Obsah

Další konference Pravého břehu

Nedlouho po své první konferenci, jež se zabývala především brexitem a Donaldem Trumpem, uspořádal dne 23. března 2017 think-tank Pravý břeh konferenci další, tentokrát s tématem „Česká vize EU pro 21. století“. V panelu zasedli: Petr Fiala, předseda ODS, Jan Zahradil, předseda ACRE, poslanec EP, Tomáš Pojar, prorektor VŠ CEVRO Institut a Richard Sulík, předseda strany Sloboda a solidarita, poslanec EP. Moderátorkou byla Lenka Zlámalová, analytička Echo24.cz.

V úvodu konstatoval P. Fiala, že po počátečním nadšení ze vstupu do EU a po podpoře tendencí k těsné integraci nastal nyní pokles nálady a vyskytují se i požadavky na odchod z EU. ODS nesdílí ani jednu z těchto krajností a prosazuje reformní cestu. EU se musí změnit, takto nemůže pokračovat. EU nyní čelí čtyřem krizím: krizi ekonomické (eurozóny), krizi migrační (zde se ukázaly slabosti EU), krizi bezpečnostní (Blízký východ, EU reaguje nedostatečně) a krizi integrační (stále těsnější Evropa je nesmysl). Integrovat EU proti vůli lidí je nebezpečné pro demokracii v národních státech.

ODS připraví již v dubnu návrh dalšího postupu. Jeho cílem bude flexibilní spolupráce. Unie by měla rozhodovat jen tam, kde k tomu má mandát od národních států. Je pro Unii vícerychlostní, netrvá na tom, aby ČR byla v tzv. jádru (co to je?). Nepřeje si vytváření evropské armády, nechce, aby EU konkurovala NATO. Přeje si, aby si ČR vyjednala dvě výjimky, a to z povinnosti přijmout společnou měnu a společnou azylovou politiku. Nechce žádné sjednocování daňových politik. Odchod z EU i referendum o něm odmítá. Pokud jde o EMU, nevylučuje vstup ČR v budoucnosti, pokud by to bylo výhodné.

J. Zahradil se shodoval s myšlenkami P. Fialy. Nepřeje si vstup do dluhové unie a do uprchlické unie. Odmítá antiamerickou unii a nechce závislost ČR na Německu. Obává se, že nová vláda ČR (vzešlá z voleb do Poslanecké sněmovny na podzim 2017) bude chtít být v tvrdém jádru Evropy stejně jako vláda současná.

R. Sulík hovořil o krizích EU včetně brexitu. Zdůraznil, že členství v EU je klíčovým zájmem Slovenska, garantuje zaměstnanost, odchod by Slovensko poškodil. Vítá volný pohyb zboží a osob. EU by měla mít společný trh, princip subsidiarity, zákaz diskriminace a princip flexibility. Měla by být smluvním společenstvím dodržujícím dohody s automatickými sankcemi. Měla by spočívat na čtyřech pilířích, a to institucionálním (volný obchod se všemi demokratickými zeměmi), fiskálním (slaďování plateb, snížení eurofondů, rušení zemědělských dotací), monetárním (zamezit financování veřejného dluhu Evropskou centrální bankou, vyloučit hříšníky z eurozóny, přijmout konkurzní řád pro státy eurozóny a zavést rozhodování v ECB podle objemu základního jmění) a bezpečnostním (společná ochrana schengenských hranic, zřízení uprchlických táborů mimo EU, zpřísnění azylové politiky a poskytování rozvojové pomoci jen za spolupráci).

T. Pojar se zabýval především obranou a bezpečností. Situace se zhoršuje a věří, že Trump ji nebude zhoršovat. Evropa by nyní ani v minulosti nebyla bezpečná bez USA. Řada evropských zemí nedělá pro obranu dost a ČR je mezi třemi nejhoršími, lepší je i Slovensko. Své povinnosti plní jen USA, UK a Polsko. Je třeba chránit vnější schengenskou hranici, pokud však jde o společnou ochranu, upozorňuje, že ji Evropané budou ochotni chránit jen pod vlajkou svých států, nikoli jako vojáci EU či NATO (k tomu R. Sulík podotkl, že měl na mysli pouze společné řízení této ochrany). Souhlasí s myšlenkou vícerychlostní Evropy.

V diskusi zazníval především souhlas s myšlenkami jednotlivých vystoupení.

Lze tedy říci, že konference přinesla řadu podnětných myšlenek; nedověděli jsme se však, jak si panelisté představují obranu EU v případě, že USA přijme volnější vztah k NATO a k závazkům vyplývajícím z členství, ani jak obstojí vůle ODS k setrvání ČR v Unii v podmínkách nástupu do vrcholné politiky některých jejích nových členů, kteří jednoznačně požadují czexit.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.