Obsah

Je možné, že se k nám nastěhuje celá Afrika a Blízký východ

Na pohřebišti uprchlíků ve Středozemním moři přibyly v posledních dnech další stovky a stovky mrtvých. Řešením humanitární katastrofy ale rozhodně není otevření hranic ani přijímání většího počtu uprchlíků členskými státy EU, tvrdí v nedávném rozhovoru pro Parlamentní listy publicista a „populistický sociolog“ Petr Hampl.

 

O uplynulém víkendu se stalo jedno z nejhorších neštěstí s uprchlíky ve Středomoří za několik posledních desetiletí. V pondělí přibyly další stovky mrtvých. Někteří odborníci hovoří o humanitární katastrofě. Dal se tak tragický vývoj předpokládat?

Zřejmě ano, ale aby se dal vývoj vůbec správně předpokládat, musel by se situaci někdo pořádně věnovat. Obávám se, že ani na úrovni členských států, ani Evropské unie se problémem nikdo důsledně nezabývá. Jedna věc je vydávat neurčitá humanitární hesla, ale druhá zjišťovat, co se skutečně děje.

Maltský premiér Muscat vyzval po havárii lodě, která vezla podle některých zdrojů až 950 lidí, že nad touto tragédií nesmí Evropa zavírat oči. Ve hře jsou kvóty, osmadvacítka se možná o uprchlíky postará. Zaděláváme si na problém „kontinentálních rozměrů,“ jak například říká komentátor Ondřej Neff, nebo je řešením právě to, že se Evropa o uprchlíky „podělí“?

Je třeba se vrátit k tomu, co je vlastně kořenem vzniklé situace. V loňském roce se přes moře nahrnuly tisíce a tisíce lidí. Byli to lidé, kteří nejsou žádnými politickými uprchlíky, dokonce to nejsou ani uprchlíci, protože tento status by se na ně nedal vztahovat. Dostali se do Evropy ilegálně, bez papírů, nedodržují pravidla soužití, která jsou v Evropě normální. Přesto byli přijati, nebyli vráceni zpět, dostalo se jim výhod, a to i ve srovnání s domácím obyvatelstvem. Když se tohle stalo, nemůžeme se divit, že se v Africe nacházejí tisíce a tisíce dalších lidí, kteří to chtějí zopakovat. Pokud se teď stane, že se začne těchto lidí přijímat více, teoreticky může situace dospět tak daleko, že se do Evropy nastěhují celá Afrika a Blízký východ.

Jaroslav Salivar, bývalý náměstek ministra vnitra, nyní ředitel Centra bezpečnostních studií vysoké školy Cevro Institut, kde se specializuje mimo jiné i na azylovou a migrační politiku, hovoří o hrozbě nezvladatelného přílivu uprchlíků: „Italové v této souvislosti mluví až o milionu migrantů připravených na cestu přes moře,“ uvedl Salivar. Může to být reálné číslo?

Je to možné. Pokud milion bude přijat, v další vlně to bude deset nebo dvacet milionů. To je neomezené. O počtech je to ale jen do určité míry. Pokud by například lidé posílali děti na dva nebo tři roky do Evropy, protože v jejich zemi se válčí, dokážu si představit, že bychom dokázali absorbovat velké množství lidí, půl milionu, tři čtvrtě milionu dětí z jiné země. To by bylo podobné, jako když židovské děti za války cestovaly do Anglie. Máme ale zcela jinou situaci. Přijíždějí sem agresivní muži v mladém vojenském věku, kteří od začátku dávají najevo, že se nepřizpůsobují místní kultuře a nehodlají žít s ostatními v míru. 

Předseda italské krajně pravicové Ligy severu Matteo Salvini, jak uvedl server Lidovky.cz, požaduje okamžitou námořní blokádu libyjského pobřeží. „Musíme zastavit podnikání pašeráků lidí, měli bychom zřídit přijímací centra v Tunisku, Maroku, Egyptě, Libyi,“ citoval list politika. Co vy na to?

