Obsah

Snění proruských trollů

V jednom z letošních rozhovorů jste uvedl, že byste si přál, aby se americkým prezidentem stal Donald Trump. Jste nyní spokojený?

Samozřejmě, že jsem spokojený. Musím se ale jen smát tomu, že my jako praví konzervativci, kteří si od zvolení Donalda Trumpa slibujeme naplnění našich idejí, se zároveň v nadějích potkáváme s proruskými trolly, kteří také doufají, že i jejich ideje se s Trumpem naplní.

Michael Žantovský ještě před sečtením výsledků na svém Twitteru napsal, že „svět, který jsme znali, skončil“. Znamená Donald Trump v Bílém domě opravdu takový zlom?

Levičáci to skutečně mohou vidět jako zlom, z konzervativního hlediska je to ale návrat k normálu a nenormální bylo to, co se dělo řadu posledních let. To, že většina médií vedla boj proti Trumpovi, mě ani příliš nepřekvapovalo, ale zarazilo mě – a nemám v tom dodnes jasno –, jaké důvody měli ke kritice Trumpa někteří republikáni. Nerozumím jim a nechápu jejich argumenty. A dokonce i mezi námi konzervativci se našlo pár lidí, kteří si myslí totéž, co hlásala propaganda.

Donald Trump vedl kampaň razantně a ukazuje se, že v lecčem mírně řečeno přeháněl. Myslíte, že to byla správná metoda?

Je otázka, jak skutečně jeho kampaň vypadala, mnohé důvody ke kritice totiž byly vykonstruované. Nejtypičtějším příkladem byla debata, kdy se ho ptali, jestli uzná výsledky voleb, a on řekl, aby se nechali překvapit, načež se rozpoutala bouře domněnek a soudů, jaký je nedemokrat a co všechno po volbách udělá. Následně jeho viceprezident M. Penc na stejnou otázku odpověděl: proč by je neuznal, když je vyhraje. Nebo jak se z malého náznaku vykonstruuje nepravda – když Trump řekl, že celkem uznává Putina a uvedl, že Putin je pro Rusko lepší prezident než Obama pro Spojené státy. To je přece pravdivý výrok a neznamená, že Putin je dobrý prezident. A už vůbec to neznamená, že Trump bude s Putinem kamarád.

Trumpova kampaň byla plná slibů a je jasné, že mnohé nebudou splněny. Co by podle vás měly být jeho priority?

Až na nějaké excesy by měl splnit vše co slíbil, ale že to nesplní, je také jasné, nikdo není všemocný. Těžko říct, co by měla být priorita, ale pokud sníží daně, dá dobrý příklad světu a ukáže, kam má směřovat vývoj. A pokud omezí imigraci, bude to podobně dobrý příklad. Tady se zase strašně zkresluje, koho údajně chce vyhostit. Doufám, že bude přiměřeně konzervativní a že bude věci řešit důstojnými prostředky.

Jedna z věcí, které hodně v Evropě během kampaně rezonovaly, byly Trumpovy výroky na adresu NATO a skutečnost, že naznačil, že by měly vzrůst výdaje členů NATO na armádu. Jak se bude podle vás nyní situace vyvíjet?

Je přece jasné, že celý svět nemůže spoléhat na Spojené státy, že jej zachrání, v NATO mají členové své závazky a měli by je plnit, a pokud je plnit nebudou, USA nejsou povinné to dorovnávat. Trump ale neříká, že NATO nechá napospas, ale to, že dodržovat závazky je správné. A my se máme stydět, že své závazky nedodržujeme a ne mu to otloukat o hlavu.

Povede to v důsledku k tomu, aby členské státy své závazky plnily?

Všichni známe Desatero a uznáváme je za správné, ale nechováme se tak. Proč by členství v NATO mělo být výjimkou. Z úst našeho premiéra jsme slyšeli, že by to armáda ani neuměla utratit apod. V tom má nakonec i pravdu, protože utrácet jen proto, abychom splnili závazek, asi není správné.

Měly by mít pobaltské státy obavy z většího ohrožení?

Trumpovu výroku, že kvůli některému státu z Pobaltí nerozpoutá třetí světovou válku, příliš nerozumím, kdo ví, jak to bylo interpretováno a co ve skutečnosti řekl. USA ale svoje závazky vždy plnily a věřím, že by je v případě potřeby splnily zase.

