Obsah

Otevřený dopis švédskému ministru vnitra

Ministr vnitra 

Švédského království

Mr. Anders Ygeman 

Regeringskansliet, 

103 33 Stockholm 

Švédské království

 

Praha, 3. března 2017

 

Vážený pane ministře, 

dovolte nám podělit se s Vámi o velké rozčarování a smutek, se kterými sledujeme události kolem švédského policisty Petera Springareho. Poté, co se tento zkušený policista veřejně svěřil se svými pocity a postřehy ze své služby, o jejichž pravdivosti nemáme důvod pochybovat, strhnul se kolem něj řetězec velmi zneklidňujících událostí.

Jeho okamžitá veřejná dehonestace ze strany mnoha osob i mnoha médií a nařčení z údajného rasismu a xenofobie je jeden problém. Druhý a ještě závažnější problém je ten, kvůli kterému se na Vás obracíme. Jde totiž o to, že ze strany úřadů Vaší země probíhá zjevná snaha Petera Springareho za jeho projev kriminalizovat.

Tyto pokusy o kriminalizaci a úřední šikanování pana Springareho v nás vyvolávají nejen vážné obavy o jeho osud, ale i obavy o dění v celé Vaši zemi. Skutečnost, že se tento policista dostal do vážných problémů ze strany Vašich úřadů jen proto, že využil svého základního lidského práva na svobodu názoru a svobodu projevu, považujeme za nanejvýš alarmující. 

Vážený pane ministře, celá dlouhá desetiletí vnímáme zde ve střední Evropě Vaši zemi coby enklávu svobody, která za celá staletí nepoznala břímě okupace ani totality a i díky tomu byla dlouhá desetiletí i pro nás jedním ze vzorů demokracie. Bohužel, kauza pana Springareho může naznačovat, že se situace mění. Těžko totiž jinak hodnotit vývoj v zemi, kde může být člověk šikanován za prostý projev svých zkušeností, názorů a postojů.

Dovolte nám, vážený pane ministře, podělit se s Vámi o naše obavy, které celá tato kauza vyvolává. My a generace našich předků žijeme v místech, které dějiny minulých desetiletí neušetřily zkušeností hned se dvěma největšími totalitami minulého století, tedy s nacismem a s komunismem. Tato zkušenost se odráží i v tom, že jsme velmi vnímaví vůči mechanismům, které mohou takové nesvobodné systémy či i jen pokusy o jejich nástup připomínat. A zkušenost minulých desetiletí jasně ukazuje, že každá ideologie, která hodlala nastolit nesvobodný řád, začínala tím, že zbavovala svobody členy bezpečnostních sborů. Tento mechanismus funguje také opačně. Nemůžete očekávat, že svobodu a právní stát v zemi udrží policie a justice, jejichž členové jsou sami zbaveni základních lidských práv a svobod .

Proto se na Vás obracíme, vážený pane ministře, a žádáme Vás, abyste se s maximálním úsilím zasadil o zastavení úředního šikanování a kriminalizace Petera Springareho, popřípadě všech dalších pracovníků bezpečnostních sborů, kteří se ocitnou v obdobné situaci. Umožněte těmto lidem chránícím zákony a svobodu ve Vaší zemi, aby si podrželi základní lidská práva, mezi které svoboda názoru a svoboda projevu nepochybně patří. Dejte tím, prosím, signál, že Vaše země stále patří k symbolům svobody a demokracie.

Prosíme, mějte na mysli i to, že víru v hodnoty demokracie a právního státu si potřebujeme držet a udržet nejen my tady ve střední Evropě, ale také obyvatelé Vaší země. Vždyť snad každá země Evropy nyní řeší své specifické problémy. A pokud chceme řešit jakýkoliv problém, musíme být schopni jej v prvé řadě reálně popsat, pojmenovat a analyzovat. To ovšem není možné bez toho, aby existovala svoboda, svoboda pro všechny a bez výjimky, otevřeně hovořit o tom, co se v jejich životech a v jejich okolí odehrává. Bez svobodné diskuse o problémech není možné vybrat a realizovat jejich správná řešení. Tohle je totiž jedna ze základních zkušeností, které si my, obyvatelé zemí, které si prošly obdobími nesvobody, velmi dobře uvědomujeme. 

Proto se na Vás, vážený pane ministře, naléhavě obracíme a zkoušíme se s Vámi o tuto naši zkušenost podělit. Leží nám totiž na srdci to, aby země, ke kterým jsme my a generace našich otců hleděli s úctou jako ke svým vzorům, dokázala uchovat svůj svobodný a úctyhodný řád navzdory problémům, které současné dění v okolním světě přináší. Sledujeme vývoj ve Vaší zemi s úctou k Vašim dějinám a s přáním, aby zůstala takovou, jakou bývala v našich myšlenkách – krásnou, svobodnou a úctyhodnou. A věřte nám, že víme o čem mluvíme, pokud se s Vámi dělíme o historickou zkušenost – pád do propasti nesvobody pro všechny začíná tím, že jsou svých svobod zbavování napřed jednotlivci. Nepřipusťte tedy, aby jedním z prvních ve vaší zemi byl policista Peter Springare.

V hluboké úctě, 

Petra Lhotáková, Lukáš Heinz, Dušan Stuchlík 

bývalá policistka, policista, novinář

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.