Obsah

Volby v poločase

USA se nacházejí ve výjimečné situaci. Důvody, proč jít volit do Kongresu, mají oba tábory.

Americké volby v poločase prezidentského období – takzvané midterm elections – mají v USA podobnou funkci, jakou u nás volby do Senátu: spokojení voliči zůstanou doma a udělají si hezký den. Ti, kdo jsou naštvaní, přijdou k volbám a volí proti straně prezidenta USA. Letošní rok však může být výjimkou. Proč? Protože naštvaní jsou všichni, demokraté i republikáni.

Prezident USA má výhodu proti svému vyzyvateli. Ve volbách za znovuzvolení je favoritem. Jak to vím? Díky statistice. Podívejme se na pokusy o znovuzvolení prezidentů USA za posledních více než 100 let: Wilson 1916, Harding/Coolidge 1924, Hoover 1932, F. D. Roosevelt 1936, 1940 a 1944, Truman 1948, Eisen- hower 1956, Kennedy/Johnson 1964, Nixon 1972, Ford 1976, Carter 1980, Reagan 1984, Bush 1992, Clinton 1996, Bush junior 2004, Obama 2012...

Z těch patnácti jmen jen čtyři nebyla zvolena znovu: republikán Hoover roku 1932 kvůli hospodářské krizi, Ford v roce 1976 kvůli aféře Watergate, Carter v roce 1980, kdy byli demokrati značně nepopulární a Bush senior v roce 1992 – po třetím období vlády republikánů byl čas na změnu. Jinými slovy, kdybych byl ambiciózním demokratickým politikem, nesoustředil bych se na volby 2020, ale díval bych se až na volby 2024. Trump je nyní favoritem, v roce 2020 bych tudíž měl menší šanci než v roce 2024.

Naštvaní demokraté i republikáni

To jsou prezidentské volby. Ale co ty uprostřed prezidentského období, tedy ty do celé Sněmovny reprezentantů a do třetiny Senátu? V druhém prezidentském období, tedy po úspěšném znovuzvolení strana prezidenta prohrává. Viz roky 1958, 1966, 1974, 1986, 2006, 2014 atd. Ale my jsme uprostřed prvního prezidentského období současného prezidenta. Tady nám statistika nic definitivního neříká.

Strana demokrata Billa Clintona uprostřed jeho prvního období v roce 1994 volby prohrála, strana republikána George W. Bushe uprostřed jeho prvního období volby v roce 2002 vyhrála. Strana demokrata Baracka Obamy uprostřed jeho prvního prezidentského období, v roce 2010, prohrála volby do Sněmovny, ale udržela si většinu v Senátu.

Letošní rok je výjimečný. Demokraté jsou naštvaní na Trumpa, což je v pořádku. Takže volební účast demokratů bude vysoká. Málo lidí chápe dynamiku paraziticko-symbiotického vztahu Donalda Trumpa k médiím. Když on něco nehorázného „tweetne“ – a dělá to rád –, pak je „dobrým“ zbožím, snadno se prodává. Sledovanost médií stoupá. A když na něj média útočí, on pak může tvrdému jádru svých stoupenců tvrdit: „Vidíte, já za vás bojuju, já se snažím, proto na mě útočí tak zběsile...“ Čímž se tvrdé jádro jeho stoupenců ještě více utvrdí. Voliči demokratů, kteří Trumpa nesnášejí, mají důvod dostavit se k volbám. Ale proč republikáni?

Jedno slovo: Kavanaugh. Senátní schvalování Bretta Kavanaugha soudcem Nejvyššího soudu USA naštvalo republikánské voliče tak jako nic dlouho předtím. Představují si, že by se mohli ocitnout v obdobné situaci: obviněni z pokusu o znásilnění, bez důkazu. Obvinění, i když neprokázáno, navždy ulpí. Co byste dělali vy, kdyby vás někdo takto obvinil? Netýká se to jen republikánských mužů, ale i žen: je vám čtyřicet dva, čtyřicet čtyři let. Vaše nejstarší dítě, syn, právě odjíždí na univerzitu. Vy víte, že kluci jsou kluci a mohou dělat blbosti. Ale zároveň víte, že pokud bude obviněn z pokusu o znásilnění, prakticky nemá šanci se obhájit.

Studená občanská válka

Nevymýšlím si, toto je z reálné korespondence na Twitteru. Demokrat píše republikánovi (texaskému): „Vy se nebojíte o svou dceru, kdyby se ji na koleji pokusil nějaký student znásilnit? Nechcete, aby ten násilník byl pohnán před spravedlnost?“ Odpověď: „O svou dceru se nebojím. Ona je členkou Národní asociace držitelů zbraní, má ve své kabelce ne jednu, nýbrž dvě střelné zbraně. A toho kluka, který by se ji pokusil znásilnit, mi je už teď líto… Bojím se však o svého syna. Když bude falešně obviněn z pokusu o znásilnění, bude bezbranný.“

Takže obě strany, demokraté i republikáni, jsou na sebe naštvané. V Americe probíhá studená občanská válka – studená proto, že zatím se naštěstí nestřílí. Normálně by měla být vyšší volební účast demokratů, neboť jsou na Trumpa pochopitelně naštvaní, ale v důsledku slyšení Kavanaugha bude vyšší volební účast i republikánů.

A Trump? Ten si musí připadat jako dítě štěstěny. Takže jaká je má předpověď voleb? Za prvé, republikáni posílí v Senátu, získají minimálně jedno, spíše ale asi dvě křesla navíc. Za druhé, výsledky voleb do Sněmovny budou těsné. Za třetí, pokud demokraté získají většinu v alespoň jedné komoře Kongresu, bude to normální. A za čtvrté, udrží-li si republikáni většinu v obou komorách Kongresu, bude to jejich výhra. Ale výsledky se dozvíme ve středu ráno.

LN, 5.11.2018. Převzato se souhlasem autora.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.