Je možné, že Trump nastolí realismus a společně s Ruskem se spojí proti Číně. Je představitelný scénář, který zrealizoval Richard Nixon s Čínou, kdyby to Trump nyní udělal obráceně s Ruskem?

To je dost obtížně srovnání, Čína tehdy byla mnohem slabší, ve srovnání se zemí, která dnes chce být za každou cenu světovou velmocí, už je to jiná hra.

Donald Trump se také vyjádřil ve smyslu, že odmítne Pařížskou dohodu ohledně emisí a klimatu. Jak hodnotíte jeho postoje k ekologii?

Ekologii uznávám, ale od ekologismu je třeba dát ruce pryč, a čím víc a dříve, tím lépe. Je neuvěřitelné, co se v tomto směru děje – manipulace, lži, Al Gore a celá smečka ekologistů to má na svědomí. Je to hrůza a děs a doufejme, že teď zase nastane návrat k normálu.

Zvolení nového amerického prezidenta přivítal Miloš Zeman, který se sám k americkému prezidentovi přirovnal. Jak to vnímáte?

Pana prezidenta bych přirovnal spíš k proruským trollům a srovnání s Trumpem mi moc nesedí. Už vyjadřování k velvyslanci Schapirovi bylo velice neslušné, stejně jako požadovat, aby I. Trumpová byla novou velvyslankyní. Mluvit cizímu státu do toho, kdo jej tady má zastupovat a co má dělat, je neslušné, dalo by se volně srovnat s pozváním na svatbu – přijeďte, ale zejména setřenice Anička a tetu Máňu nechte doma... to by si snad nikdo slušný nedovolil. Srovnání prostě končí tím, že oba jsou muži a oba jsou přibližně stejně staří.

Může po zvolení Trumpa nastat řetězová reakce v Evropě a následovat vítězství Hofera, Le Penové, Afd?

Všichni, kdo chtějí rozbít Evropu, ve zvolení Trumpa vidí naději, on se ale k tomu nijak nevyjádřil. Rozbíjení Evropy je každopádně škodlivé, i když EU není dokonalá. A stačí se podívat, komu by to prospělo. Myslím, že ze strany extrémních politiků je to jen snění, stejně jako u proruských trollů. Příklad v Trumpovi vidět mohou, nemyslím si ale, že v tomto smyslu bude Trump mluvit do evropské politiky.

Politolog Petr Robejšek chce uzdravit „nemocnou politiku“ v Česku a založil novou stranu Realisté. Představil teze o tom, že hodlá prosazovat hodnoty jako rodina, bezpečnost, spravedlnost dostupná pro každého, odpovědnost, ochrana národního bohatství, národní zájmy, ochrana českých lidí. Kodex Realistů zatím neznáme. Vaše první reakce?

To, že se nazvali realisté, je jejich věc, ale zda budou dělat pravicově konzervativní politiku, nevím. A divím se, že vůbec pan Robejšek dostal v našich médiích takový prostor. Trochu mi to připomíná Tomia Okamuru, který začal v porotě televizního pořadu, a média z něj postupně vypěstovala politika. Stejně pěstují pana Robejška a v jakém a čím zájmu je těžko říct. Jeho zatím publikované názory ale mají ke konzervatismu poměrně daleko.

Za necelý rok budou sněmovní volby a česká pravice na tom není příliš dobře ani po tom, co se o sjednocení pokusil Miroslav Kalousek. Jak vidíte šance pravicové politiky?

My, jako konzervativci, už od minulých senátních voleb říkáme, že by se pravice měla spojit, ale když jsme to říkali panu Kalouskovi, bylo to jako když hrách na stěnu hází. Konzervativní pravice je rozpolcená a je na tom špatně, ale řešení se příliš nerýsuje. Každé další tříštění, jako například pokus pana Robejška, je jen ku prospěchu levice a komunistů. Takže nezbývá, než prosit pomož nám Bůh, ale současně ctím moudro našich předků „Pomož si sám a Pán Bůh ti pomůže“.

Rozhovor vyšel 27. listopadu 2016 v Parlamentních listech pod názvem „Trump nemusí mít tak vřelý vztah k Putinovi, jak o něm píší novináři. Konzervativec Kalužík odhaluje ‚vykonstruované nepravdy‘“. Otázky kladl David Daniel. Převzato se souhlasem respondenta. Redakčně kráceno.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.