Myslím si, že je právem a povinnosti každé země hlídat si své hranice, a to i na moři všemi prostředky. Teď je na Italech, aby posoudili, zda je výhodnější mít ochranu na hranici svých pobřežních vod nebo jestli se dohodnout na druhé straně a zastaví lidi, už když nastupují do člunu. 

V Austrálii mají k uprchlíkům jasný vzkaz: „Nemáte šanci.“ Podle informací časopisu Týden nechávají zveřejňovat inzeráty s příslušnými texty. Jejich poselství je jednoznačné: „Když k nám připlujete bez víza lodí, nesmíte v Austrálii zůstat. Z Austrálie si neuděláte svůj domov. To platí také pro děti bez doprovodu, vzdělané a odborné síly. Není výjimek!“ Co říkáte této razantní reakci a výzvě Australanů?

To je správně. Když někdo nemá vízum, porušil zákon, pak není možné, aby v zemi žil. Jak bychom mohli čekat, že se bude chovat slušně, dodržovat zákony, když už prvním krokem je porušil.

Jak se díváte na názory, že bychom měli pomoci uprchlíkům, protože jinak bychom rezignovali na cit pro lidskou důstojnost, na humánnost?

Pokud k nám pošlou děti, protože situace je tak nebezpečná, že rodiče jim nejsou schopní zajistit bezpečí, o ně bychom se byli schopní postarat. Není žádný důvod starat se o dospělé lidi. Těm, kdo říkají, že máme povinnost se o ně postarat, bych vzkázal, ať jedou do Libye, Sýrie a tam jim pomáhají. Nejsou žádné zábrany, mohou se zvednout a jet pomáhat třeba zítra.

Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks na Twitteru uvedl, že Evropa musí naléhavě změnit azylovou a migrační politiku, aby dostála svému závazku zachraňovat životy.

Italský premiér Matteo Renzi požádal o svolání mimořádného summitu. Věříte, že mohou najít evropské politické elity přijatelné řešení situace, nebo naopak pomohou k eskalaci problému?

Jen připomenu, že ten, kdo je majitelem evropských zemí, jsou lidé evropských zemí. Lidé evropských zemí tady jednoznačně žádné imigranty nechtějí. Pokud státníci připravují opatření, že k nám vezmou více lidí, otevřou hranice, pak jednají proti vůli těch, kteří je pověřili. Jejich jednání je nelegitimní a dokonce bych se nebál použít slova vlastizrádné.

Vojenský analytik Jaroslav Štefec naznačil hrozbu „islámského převratu“ v Evropě a v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také uvedl: „Válka s islámem, pokud k ní v Evropě dojde, bude vedena jak vnitřní pátou kolonou, tak zvenčí stovkami tisíc bojovníků, dobře vytrénovaných, vycvičených v zabíjení a ochotných umírat za své náboženství a přesvědčení, proti nimž ani EU, ani evropská část NATO nemá v současné době co postavit.“ Jsme tak špatně připravení?

Dlouhodobě tvrdím, že pokud se velmi rychle nepřijmou opatření a nezastaví se aktuální trend, když říkám velmi rychle, tak mám na mysli jednání v řádu měsíců nebo dvou let, nevyhneme se občanské válce. Tím myslím válku s muslimskými radikálními skupinami, které budou obsazovat regiony v Evropě. Je skutečně pravda, že Evropa se na to vůbec nepřipravuje. Jedna věc je mít bombardéry nebo úžasné kosmické zbraně, ale ty vám nepomůžou, když banda přepadne váš dům. Evropské země potřebují domobranu a místní obranné jednotky, jenže tomu se nikdo nevěnuje. Je nejvyšší čas začít s tím něco dělat.

 

PhDr. Petr Hampl, sociolog, podnikatel, publicista. Se svolením autora převzato ze server www.Parlementnilisty.cz.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.