Obsah

Dopis poslancům a senátorům

Vážený pane poslanče,

rádi bychom Vás seznámili se snahou zachránit životy 152 iráckých křesťanů, z nichž většina dlí již mnoho měsíců v uprchlických táborech v iráckém Erbílu, na území ovládaném Kurdy.

Tito lidé živoří v otřesných podmínkách a v podstatě čekají na smrt. Většina z nich uprchla z území ovládaného Islámským státem a přišla o vše – o domy, o doklady, často i o osobní věci a šperky včetně snubních prstenů. Mnozí z nich přišli o rodinné příslušníky, kteří byli zavražděni bojovníky Islámského státu. 

Pro náš projekt jsme získali podporu jak České biskupské konference, tak Ekumenické rady církví. Mnohokrát jsme jednali s představiteli Ministerstva vnitra, dodávali jsme vyžadované údaje, mnozí z vás nám vyjádřili podporu.

Leč stále se nic neděje. V Erbílu v těchto dnech vypukly nepokoje a hrozí další kolo genocidy křesťanů. Situace, beztak již děsivá, se může změnit k horšímu v řádu dnů. Voláme SOS v naději, že se nám tyto lidi nakonec přece jen podaří zachránit. 

Připomínáme, že máme pro tyto lidi zajištěné ubytování i příslib finanční úhrady jejich letecké dopravy do České republiky, a máme i prostředky a nabídky aktivit nezbytných k začlenění těchto lidí do naší společnosti. 

Obáváme se, že jediným uváděným důvodem pro nepřijetí těchto lidí je, že nebudou započítáni do kvót, na kterých se dohodla Evropská unie. Nepovažujeme to za důvod, proč se nesnažit zachránit životy těchto lidí. 

Podotýkáme, že není pravda, že k nám „nikdo nechce“. Tito lidé k nám chtějí. Jedná se o lidi, z nichž minimálně třetina má vyšší odborné vzdělání. 

Podotýkáme, že není pravda, že „církve nic nedělají“. Církve jsou připraveny na přijetí těchto lidí. 

Prosíme vás, abyste nám pomohl tyto lidi zachránit. Obáváme se, že rozhodují dny, ne-li hodiny. 

Veškeré relevantní informace najdete na webu Nadačního fondu Generace 21, www.gen21.cz, nebo je poskytnou lidé, kteří jsou na těchto webových stránkách uvedeni.

Za Nadační fond Generace 21 Jan Talafant, Jan Dezort a Dan Drápal

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.