Obsah

V čem se mnou Miloš Zeman souhlasí

V článku Bít či nebít jsem před téměř přesně 8 lety napsal mimo jiné toto: „Ale když už jsem u té školy – viděl bych jako velmi blahodárné, kdyby se tam násilí v adekvátní míře vrátilo.

Že mají učit jen a pouze ti, kteří si dokáží sjednat autoritu bez násilí nebo hrozby ním? ,Bez bázně není kázně!’ řekl Komenský. Že by i on patřil mezi ty méně schopné, kteří potřebují opřít svoje pedagogické úsilí o rákosku? Ale ať už je ten který učitel obdařen větší či menší přirozenou autoritou, jeho primárním úkolem je učit, nikoli krotit. A tak usnadníme-li mu krocení – a bude-li mít k užití další nástroj, nesporně se mu nebude krotit hůře – zbyde mu na učení více času a prostoru. Jistě, je to i o rodičích – já kdybych doma jako kluk řekl, že jsem musel být ve škole ukázněn pár fackami (mimochodem od učitele, který měl autoritu bohatě i bez nich...), dostalo by se mi jich, s láskou pochopitelně, nádavkem dvakrát tolik. Kolik rodičů je ale schopno se na svoji ratolest dívat alespoň trošku realisticky a soucítí s týraným učitelem? Ale co! S nápady paní ministryně Stehlíkové to bude za chvíli možná všechno jedno, neboť takové a podobné uvažování bude odesláno k šípku. Film ,Obecná škola’ pak potáhne na index...”. V článku Radka Bartoníčka a Markéty Hronové „Mírné fyzické tresty na žádích jsou v pořádku, myslí si Zeman. Předejdou prý šikaně” (iHned.cz, 24.2.2016) se pak lze dočíst: „Prezident Miloš Zeman při návštěvě Libereckého kraje uvedl, že velmi podrobně sleduje řešení případu šikany na pražské průmyslové škole Na Třebešíně, kde šikanovaná učitelka zemřela. On sám by se fyzickým trestům ve školách nebránil, řekl v odpovědi na jednu z otázek při jednání na krajském úřadě. Svou odpověď začal tím, že tu byla ,podivná’ ministryně Džamila Stehlíková, která prohlásila, že trestat fyzicky děti je trestný čin. ,Ona dobře mířená facka leccos vyřeší. Moje maminka byla učitelka na základní škole. Ta měla pro změnu vařečku, kterou si nosila z domu, a plácala děti po zadku, včetně mě, protože mě dva roky učila,’ řekl Zeman. Prevencí proti šikaně jsou podle prezidenta umírněné fyzické tresty. ,Dobře umístěné fyzické tresty mohou lecčemu zabránit,’ řekl a připomněl učitele Igora Hnízda z Obecné školy.” Následné nesouhlasné projevy ze strany ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) a předsedy školského výboru Poslanecké sněmovny Jiřího Zlatušky (ANO2011), které jsou zmíněny v tomtéž článku, mě pouze utvrdily v přesvědčení, že mnou nastíněná cesta vede správným směrem.

Podle Miloše Zemana je nesprávné přijímat zákony zaměřené na jednu osobu. Dle svého mluvčího Ovčáčka řekl toto: „Já jsem zásadním odpůrcem jakýchkoliv zákonů, které jsou psány ad hominem. Ať je to lex Babiš, nebo lex Zeman. Jednoho krásného dne bude lex Kalousek a já budu také proti tomuto zákonu. Zákony psané na jméno zpravidla dlouho nevydrží. Zákony, které se týkají principů, mohou být velmi, velmi dlouhodobé.” (ČSSD rozjela kampaň proti Babišovi, ten přemýšlí o konci koalice, Echo24.cz, 1.3.2016). Inu, svatá pravda... Domnívám se tedy, že v nejbližších dnech můžeme očekávat ze strany pana prezidenta iniciativu vedoucí ke zrušení lex Schwarzenberg (méně poeticky, zákona č. 143/1947 Sb.) – samozřejmě se všemi logickými důsledky... Miloš Zeman přece není příznivcem žádných polovičatých řešení. V této souvislosti pak jistě není vyloučeno, že Miloš Zeman, stejně jako jeho mluvčí Ovčáček, vstoupí v dohledné době do obecně prospěšné společnosti Spravedlnost pro Schwarzenbergy z Hluboké nad Vltavou, o.p.s., se kterou je, jak patrno, pojí společný náhled na tuto kruciální legislativní otázku.

Ano, president Zeman řekne občas i něco rozumného, zejména pokud tuší, že je v souladu s podstatnou většinou občanů. V případě fyzických trestů lze přitom na většinový názor usuzovat z prosté demografie. S konsistencí svých prohlášení si však hlavu absolutně neláme. Jistě tuší, že je i v této věci v souladu s podstatnou většinou občanů.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.