěká to jako pes, obvykle to bývá pes.

Volání po širokém konsenzu

Jako příklad „v malém“ lze vzpomenout reformu penzijního systému v ČR. Tu přece, jak kde kdo do nekonečna opakoval, také nelze provést, dokud se na ní neshodnou všichni – nebo alespoň téměř všichni. Skutečnost, že Sobotkova vláda zrušila i tu krotkou reformu, kterou před tím prosadila vláda Nečasova, bývá někdy uváděna jako důkaz. Což o to, důkaz to rozhodně je, ale hlavně ideologické zaslepenosti zmíněné socialistické vlády. O to ale nyní nejde.

Co je zde podstatné, že ono tvrzení „nelze to provést, dokud na tom nepanuje široký konsensus“, je sebenaplňující se. Já nesouhlasím, tedy široký konsensus nepanuje, čili to nelze provést. Tu střední část ale můžeme klidně vypustit: já nesouhlasím, čili to nelze provést. A to je jádro pudla: volání po širokém konsensu je (příliš často) zneužíváno jako pouhá zástěrka pro vlastní odpor, jehož skutečné důvody by se asi těžko před veřejností obhajovaly.

Nejinak je tomu s mandátem Rady bezpečnosti OSN. Když Kreml říká, že k nějaké akci došlo bez mandátu RB OSN, ve skutečnosti tím myslí, že krok byl podniknutý bez souhlasu Kremlu, popř. ruku v ruce Moskvy a Pekingu. A takový soudruh Filip to dobře ví.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.