Obsah

Editorial

Vážení čtenáři,

tištěný VÝBĚR Z HROZNŮ měl vyjít před tímto prosincovým webovým číslem. Je v přípravě a dostane s k vám v lednu. Omlouváme se.

Kromě vánočního tématu (a nemylme se, Vánoce končí až v neděli po slavnosti Zjevení Páně, tj. po 6. lednu...) přinášíme několik textů, z nichž většina se nějak váže ke stále probíhající debatě o uprchlících, migrantech, teroristech.

Z tohoto okruhu se vymyká text upozorňující na zdánlivě marginální fakt: ve státě USA Wyoming vyvrátily místní autority domněnku, že studny s pitnou vodou byly kontaminovány tamními těžařskými vrty čerpajícími plyn z břidlicových ložisek. Proč je to podstatné? Již několikrát jsme různě uvedli, jaké zdroje jsou, v pořadí, nejdůležitější – čili o co (pomineme-li nyní osobní spásu) zde na zemi jde: čistý vzduch, pitná voda, nekontaminované potraviny, energie a informace, jak se k těm čtyřem předchozím zdrojům dostat. Pitná voda je důležitější než energie a pokud by bylo pravdou, že metoda používaná k těžbě z břidlic ohrožuje zdroje pitné vody, máme smůlu. Pokud to však pravda není, je třeba tuto těžbu podporovat seč to půjde – stačí se ohlédnout, jak tato typická černá labuť zamávala děním posledních let. K této otázce se jistě ještě mnohokrát vrátíme. Není rozhodnuto. Ale je třeba sbírat fakta a bedlivě zkoumat jejich věrohodnost. Klasická otázka Cui bono? se nabízí.

Přemeje co nejlepší vstup do roku 2016 a v celém jeho průběhu Boží požehnání – vše ostatní se už dostaví.

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.